Wat helpt bij wallen onder je ogen? Hoe krijg je ze? Wat kan je er aan doen en hoe camoufleer je ze?

Oorzaken

De oorzaak van wallen is helaas zelden slaapgebrek of vermoeidheid. Wel is er sprake van erfelijke aanleg. Zorgen dat de wallen helemaal verdwijnen zal zonder operatieve ingrepen moeilijk worden, maar je kunt er wel iets aan doen.

*Vetophoping

Als je het wallen probleem ook hebt opgemerkt bij oma, moeders of zussen, dan kan je behalve de plastische chirurg inschakelen alleen wat camouflage trucs toepassen. Wallen kunnen vochtophopingen of vetophopingen zijn. Is het probleem erfelijk dan zijn het waarschijnlijk vetophopingen.

*Vochtophoping

Zijn je wallen vochtophopingen dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen.

*Je slaaphouding

Slaap je op je zij of op je buik?Door de zwaartekracht bevordert dat wallen. Probeer eens een tijdje op je rug te slapen. Nog beter: leg een extra kussen onder je hoofd.

*Van binnenuit

– Te weinig vocht

Zorg voor een goede nierafscheiding door voldoende water te drinken. Te weinig drinken kan namelijk ook de oorzaak van wallen onder de ogen zijn.

– Verzurende voeding

Sommige voedingproducten als suiker, vlees, vis, wit brood, kaas, boter en eieren laten na de vertering een zuurvormend restant over. Groenten en fruit hebben het tegengestelde effect. Teveel zuren hebben een negatief effect op de vorming van wallen.

– Te veel zout

Te veel zout eten houdt vocht vast en meestal op plaatsen waar je het niet kan gebruiken, onder je ogen bijvoorbeeld.

– Kalium

Zorg voor voldoende mineralen als kalium. Kalium helpt de vochthuishouding in het lichaam te reguleren. Kalium komt veel voor in b.v. aardappelen, gedroogde vruchten, sinaasappelen, bananen en yoghurt.

– Alcohol

Misschien is het je wel eens opgevallen dat je na een avondje doorzakken meer last hebt van wallen? Dat komt dan niet alleen door slaaptekort, maar eerder door de alcohol. Heb je toch veel gedronken? Drink dan extra water en vergeet niet om vochtinbrengende crème aan te brengen voor het slapen gaan.

 – Niet roken

Roken droog je huid uit waardoor deze eerder slap wordt en uitzakt. Ook rond de ogen.

Wat kun je nog meer doen?

Massage

Heb je alleen af en toe last van wallen, na een nachtje doorzakken met iets te veel drank, te veel en te vet eten, dan heb je wat aan de volgende massage:

Plaats je ringvingers van beide handen aan de binnenkant onder je ogen. Druk drie tellen en laat dan los. Werk zo de hele onderkant van je oogkas af door je vingers steeds een centimeter te verplaatsen, tot je het kleine kuiltje aan de buitenkant van je oogkas voelt. Op dat moment worden de afvalstoffen weer in je bloedstroom opgenomen.

geef jezelf een gezichtsmassage.

Tips voor camouflage

Leg door gebruik van makeup het accent ergens anders, het bovenste ooglid bijvoorbeeld. Door gebruik van oogschaduw, eyeliner en een highlighter en goed gevormde wenkbrauwen, trek je de aandacht naar de bovenkant van de ogen. Gebruik mascara alleen op de bovenste wimpers.

Oefening tegen wallen

Er zijn ook oefeningen die de spieren onder de ogen trainen. Dat helpt in ieder geval om de huid onder de ogen een beetje stevig en strak te houden en het bevordert de doorbloeding wat altijd goed is voor je huid.

Donkere kringen of schaduw door wallen

Donkere kringen rond de ogen zijn ook erfelijk, maar zijn niet hetzelfde als wallen.  Vooral als je een lichte huidstint hebt zie je onder de ogen, waar de huid op zijn dunst is, de weerspiegeling van het bloed. Heb je wallen dan kunnen deze onder de wallen ook een schaduw op je gezicht veroorzaken.

meer over donkere kringen

Rimpels rond de ogen

De huid rond de ogen kan je veel vertellen over je leeftijd. De huid rond de ogen is een actief gebied door de vele uitdrukkingen van het gezicht, en heeft daardoor ook veel te lijden. Zou iedereen vanaf de puberteit een oogcrème gebruiken, zou je daar op latere leeftijd van kunnen profiteren. Een minder stevige huid geeft eerder wallen.

Eenmaal ontstane lijntjes en rimpels kunnen niet meer verdwijnen, hoogstens minder diep worden door het gebruik van goede oogproducten.

wallen onder je ogen door slappe huid

Speciaal voor de ogen

Veel onderzoek is en wordt gedaan om de veroudering van de huid tegen te gaan. Gebruik voor de huid rond de ogen producten speciaal voor de ogen en die de zwelling rond de ogen tegengaan. Helaas kan je zeggen dat dure producten in dit geval ook vaak de beste zijn. Oogcrèmes bevatten vaak dezelfde werkzame ingrediënten als crèmes voor de gezichtshuid, alleen meer geconcentreerd. Dat verklaart ook het verschil in prijs.

Er zijn oogcrèmes voor de versteviging van de huid, om het uitdrogen tegen te gaan voor het camoufleren van kringen en om rimpels te vervagen.