Creëer je eigen home gym

Thuis fitnessen is voor veel mensen een fijner idee dan naar de sportschool gaan. Een optie is dan om een eigen home gym te maken. De onderstaande mogelijke voor- en nadelen kunnen je op weg helpen wanneer je twijfelt of een eigen home gym iets voor jou kan zijn.

De voordelen van een eigen home gym

De belangrijkste voordelen van een eigen home gym hebben vaak te maken met het ontbreken van beperkingen die aan een sportschool zijn verbonden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de regels die in een sportschool gelden met betrekking tot het omgaan met de materialen. Ook de regels die gelden met betrekking tot hygiëne, zoals het verplicht trainen met een handdoek en het dragen van gepaste kleding, gelden niet meer in je eigen home gym. Daarnaast gelden er geen beperkte openingstijden en hoef je nooit te wachten totdat een apparaat niet meer bezet is.

Thuis kun je daarnaast binnen no time vanaf de bank naar je eigen gym rollen. Dat scheelt vaak veel reistijd. Ook kun je je eigen muziek opzetten en heb je geen last van ongewenste gluurders.

De nadelen van een eigen home gym

Een nadeel zou kunnen zijn dat het vinden van een geschikte ruimte best lastig zou kunnen zijn. Je hebt hiervoor een vrij grote ruimte nodig en idealiter ook geluiddempend. Niet iedereen beschikt over zo’n ruimte in huis. Daarnaast kost het veel tijd en geld om het op te zetten en komen onderhoudswerk of vervangingen en de daaraan verbonden kosten ook op jou terecht. Waar sommige mensen het een heerlijk idee vinden om in een eigen home gym met niemand rekening te hoeven houden, zouden anderen het mogelijke sociale aspect in de sportschool ook kunnen missen. Oefeningen waarvoor een spotter nodig is zijn lastiger uit te voeren en je wordt er als beginner niet op gewezen wanneer je een oefening verkeerd aanleert.

Het kostenplaatje van een eigen home gym

Voor een abonnement bij de sportschool wordt maandelijks geld afgeschreven. Deze kosten kun je besparen wanneer je een eigen home gym hebt. Echter, je bent hiermee pas op de lange termijn goedkoper uit. Op het begin is het een flinke investering om de apparaten en andere benodigdheden aan te schaffen. Dit loont alleen wanneer je zeker weet dat je er voor lange tijd gebruik van gaat blijven maken en zo op de kosten voor een fitnessabonnement kan blijven besparen.

Om de aanschafkosten te minimaliseren is het een optie om te oriënteren op de mogelijkheden voor tweedehandse apparaten, via bijvoorbeeld een website als Marktplaats. Een andere optie kan zijn om geld te lenen zodat je de gym precies kunt inrichten zoals jij dat zou willen. Dan kun je de komende jaren het bedrag dat je normaal aan de sportschool zou betalen steken in het aflossen van het bedrag dat je aanvankelijk hebt moeten lenen. Binnen afzienbare tijd kun je dan genieten van de vrijheid van een geheel op eigen wensen afgestemde gym.