sterke botten

Tips voor sterke botten

Bij een gezond lichaam horen gezonde botten. Er zijn verschillende dingen die je zelf kan doen om sterke botten te krijgen en te houden en om je daar al op jonge leeftijd van bewust te zijn.

Botontkalking

Na je 30ste levensjaar worden je botten minder sterk. Ze worden poreuzer doordat de hoeveelheid mineralen, en vooral kalk minder wordt. Poreuze botten zijn natuurlijk minder sterk. Je kunt ze eerder breken. Met name vrouwen hebben tot vier keer zo veel kans op botontkalking dan mannen. Maar je kunt dit proces beïnvloeden door de volgende dingen:

Je voeding

Je voeding is de belangrijkste factor. Vroeger moest je daarom altijd zuivelproducten als melk drinken om zo voldoende calcium binnen te krijgen. Tegenwoordig weet men dat je door het eten van groene bladgroenten, peulvruchten en volkorenproducten veel meer calcium binnenkrijgt.

Vitamine D

Vitamine D is belangrijk omdat deze vitamine helpt bij de opname van calcium. Vitamine D krijg je door zonnestralen, maar het komt verder van nature niet in veel voedingsmiddelen voor. Het zit in kleine hoeveelheden in vette vis en ei. Je kunt het wel via supplementen binnenkrijgen.

Vitamine C

Vitamine C speelt ook een positieve rol bij de opname van calcium. Fruit of groente in combinatie met magere zuivelproducten is daarom een goede optie.

Bewegen

Naast gezond eten is ook bewegen belangrijk voor het behouden van sterke botten. In het bijzonder het oefenen met gewichten zet je lichaam aan om de botten stevig te houden.

Matig met alcohol

Naast de vorige punten die je vooral wel moet doen, is het drinken van alcoholische dranken iets wat je beter niet of slechts met mate moet doen. Alcohol bevordert botontkalking. Roken ook.