Hoe verwijder je dode huidcellen van je gezicht?

Laatst bijgewerkt:

Wie wil er geen stralende, gladde en frisse huid? Maar wat moet je doen om dat voor elkaar te krijgen? De wens van een gladde huid wordt nogal eens verstoord door puistjes, mee-eters, roodheid of andere irritaties. Het regelmatig verwijderen van dode huidcellen is iets dat hiertegen kan helpen. Hoe doe je het en wat is de beste methode hiervoor. Lees het in de vragen en antwoorden hieronder.

Wat zijn dode huidcellen?

Je huid vernieuwt zich constant. Dat is een natuurlijk proces dat de huid doormaakt en waarbij nieuwe huidcellen worden aangemaakt en oude, dode huidcellen via de oppervlakte van je huid worden afgevoerd. Dat zijn er zo’n 30.000 tot 40.000 per minuut.


Een groot deel van die dode cellen verlies je vanzelf. Maar een deel van die cellen blijft aan de huid kleven. Die dode huidcellen zorgen ervoor dat je huid er minder glad en fris uitziet.

Hoe zie je dode huidcellen op je gezicht?

Dode huidcellen die op je huid blijven kleven zorgen voor een minder egale structuur van de huid en geven je huid een dof uiterlijk. Een deel van die achtergebleven dode huidcellen kunnen ook je poriën verstoppen.

Talg dat je huid van nature produceert en afvalstoffen die via je huid worden afgevoerd, hopen zich dan op in je poriën. Hierdoor kun je last van puistjes en andere oneffenheden krijgen.

Is het noodzakelijk om dode huidcellen te verwijderen?

Noodzakelijk is het niet. Je huid zorgt er uiteindelijk zelf voor dat de dode cellen en huidschilfers worden afgevoerd. Maar er zijn manieren om dit proces te versnellen. Als je er een gewoonte van maakt om dode huidcellen regelmatig van je gezicht te verwijderen, zullen huidverzorgingsproducten ook effectiever en beter hun werk kunnen doen. De actieve stoffen in je huidverzorgingsproducten kunnen dieper in de huid binnendringen als zich geen opgehoopte dode cellen, talg en vuil op de huid bevindt.

Wat is exfoliëren?

Het verwijderen van dode huidcellen heet exfoliëren. Exfoliëren wordt gedaan met behulp van chemische stoffen, mechanisch (door scrubben) of met behulp van enzymen. Door exfoliëren worden de dode cellen van de bovenste huidlaag verwijderd waardoor een nieuwe, egale huid zichtbaar wordt.

Verschillende manieren van exfoliëren

Je kunt je huid op verschillende manieren exfoliëren of ontdoen van dode huidcellen. Je kunt hiervoor allerlei crèmes, peelings, scrubs of natuurlijke stoffen gebruiken. Verder heb je nog hulpmiddelen als borstels, sponzen of scrubhandschoenen die vaak meer geschikt zijn voor je lichaam en niet voor je gezicht.

#1 Scrubben

Een scrub is een substantie die kleine korreltjes (suiker, zout, gemalen pitten of zaden) bevat. Door je huid te scrubben, schuur je met die korreltjes je huid, waardoor de dode huidcellen loskomen. Als je je huid afspoelt, spoel je de dode huidcellen weg.

  • Zo gebruik je een scrub
    Gebruik lauw water, heet water droogt je huid meer uit en kan irriteren. Breng wat scrub middel aan op je huid en maak zachte draaiende bewegingen alsof je de huid masseert. Hard wrijven is echt niet nodig en niet goed voor je huid. Als je klaar bent spoel je de huid af en breng je een vochtinbrengende crème aan.
  • Hoe vaak scrubben?
    Hoe vaak je moet scrubben hangt af van je huidtype. Als je een normale huid hebt is 1 tot 2 keer scrubben per week voldoende. Een vettere huid kun je iets vaker scrubben. Een droge huid scrub je niet meer dan 1 keer in de week.
  • Kopen of zelf maken
    Je kunt scrubmiddeltjes kant-en-klaar kopen. Koop dan een scrub die past bij je huidtype. Maar je kunt ze ook zelf maken van wat zout of suiker met olijfolie en een paar druppeltjes essentiële olie.
Papaïne, exfoliërende enzym uit de papaya

#2 Chemisch exfoliëren

Werken scrubs door de dode huidcellen er mechanisch af te wrijven of te schuren, chemische exfolianten dringen in de huid door en lossen de stoffen op die de cellen aan elkaar laten kleven, waarna ze makkelijk afgespoeld kunnen worden. Er zijn verschillende middelen die zo werken. Hiervoor worden verschillende zuren of enzymen gebruikt.

Het verschil tussen chemisch exfoliëren en exfoliëren met enzymen is dat enzymen heel oppervlakkig op de huid werken en dat chemische peelings veel dieper in de huid doordringen. Exfoliëren met enzymen is daardoor meer geschikt voor de gevoelige huid.

#Chemisch exfoliëren

  • Betahydroxyzuur (BHA)
    Salicylzuur bevat betahydroxyzuur (BHA) en is heel geschikt als exfoliant voor de wat vettere huid en huid met acné. Salicylzuur verweekt de toplaag van de huid en lost op in vet op en kan daardoor doordringen tot in de poriën. Het helpt om verstopte poriën en meëeters tegen te gaan en kan littekens vervagen.
  • Alfahydroxyzuur (AHA)
    Alfahydroxyzuur komt in verschillende vormen voor. Melkzuur en fruitzuren (glycolzuur) zijn het meest bekend. De stof is vaak een ingrediënt in cosmetische producten omdat ze in de huid doordringen en de dode cellen losmaken van de huid. Alfahydroxyzuur is meer geschikt voor de drogere en oudere huidtypes. Een lage concentratie is vaak toegevoegd aan dag- en nachtcrèmes maar voor het peelen of exfoliëren is een hogere concentratie nodig.

Met deze stoffen worden ook wel chemische peelings uitgevoerd bij schoonheidsspecialisten en beautyklinieken. Je kunt crèmes of peelings met deze middelen ook online kopen in verschillende percentages. Maar ze kunnen je huid bij verkeerd gebruik ook irriteren, dus laat je altijd goed adviseren.

#Exfoliëren met enzymen (PHA)

Dode huidcellen verwijderen kan ook met enzymen. Ze bevatten polyhydroxyzuur (PHA). De werking lijkt op die van alfahydroxyzuur (AHA) maar de moleculen zijn groter waardoor ze minder diep in de huid doordringen. Meestal gaat het om natuurlijke enzymen van vruchten. De meest bekende zijn enzymen zijn die uit ananas (bromelaïne), papaya (papaïne). Er zijn daarnaast ook kunstmatig gemaakte, synthetische enzymen. Enzymen breken eiwitten in de huid af, waarna dode huidcellen en huidschilfers gemakkelijk verwijderd kunnen worden.

Welke methode voor welk huidtype?

Omdat elke huid anders is, kan het even duren voordat je de voor jouw huid beste methode van exfoliëren hebt gevonden. Sommige manieren om dode huidcellen te verwijderen passen beter bij bepaalde huidtypes.

Dode huidcellen verwijderen van gevoelige huid

Voor mensen met een gevoelige huid of kwalen als eczeem, kan het verwijderen van dode huidcellen met AHA of BHA irriterend werken. Ze kunnen dan producten met polyhydroxyzuur (PHA) gebruiken. Deze werken oppervlakkiger en zijn daardoor zachter voor de huid.

Dode huidcellen verwijderen van de droge huid

Wie een droge huid heeft, kan iedere vorm van exfoliëren proberen, zolang het niet irriteert. Wel is het aan te raden om het niet vaker dan één keer in de week te doen. Voor de droge huid zijn er ook exfoliërende producten die tegelijkertijd glycerine of hyaluronzuur of olie bevatten en helpen het vocht in de huid beter vast te houden.

Dode huidcellen verwijderen van de vette huid

Een vette huid kan wat meer hebben en mag vaker geëxfolieerd worden, tot 2-3 keer per week. Betahydroxyzuur (BHA) zoals in salicylzuur werken vetoplossend en kunnen diep in de huidcellen doordringen. Hierdoor kunnen verstopte poriën verminderd worden en mee-eters en acné voorkomen.

Dode huidcellen verwijderen van de gecombineerde huid

Bij de gecombineerde huid heb je delen van het gezicht die droog zijn en delen die normaal of vet zijn zoals voorhoofd, neus en kin. Voor de vettere gedeelten van je gezicht kan je producten met alfahydroxyzuur (AHA) gebruiken zoals glycolzuur of melkzuur zolang ze de drogere gedeelten van je huid niet irriteren.

Overdrijf het niet

Ook al is het verwijderen van dode huidcellen nuttig en kan het je huid een fris en glad uiterlijk geven, doe het niet te vaak. Te hard en/of te vaak exfoliëren kan leiden tot irritaties, roodheid. Is dat het geval, pas dan de frequentie of de methode aan.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *