opstaan met minder moeite

6 Tips om vroeger op te staan met minder moeite

Het meest ideaal zou zijn om te gaan slapen als je moe bent en net zo lang te slapen tot je vanzelf weer uitgerust wakker wordt.

Helaas zit dat er niet voor iedereen in. Door verplichtingen en drukte lukt het lang niet altijd om op tijd te gaan slapen. En ‘s ochtends gaat de wekker weer vroeger af dan je zou willen, terwijl je liever nog wat langer door zou slapen. Verder kan je ook nog ‘s nachts regelmatig wakker worden

te laat opstaan

Niet iedereen is een ochtendmens en dat wil je misschien ook helemaal niet worden. Maar toch wil je ‘s ochtends wel op tijd op school of op je werk verschijnen. Liefst zonder wallen onder je ogen en met een redelijk humeur.

Hieronder tips om vroeger op te staan, maar dan met minder moeite.

1. Houd rekening met de 90 minuten slaapcyclus

Het liefst slapen we 7 of 8 uur achter elkaar door. En soms lijkt het ook of we een hele nacht slapen. Toch vindt de slaap plaats in cycli van ongeveer 90 minuten. Die 90 minuten bestaan uit 65 minuten normale of niet-REM slaap, 20 minuten REM slaap (rapid eye movement) waarin je droomt en tenslotte weer 5 minuten normale slaap.

Bij een normaal slaappatroon, waarbij we vanzelf wakker worden, zonder wekker, zou dat aan het einde van zo’n 90 minuten cyclus zijn. Na zo’n afgeronde cyclus word je op een fitte en uitgeruste manier wakker. Word je midden in de cyclus tijdens de REM slaap gewekt dan kan je moe zijn en je minder uitgerust voelen.

Daarom kan 7,5 uur (5 x een cyclus van 90 minuten) slapen voor veel mensen beter zijn dan 8 uur slapen. Als je na 8 uur slaap gewekt wordt, zit je midden in een cyclus.

Meer informatie over de slaapcyclus lees je hier.

Er zijn ook verschillen apps die je helpen met je slaapcyclus. Goede morgen wekker bijvoorbeeld.

2. Drink meteen een glas water

Ben je ook zo iemand die niks doet zonder eerst een kop koffie gedronken te hebben? Koffie is prima. Maar probeer eens om eerst een glas koud water te drinken. Na een nacht slapen heeft je lichaam vocht verbruikt. Als je dat meteen aanvult als je opstaat, dan zal je lichaam extra energie krijgen. Je voelt je fitter en je hebt minder de neiging om meteen weer in je bed te rollen.

3. Zet je wekker aan de andere kant van de kamer

Eenvoudig maar doelmatig. Zet je wekker aan de andere kant van de kamer zodat je verplicht bent om op te staan als je wekker gaat. Als je wekker binnen handbereik staat dan is het zo makkelijk om je wekker uit te zetten en weer verder te slapen. Of te snoozen.

4. Douche lauw

Neem een lauwe douche om je bloedsomloop te stimuleren. Een koude douche is goed voor je lichaam. Door het verschil in temperatuur raak je de vermoeidheid kwijt en wordt je geest wakker geschud. Vind je het geen aanlokkelijk idee? Begin dan warm en eindig lauw of als je wilt koud.

5. Laat het licht binnen

Zonlicht zorgt dat je lichaam minder melatonine aanmaakt. Melatonine is het stofje dat je lichaam aanmaakt als het donker wordt en dat je slaperig maakt. Dat kan je ‘s ochtends dus niet meer gebruiken. Doe de lichten aan en als het buiten al licht is, zo veel mogelijk de gordijnen open. Ga een paar minuten voor het raam in het (zon)licht staan als dat mogelijk is. Je slaperige gevoel zal dan snel verdwijnen.

6. Zet een vrolijk muziekje op

Muziek kan wonderen doen voor je humeur. En als je een goed humeur hebt dan gaan de dingen die je moet doen je nu eenmaal veel makkelijker af.

[bol_product_links block_id=”bol_5878be8d82c8b_selected-products” products=”9200000015023024,9200000026204767″ name=”wek” sub_id=”” link_color=”000000″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”700″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”0″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]