Wat is de beste sport om buikvet te verbranden?

Een strakke en platte buik wil iedereen wel

Veel vrouwen zouden al tevreden zijn met een strakke en platte buik. Anderen gaan nog een stapje verder en willen graag dat de buikspieren ook echt zichtbaar zijn. In beide gevallen is het nodig om je buikvet kwijt te raken.

Vaak zie je van die advertenties van mensen die eindeloos inspannende buikspieroefeningen doen om een platte en gespierde buik te krijgen. Maar kan dat eigenlijk wel? En welke sport is dan het beste om je buikvet te verbranden?

Plaatselijk afvallen

Vaak wordt gedacht dat je plaatselijk kunt afslanken door een bepaald lichaamsdeel te trainen. Maar plaatselijk afvallen is niet mogelijk. Je kunt met oefeningen wel je spieren versterken waardoor je buik of ander lichaamsdeel dat je traint, er steviger en strakker uitziet. En natuurlijk verbrand je met die oefeningen wel de nodige calorieën, maar die verbrand je niet op één plek. Allerlei soorten buikoefeningen of sit-ups zijn dus niet speciaal nodig om buikvet kwijt te raken.

haltersWelke sport om buikvet te verbranden?

Als je gaat bewegen om vet te verbranden, dan is cardio de beste manier. Geschikte sporten zijn bijvoorbeeld;

  • hardlopen
  • joggen
  • zwemmen
  • wandelen
  • fietsen
  • alle vormen van bewegen die je hartslag verhogen en je ademhaling versnellen.

Houd dat tenminste 20 minuten vol, en je verbetert je conditie en verbrandt vet. Doe dat vijf keer per week en uiteindelijk zal je buikvet verdwijnen.

Hardlopen

Van alle genoemde sporten is hardlopen het meest intensief en daarmee verbrand je dus in dezelfde tijd de meeste calorieën. Als je wilt gaan hardlopen, bouw het dan wel rustig op en zorg voor goede hardloopschoenen.

Krachttraining om af te vallen?

Trainen met gewichten kan je helpen om een stabiel gewicht te houden. Door spieren te kweken verhoog je het aantal calorieën dat je lichaam verbrandt als het in rust is.

Minder calorieën eten dan je verbrandt

Een strakke en slanke buik krijgen door alleen te sporten en niks aan je eetpatroon te doen, is bijna onmogelijk. Je zult dus ook je eetpatroon moeten aanpassen.

komkommerCalorieën tellen is niet nodig

Als je wilt afvallen, kan natuurlijk bij alles wat je eet, bijhouden om hoeveel calorieën het gaat, maar dat vergt wel wat moeite en administratie. Heb je daar geen zin in, dan zijn een aantal richtlijnen die je kunnen helpen.

  • beperk suiker en suikerhoudende drankjes
  • eet minder geraffineerde koolhydraten (brood, pasta, koekjes)
  • eet vezelrijk
  • eet proteïnerijk (magere vleessoorten, magere zuivel)

De beste manier om af te vallen

De beste manier om af te vallen en buikvet kwijt te raken is een combinatie van meer bewegen (cardio) en minder calorieën binnenkrijgen dan je verbrandt.