gezond voor vrouwen

Voeding speciaal gezond voor vrouwen

Er zijn voedingsmiddelen die speciaal gezond zijn voor vrouwen en helpen bij bepaalde vrouwenkwaaltjes als je ze regelmatig eet.

Walnoten

Noten en walnoten in het bijzonder, zijn rijk aan vitamine B, omega-3 en magnesium. Van magnesium is bekend dat het helpt bij PMS klachten en klachten als gevoelige borsten en een opgeblazen gevoel kan tegengaan. Verder bevatten walnoten calcium en foliumzuur.

 

Groene bladgroenten

Groene bladgroenten zijn rijk aan ijzer. IJzer is belangrijk voor vrouwen, zeker als ze last hebben van zware menstruaties, zwanger zijn of borstvoeding geven. Eet vooral spinazie, broccoli, peterselie, groene kool en boerenkool. Daarnaast vind je ook ijzer in (rund)vlees, volkorenproducten en peulvruchten.

 

Vette vis

Vette vis zoals zalm is rijk aan omega-3 wat goed is voor hart- en bloedvaten en versterkt het immuunsysteem. Zalm bevat ook tryptofaan, een stofje dat helpt bij stemmingswisselingen en een goed humeur. Daarnaast is zalm ook rijk aan ijzer waar veel vrouwen een tekort aan hebben.

 

Fruit rijk aan kalium

Eet regelmatig een banaan, peer, sinaasappel en/of meloen of maak er een fruitsalade van. Deze fruitsoorten zijn rijk aan kalium. Maar ook aardappelen en tomaten leveren kalium. Kalium is belangrijk bij het afvoeren van vocht en afvalstoffen uit je lichaam. Dus zeker belangrijk als je af en toe de neiging hebt om vocht vast te houden.

hier vind je meer vochtafdrijvende voeding

Lijnzaad

lijnzaad gezond voor vrouwenLijnzaad is rijk aan omega-3, magnesium en fosfor en bevatten veel vezels. Lijnzaad helpt bij de spijsvertering en lijken een rol te spelen bij het voorkomen van borstkanker. Lijnzaad heeft weinig smaak. Je kunt het b.v. door yoghurt doen of door groenten. Of voor de echte diehards. Doe een eetlepel gemalen lijnzaad in een glas lauw water en drink het op (wordt wel een beetje slijmerig). Als je lijnzaad gebruikt, koop dan het hele zaad omdat dat het verste blijft. Maar je zult het dan wel zelf moeten malen. Je lichaam verteert een hele zaad niet en dan blijven de voordelen ongebruikt. Malen is nog niet zo eenvoudig. Het lukt wel in een koffiemolen en waarschijnlijk ook in een vijzel.

Havermout

Havermout zit vol gezonde voedingsmiddelen die goed zijn voor de gezondheid van vrouwen. Het is goed voor je hart, je spijsvertering, je bloeddruk en het bevat vitamine B6 wat goed is bij PMS en stemmingswisselingen. Bovendien bevat het foliumzuur dat belangrijk is voor zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden. Niet iedereen is een fan van havermoutpap. Gelukkig kan je er ook pannekoeken van bakken of muffins. Havervlokken zitten ook in muesli.

Yoghurt en kwark

Zuivel is nodig om de calcium voorraad op peil te houden. Dit kan door zuivelproducten als yoghurt en kwark, maar ook met groenten die veel calcium leveren. Voorbeelden van calciumrijke groenten zijn: broccoli, spinazie, chinese kool, waterkers, koolrabi, radijs. Het is belangrijk om je calciumvoorraad op peil te houden voor sterke botten en botontkalking te voorkomen.

Cranberries

Cranberries zijn rijk aan antioxidanten wat veroudering tegen gaat en versterken je immuunsysteem. Cranberries kunnen helpen om blaasontsteking te voorkomen. Je kunt cranberries vers of gedroogd eten of als sap drinken. Er zijn ook supplementen met cranberries.