8 Supplementen die helpen om vermoeidheid aan te pakken

Laatst bijgewerkt:

Ook al probeer je gezond te leven, let je op wat je eet en probeer je genoeg te slapen, er kunnen toch wel eens periodes zijn dat je gewoon moe bent. Soms komt dat door drukte en stress en soms is er geen duidelijke oorzaak. Vermoeidheid kan een grote impact hebben op je leven en daar wil je zo snel mogelijk vanaf. Als je energie te kort komt om de dag goed door te komen, dan is het een goed moment om te kijken hoe je je lichaam op een natuurlijke manier een energieboost kan geven. Met onderstaande supplementen bijvoorbeeld.

Deze 8 supplementen kunnen je een energieboost geven

Deze acht vitamine supplementen, planten en kruiden worden al eeuwenlang gebruikt om geestelijke en/of lichamelijke vermoeidheid aan te pakken.

#1 Vitamine C

Vitamine C is een belangrijke antioxidant en komt voor in groente en fruit. Helaas is vitamine C instabiel en onder invloed van zuurstof, licht en hitte gaat het snel achteruit. Voldoende vitamine C is belangrijk omdat het je lichaam helpt om ijzer op te nemen. Als ijzer niet goed wordt opgenomen, kan dat leiden tot klachten als zwakte en vermoeidheid. Verder ondersteunt vitamine C het immuunsysteem.

Gebufferde vitamine C is een goed opneembare vorm van vitamine C in de vorm van calcium/magnesium ascorbaat en daardoor milder voor de maag.

#2 Magnesium

Magnesium is een mineraal dat je lichaam nodig heeft voor allerlei lichaamsprocessen. Het is onder andere nodig voor een goede hersenfunctie, voor het geheugen, voor sterke botten en tanden, om de spieren te voorzien van zuurstof en voor het zenuwstelstel. Magnesium geeft je energie en helpt je om geestelijk weerbaar te zijn.

Magnesium is er in verschillende vormen zoals bijvoorbeeld magnesiumsulfaat, -tauraat of -citraat. Niet alle vormen worden evengoed opgenomen in het lichaam. Het is daarom een goed idee om magnesium complex te nemen, waarin verschillende vormen zijn opgenomen. Magnesium 200 complex van Vitakruid bevat daarnaast ook nog vitamine B6 voor een betere opname.

#3 Vitamine B12

Vitamine B12 is één van de B-vitamines die helpt voedingsstoffen om te zetten in energie. Het speelt ook een rol bij het gezond houden van zenuwcellen en bloedcellen.

Vitamine B12 komt van nature voor in vlees, vis en zuivel. Vandaar dat vegetariërs en veganisten hier vaker een tekort aan kunnen hebben. Maar ook voor ouderen wordt het steeds moeilijker om voldoende vitamine B12 uit de voeding te halen waardoor er een tekort kan ontstaan.

#4 Ginseng

Ginseng is een wortel die al eeuwen gebruikt wordt vanwege gezondheidsvoordelen. Er zijn verschillende soorten ginseng die allemaal hun eigen voordelen hebben. De Amerikaanse of Panax ginseng wordt aangeraden om de geestelijke vermoeidheid aan te pakken en energie te bevorderen.

#5 Ashwagandha

Ashwagandha is een kruid dat afkomstig is uit de Ayurvedische gezondheidsleer. De wortels en bladeren worden al duizenden jaren gebruikt om de gezondheid te bevorderen en wetenschappelijk onderzoek heeft veel van die voordelen bevestigd.

Ashwagandha houdt onder andere het hart gezond, werkt ontspannend en ondersteunt je lichaam bij de gevolgen van stress. Het kan helpen om beter te slapen en het herstelt en versterkt de spieren.

#6 Rhodiola

Rhodiola is een plant waarvan de wortel gebruikt wordt voor meer energie. Rhodiola kalmeert omdat het zorgt voor de afname van het stresshormoon cortisol. De lichamelijke gevolgen van stress worden op die manier beperkt en het voorkomt dat je je energie aan spanningen en onrust verbruikt.

Rhodiola is dus een heel geschikt supplement als je vermoeidheid door chronische stress veroorzaakt wordt.

#7 Groene thee extract

Groene thee is rijk aan antioxidanten en heeft verschillende voordelen voor de gezondheid. Het versterkt onder andere je spieren en zorgt dat je sneller herstelt na inspanning.

Je kan natuurlijk veel groene thee drinken, maar in groene thee zit ook cafeïne. Cafeïne pept je even kort op maar daarna krijg je een energiedip. Bij een groene thee extract krijg je alle positieve eigenschappen in geconcentreerde vorm binnen, zonder de cafeïne.

#8 Coenzyme Q10

Het coenzym Q10 komt voor in alle cellen van je lichaam. Als dit enzym niet in voldoende mate voorkomt, dan hebben de cellen niet voldoende energie om je lichaam de nodige processen te laten uitvoeren. Dat kan vermoeidheid als gevolg hebben.

CoQ10 komt in beperkte mate voor in vlees, vis en noten. Naarmate je ouder wordt, wordt het steeds moeilijker voor je lichaam om voldoende CoQ10 te produceren. Een supplement kan dan helpen.

De inhoud van dit artikel is niet bedoeld ter vervanging van professioneel medisch advies bij klachten.