Een bril of lenzen bij het sporten?

Juist bij het sporten is het belangrijk dat je alles snel en goed ziet. Wat is dan handiger tijdens het sporten? Een bril of lenzen? Hieronder de voor- en nadelen van brillen en lenzen.

Een bril bij het sporten

Het hangt natuurlijk een beetje van de sport af. Maar over het algemeen is een bril niet altijd even handig tijdens het sporten en zorgt ook niet in alle gevallen voor een optimaal zicht. Zeker als je ruwe sporten doet, kan een bril makkelijk afzakken of helemaal van je hoofd vallen. Bovendien kan een bril beslaan en de randen van het montuur ontnemen toch altijd iets van het zicht. Ook als je snel naar boven, opzij of naar beneden kijkt, kijk je vaak gedeeltelijk langs je bril en daar zie je minder goed.

Veiligheid

Mocht je een bril dragen tijdens het sporten, dan kies je natuurlijk voor glazen van onbreekbaar plastic.

Speciale sportbrillen

Natuurlijk zijn er ook speciale sportbrillen. Deze hebben vaak wat grotere of bredere glazen met meer zicht aan de zijkant. Sportbrillen zitten ook steviger vast. De sportbril zit om het hoofd met elastiek in plaats van met poten achter het oor.

Sporten met contactlenzen

In vergelijking met brillen lijken lenzen toch een paar voordelen te hebben als het om sporten gaat. Zwemmen en andere watersporten uitgezonderd.

Lenzen…

  • hebben een groter blikveld en dat is zeker belangrijk bij balsporten.
  • hebben een blikveld zonder hindernissen omdat lenzen geen randen of montuur hebben die het zicht ontnemen.
  • kunnen niet beslaan of spetters op de glazen krijgen. Beiden kunnen het zicht hinderlijk beperken.
  • hebben minder kans op blessures doordat ze niet kunnen breken of beschadigen
  • verschuiven of zakken minder snel af zoals dat bij een bril wel kan gebeuren.
  • zijn makkelijker te combineren met een helm, masker of andere sport accessoire voor het hoofd.

Ook als je in het dagelijks leven liever een bril draagt, dan kan je tijdens het sporten voor dag- of maandlenzen kiezen die je speciaal voor het sporten houdt. Een nadeel is natuurlijk wel, dat je wat handigheid moet hebben in het aanbrengen en uitdoen van de lenzen.

Getinte lenzen

Als je buiten sport en in de zon kijkt dan is het misschien een idee om getinte lenzen te overwegen. Deze lenzen filteren het licht zodat je minder kans hebt dat je verblind wordt door fel licht of de zon. Bovendien kunnen ze je ogen beschermen tegen UV-stralen. De meest populaire kleuren voor contactlenzen zijn grijs-groen en amber. Grijs-groen wordt vaak gebruikt bij hardlopen, golf en fietsen. Er zijn ook amberkleurige lenzen die vaak gebruikt worden bij tennis en voetbal. Maar dit is vaak ook een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Conclusie

Lenzen lijken een aantal voordelen te hebben bij het sporten. Mocht je geen lenzen kunnen of willen dragen, zorg dan in ieder geval voor een speciale sportbril met onbreekbaar glas.