verzorging droge huid

Droge huid gezicht, tips voor verzorging

De droge produceert weinig huidvet en kan gevoelig zijn.

De huid ziet er droog uit doordat de huid niet in staat is om de vochtvoorraad voldoende op peil te houden. De huid voelt strak en oncomfortabel aan na het wassen, tenzij een vochtinbrengende crème wordt gebruikt. Is de huid erg droog dan kunnen er schilfers ontstaan.

Mogelijke oorzaken van een droge huid

 • In tegenstelling tot de wat vettere huid, produceren de talgklieren niet genoeg talg, waardoor de huid niet voldoende vocht kan vasthouden.
 • Weersomstandigheden, vooral in de winter. De droogheid wordt verergert door wind, extreme temperaturen, centrale verwarming en airconditioning.
 • Een droge huid kan erfelijk zijn.
 • Slechte voedingsgewoonten zoals een tekort aan vitamine A en B kunnen een droge huid bevorderen.
 • Te heet douchen of hete baden kunnen de huid uitdrogen,
 • Blootstelling aan bepaalde producten die chemicaliën bevatten zoals cosmetica, te vaak baden met zeep en badschuim.
 • Huidaandoeningen als eczeem, psoriasis, en bepaald medicijngebruik kunnen de huid uitdrogen.
 • Leeftijd is ook een factor. De ouder wordende huid wordt droger.

lees ook: minder bekende oorzaken van de droge huid

Hoe verzorg je een droge huid

drog huid handen

Kraanwater

Beperk het gebruik van kraanwater bij het reinigen van de huid. De samenstelling van kraanwater droogt de huid uit. En gebruik liever geen heet water. Je zou het beste mineraalwater kunnen gebruiken. Gebruik geen ruwe washandjes of handdoeken. Spuit ’s ochtends wat mineraal water met een plantenspuit, en dep hem zachtjes droog.


Reinigen

Een droge huid heeft regelmatig een grondige maar zachte reiniging nodig. Regelmatige massage met ruime hoeveelheden olie en vocht. Wassen met water en zeep verwijdert niet alleen vuil maar ook de natuurlijke vetten die de huid beschermen. Gebruik na iedere reiniging een vochtinbrenger, deze verhoogt het vochtgehalte van de buitenste lagen van de huid en heeft het een zacht, vochtige uitstraling.

pH neutraal

Gebruik pH neutrale producten voor je huid, gevolgd door een vochtinbrengende crème. Neem liever geen producten met alkaline enz. die je huid verder uitdrogen.

Gebruik bad- en douche producten gemengd met babyolie. Masseer je huid ’s avonds met een zelfgemaakte voedende creme. Vergeet het gebied rond de ogen niet.

Huidverzorgingsproducten voor de droge huid uit eigen keuken

Reinigingslotion voor ’s ochtends

 • 1 eigeel
 • 1 tl sinaasappelsap
 • 1 tl olijfolie
 • enkele druppels rozenwater
 • enkele druppels citroensap

Meng de ingrediënten en breng aan op de huid.

Schoonheidsmaskers voor de droge huid

citrus
Masker 1

 • 1 ei
 • 1 tl honing
 • 1/2 tl olijfolie
 • enkele druppels rozenwater

Meng de ingrediënten en gebruik als masker.

Masker 2

 • 1 halve avocado
 • enkele druppels citroensap

Vermeng de ingrediënten en breng het dik aan op het gezicht en hals, laat 15 minuten intrekken en spoel het af met lauwwarm water.

Masker 3

 • 1 rijpe banaan

Prak een banaan fijn smeer het op het gezicht en laat 10 tot 15 minuten intrekken, afspoelen met lauwwarm water.

Melkbad

Neem een keer in de week een melkbad. Het is voedend en verzachtend voor de huid. Voeg 250 g melkpoeder en een halve tl amandelolie toe, eventueel kan je nog een paar druppeltjes van je favoriete parfum toegevoegen.

Kruiden voor de verzorging van de droge huid

*Aloe Vera

Aloe vera verzacht, heelt en brengt vocht in. Het helpt de dode huidcellen te verwijderen. Breng op die plaatsen aloë vera gel aan waar je huid het kan gebruiken.

*Calendula

Calendula verzacht de huid.

*Lavendel olie

Voeg 5 druppels lavendel olie of haver extract aan het badwater toe.

*Tea tree

Tea tree olie staat erom bekend het huidweefsel diep binnen te dringen. Voeg een druppel olie toe aan je dag of nachtcrème.

*Kruidenthee

Drink kamille, paardenbloem of muntthee.

Bernagie, venkel, calendula en kleinhoefblad hebben een positieve uitwerking op de huid. Neem een eetlepel kruiden in een beker kokend water en drink het dagelijks.

Algemene tips

1. Bevochtig de lucht

Gebruik een luchtbevochtiger, dit kan ook een bak of pot water zijn, die je bij de radiator plaatst. Dit vermindert het vocht dat uit je huid verdamp

2. Gelijkmatige temperatuur

Vermijd te warme ruimten, vermijd grote overgang in temperatuur, bescherm je tegen wind en zon. Ga niet naar buiten zonder dat je een vochtinbrengende crème op hebt.

3. Voed de huid ’s nachts

Gebruik ’s nachts een zeer voedende crème of babyolie. Verwijder wat niet wordt opgenomen met mineraalwater. Breng de nachtcrème een half uur voordat je gaat slapen op, als je meteen gaat slapen, kan het de gevoelige huid rond je ogen opzetten.

4. Masker

Gebruik eens per week een gezichtsmasker om dode huidcellen te verwijderen.

5. Onverzadigde vetzuren

Als je last hebt van een schilferige huid, drink dan meer water en gebruik meer meervoudig onverzadigde vetzuren.

6. Vitamine E

Voor de verzorging van gebarsten, schilferige huid, kan ook op handen voorkomen, gebruik je calendula crème of olie met vitamine E en aloë vera

7. Rook niet

Roken heeft een schadelijk effect op de huid. Nicotine vernauwt de bloedvaten, en ook de kleine haarvaatjes van de huid. Dit vermindert de opname van zuurstof en andere voedingsmiddelen. Roken maakt de huid ook droger en leerachtig.

8. Milde reiniging

Gebruik geen agressieve zeep of reinigingsproducten op je huid. Reinigingslotions met hydraterende olie, die de huid droog kunnen maken en rimpels veroorzaken. Gebruik liever zuivere olijf-, avocado- en amandelolie om de huid te reinigen. Breng de olie aan op de huid en spoel het af met lauwwarm water en dep het droog met een zachte doek.

9. Blijf zoveel mogelijk uit de zon

De zon is verantwoordelijk voor de meeste schade aan de huid. De zonnestralen veroorzaken, rimpels, uitslag en blaren. Als je in de zon gaat gebruik dan een goede sunblock.

10. Slaap

Slaap voldoende omdat de huid zich tijdens de slaap herstelt.

11. Beweeg

Bewegen bevordert de bloedsomloop. Regelmatige lichaamsbeweging zal de huid gezonder maken van binnenuit.