vrouw met vitamine D tekort

Wat doet een tekort aan vitamine D met je?

Laatst bijgewerkt:

Vitamine D is onmisbaar voor je lichaam en een tekort kan behoorlijk verstrekkende gevolgen hebben. Gelukkig is er een makkelijke manier om erachter te komen of je vitamine D-niveaus op peil zijn. In dit artikel bespreek ik de symptomen van een vitamine D tekort en hoe je een eventueel tekort snel opspoort.

Belang en symptomen vitamine D tekort

Vitamine D is belangrijk voor je gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Een tekort kan een behoorlijke impact hebben op je gezondheid, vooral als dit langdurig is. Vitamine D speelt een rol in verschillende processen, waaronder een goed afweersysteem, sterke botten en gezonde tanden. Daarnaast heeft vitamine D ook invloed op de werking van je spieren, nieren en je bijschildklier. Een behoorlijk belangrijk stofje dus.

Er zijn twee manieren om vitamine D op te doen, via zonlicht en voeding. Maar ook als je regelmatig je huid blootstelt aan de zon en vitamine D rijke producten eet, kun je een tekort hebben. Een vitamine D tekort kan namelijk op twee manieren ontstaan en deze zijn gelukkig allebei op te sporen met een Vitamine D Test. Ontstaan vitamine D tekort:

  • het onvoldoende binnenkrijgen van vitamine D (zon en voeding)
  • het niet goed opnemen van vitamine D
  • een combinatie van beide

De klachten van een vitamine D tekort lopen uiteen en kunnen van persoon tot persoon verschillen. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • vermoeidheid, lusteloosheid
  • spierpijn en/of -krampen
  • veel zweten, ook ‘s nachts
  • bloedend tandvlees, cariës
  • gewrichtspijn
  • een verminderd immuunsysteem
  • neerslachtigheid, depressie

Hoewel bovenstaande symptomen natuurlijk veel verschillende oorzaken kunnen hebben, is het raadzaam om je vitamine D niveau te meten als je dit soort klachten hebt. Iets dat erg makkelijk is en je gewoon thuis kunt doen. Voordat ik verder ga op de makkelijkste manier om een vitamine D tekort op te sporen, is het belangrijk om bij ernstige en/of langdurige klachten advies te vragen aan een medische deskundige.

Hoe weet ik of ik een tekort heb aan vitamine D?

Gelukkig is er ook goed nieuws. Want naast de verstrekkende gevolgen die een vitamine D tekort kan hebben op je lichaam, is een tekort wel snel en eenvoudig op te sporen. Het enige dat je nodig hebt is een vitamine D test van The Tester. Je bestelt de zelftest in de webshop en je ontvangt deze de volgende dag discreet in je brievenbus. Je hoeft met een zelftest dus niet te wachten tot er een plekje is bij de huisarts, of op de uitslag.

Met een enkel druppeltje bloed (prikpen zit bij de test inbegrepen) weet je binnen een kwartiertje of je te weinig vitamine D hebt. De test is zeer betrouwbaar en heeft een sensitiviteit en specificiteit van 94%. Het is dus een perfecte manier om een eventueel tekort te bevestigen of uit te sluiten, iets waar je in beide gevallen veel aan hebt. Bij The Tester vind je trouwens nog meer handige zelftests, zoals die voor een SOA of een allergie. Ik kan uit eigen ervaring vertellen dat je jouw bestelling de volgende dag al in huis hebt.