Er gaan veel praatjes rond over wat wel en niet helpt bij een griepje en wat je kan doen om het te voorkomen.
Maar wat is waar en wat is niet waar?
1. Koud weer zorgt er voor dat je eerder ziek wordt
In de herfst en winter worden we eerder verkouden. Dat komt door de lagere temperaturen.
Waar
Ten eerste overleven en vermenigvuldigen virussen bij koud weer zich beter. Verder trekken de vaten van de luchtwegen zich samen bij lage temperaturen. De cellen die voor de afweer zorgen kunnen zo minder snel bij de plaats komen waar virussen actief zijn. Warme kleding en een sjaal hierbij wel enigszins helpen, maar meestal niet afdoende.
2. Grote temperatuurverschillen zorgen dat je snel verkouden wordt
Zeker hier in Nederland kan de temperatuur de ene dag of de andere nogal eens verschillen. Je kleedt je minder warm aan of juist te warm. Je doet je jas uit en koelt te snel af en daardoor wordt je eerder verkouden.
Gedeeltelijk waar
Grote temperatuurverschillen kunnen een aanslag zijn op je lichaam. Maar mensen met voldoende weerstand en een goede conditie zullen hier weinig last van hebben. Je kunt je lichaam bovendien trainen om zich beter aan te passen aan temperatuurverschillen. Denk hierbij aan koude en warme douches of een regelmatig bezoek aan de sauna. Je lichaam wordt hier dan minder gevoelig voor.
3. In de winter met het raam open slapen is goed voor je
Met het raam open slapen zorgt er voor dat je harder wordt en beter bestand tegen verkoudheid.
Gedeeltelijk waar
Met het raam open slapen is goed voor je, maar niet tot elke temperatuur. Als het flink vriest doe je er goed aan je raam dicht te doen. De kou zou het lichaam anders te veel belasten.
4. Een hand voor je mond houden bij het niezen helpt om verkoudheid en griep te verspreiden.
Bij het niezen kunnen kleine vochtdeeltjes inclusief virus wel tot vijf meter verder verspreid worden. Door je hand er voor te houden voorkom je dit. In je elleboog niezen is nog beter.
Gedeeltelijk waar
Je houdt wel iets tegen met je hand maar de kracht van niezen is zo groot dat er nog genoeg vochtdeeltjes met virus voorbij je hand vliegen. Dit geldt voor je elleboog in mindere mate.
5. Virussen worden steeds agressiever
Vergeleken met vroeger zijn virussen steeds sterker en agressiever geworden.
Niet waar
De virussen zijn niet agressiever, maar de weerstand van mensen is minder geworden. Oorzaak hiervan zijn de goed geïsoleerde huizen waar onvoldoende geventileerd wordt. De aangename temperaturen binnenshuis zorgen er voor dat we minder goed tegen temperatuursverschillen bestand zijn.
6. Als je veel stress hebt wordt je snel verkouden of krijg je eerder griep
Stress verzwakt je lichaam en vermindert je weerstand waardoor je eerder verkouden wordt.
Gedeeltelijk waar
Niet alle soorten stress verzwakken je lichaam. Het soort stress waarbij er constant stresshormonen in je lichaam vrijkomen zoals cortisol is wel schadelijk en verminderen je weerstand. Dat geldt overigens ook voor alcohol, roken, ongezond eten en te weinig slapen.
7. Voldoende vitamine C kan je voorkomen dat je ziek wordt
Dagelijks voldoende inname van vitamine C zorgt ervoor dat je niet verkouden of grieperig wordt.
Niet waar
Onderzoek heeft uitgewezen dat ook al neem je dagelijks een maximale dosis vitamine C, dit niet kan voorkomen dat je verkouden wordt. Als je, ook terwijl je gezond bent, zorgt dat je dagelijks voldoende vitamine C binnenkrijgt, dan helpt dit om je immuunsysteem sterk te houden en sneller te herstellen.
8. Middeltjes als echinacea kunnen helpen om verkoudheid te voorkomen
Er zijn diverse plantaardige middelen, al dan niet homeopathisch, waarvan gedacht wordt dat ze de weerstand verhogen en de kans op verkoudheid verminderen.
Niet waar
Er is nog nooit doorslaggevend bewijs geleverd dat deze middelen helpen.
9. Je kan verkouden worden door airconditioning
Door airconditioning worden virussen gemakkelijk verspreid in de ruimte en wordt je snel verkouden.
Gedeeltelijk waar
Een moderne airco hoort filters te hebben die de verspreiding van virussen en bacteriën voorkomt. Maar afgezien daarvan is het in ruimten met airco wel snel te koud. Te lang in de kou betekent een aanslag op het lichaam waardoor je vatbaarder bent voor virussen. Verder drogen de slijmvliezen door de koude, droge lucht uit waardoor virussen meer kans krijgen.
10. Als je deze winter eenmaal griep hebt gehad, krijg je het niet nog eens
Als je eenmaal griep hebt gehad ben je immuun geworden en kun je niet nog eens ziek worden.
Gedeeltelijk waar
Je hebt dan wel immuniteit opgebouwd tegen dat speciale virus, maar er kunnen nog andere virussen actief zijn waarvoor je niet immuun bent. Denk aan de Mexicaanse griep. Heb je die eenmaal gehad dan kun je ook nog de gewone seizoensgriep krijgen.