Waarom iedereen een EHBO diploma zou moeten hebben

Ongelukken gebeuren nu eenmaal, hoe vervelend het ook is. Hoe goed is het dan als je op zo’n moment iemand in de buurt hebt die je kan helpen en die voldoende kennis heeft van EHBO (Eerste Hulp Bij Ongelukken). Als iedereen (al dan niet verplicht) een EHBO cursus zou doen, dan zou dat zelfs levens kunnen redden.

Wat is het doel van een EHBO curus ?

Bij een EHBO cursus leer je om te gaan met noodsituaties. De vijf belangrijkste doelen van een EHBO cursus is om te leren:

 • hoe je iemand in leven houdt tot de hulpdiensten komen
 • hoe je omgaat met iemand die bewusteloos is
 • hoe je voorkomt dat verwondingen of ziekten verergeren
 • hoe je pijn vermindert
 • hoe je iemand helpt herstellen

Veel gebruikte excuses om het niet te doen

Natuurlijk zijn er ook altijd redenen om geen EHBO cursus te doen. We hebben het allemaal al zo druk tenslotte. Verder hebben sommige mensen het idee dat ze al genoeg weten of ze verwachten niet dat zij in een situatie terecht kunnen komen waarbij ze die kennis nodig hebben.

Maar dat is nu net het punt. Ongelukken gebeuren op de meest onverwachte momenten en mensen kunnen op ieder moment onwel worden. Daarnaast zijn er nog situaties of groepen mensen die extra kwetsbaar zijn:

 • Ouders met jonge kinderen
  Een groep waarvoor EHBO kennis eigenlijk onmisbaar is, is de groep van jonge ouders. Jonge ouders zijn al vaak onzeker als het over de verzorging pasgeboren baby gaat. En peuters en kleuters zijn ondernemend, klimmen en klauteren de hele dag en doen onvoorspelbare dingen. Het is dan geen overbodige luxe als ouders een cursus kinder EHBO zouden doen.
 • Op de werkvloer
  Er zijn genoeg mensen die iedere dag met gevaarlijk of scherp gereedschap werken of die onder gevaarlijke omstandigheden werken. Bij het bedrijf zelf of buiten de deur. Als meer collega’s kennis hebben van eerste hulp, dan is dat een groot voordeel.
 • Bij sport activiteiten
  Fietsers, wielrenners, hardlopers, mountainbikers zijn populaire sporten. Meestal gaat het goed maar het is goed als je weet wat je moet doen als je teamgenoot valt of gewond raakt.

EHBO als vak op school

Laatst werd in de politiek het idee geopperd om EHBO les op scholen verplicht te maken. Gewoon als vak op school leren hoe je eerste hulp kan verlenen. Op sommige scholen gebeurt het al. Maar lang niet overal. Een prima idee want op die manier voedt je een hele nieuwe generatie op die precies weet wat ze moeten doen in levensbedreigende situaties.

Meer dan levens redden

Het is natuurlijk waar dat iemand met een EHBO diploma kan helpen om levens te redden. Maar dat is niet alles. Door iemand die gewond is op de juiste manier te helpen en vooral door niks verkeerd te doen, kan je erger voorkomen en iemands herstelperiode verkorten. Die EHBO kennis maakt je zelfverzekerd. Het zorgt ervoor dat je kalm kan blijven in noodsituaties en dat je effectief en doordacht kan handelen als dat nodig is.

Tot de hulpdiensten komen…

Lang niet in alle gevallen is het nodig om naar het ziekenhuis of naar een arts te gaan. Maar dat wil niet zeggen dat er dan geen verzorging nodig is. Dan is het alleen maar goed als er iemand is die weten wat ze moeten doen bij een verstuiking of verwonding. Of die een verband aan kunnen leggen. Je steunt iemand ook op emotioneel gebied als je rustig blijft en ze het idee geeft dat je weet wat er moet gebeuren.

Een cursus alleen is niet genoeg

Natuurlijk is EHBO meer dan een keer een cursus volgen. Vaardigheden als reanimatie en omgaan met een AED, een automatische externe defibrillator, moet je op peil houden. Bovendien zijn er telkens nieuwe inzichten en komen er nieuwe technieken bij. Een opfriscursus is dan ook nodig.