dode huidcellen verwijderen

Dode huidcellen, weg ermee

Laatst bijgewerkt:

Bij een goede verzorging van de huid hoort ook het regelmatig verwijderen van dode huidcellen of exfoliëren. Dat kan je op verschillende manieren doen.

Waarom is het nodig om dode huidcellen te verwijderen?

Je huid verliest zo’n 30.000 tot 40.000 cellen per minuut. Dat is een natuurlijk proces dat de huid doormaakt: nieuwe huidcellen worden aangemaakt en oude cellen worden via de oppervlakte van je huid afgevoerd. Een groot deel van die dode cellen verlies je vanzelf. Maar een deel van die cellen blijft aan de huid kleven. Te veel van die dode huidcellen kunnen je huid dof en minder glad maken.

Puistjes en andere oneffenheden

Een deel van die achtergebleven dode cellen kunnen ook je poriën verstoppen. Het talg dat je huid produceert en de afvalstoffen die via je huid worden afgevoerd, hopen zich op in de poriën die daardoor verstoppen. Hierdoor kun je last van puistjes en andere oneffenheden krijgen. Exfoliëren maakt je huid dus niet alleen mooier, maar ook gezonder.

Manieren van exfoliëren

Je kunt je huid op verschillende manieren exfoliëren of ontdoen van dode huidcellen: door te scrubben of met een exfoliërende crème. Verder heb je nog hulpmiddelen als borstels, sponzen of scrubhandschoenen die vaak meer geschikt zijn voor je lichaam en niet voor je gezicht.

Scrubben

Een scrub is een substantie die kleine korreltjes (suiker, zout, gemalen pitten of zaden) bevat. Door je huid te scrubben, schuur je met die korreltjes je huid, waardoor de dode huidcellen loskomen. Als je je huid afspoelt, spoel je de dode huidcellen weg.

Zo gebruik je een scrub

Gebruik lauw water, heet water droogt je huid meer uit en kan irriteren. Breng wat scrub middel aan op je huid en maak zachte draaiende bewegingen alsof je de huid masseert. Hard wrijven is echt niet nodig en niet goed voor je huid. Als je klaar bent spoel je de huid af en breng je een vochtinbrengende crème aan.

Hoe vaak?

Hoe vaak je moet scrubben hangt af van je huidtype. Als je een normale huid hebt is 1 tot 2 keer scrubben voldoende. Een vettere huid kun je iets vaker scrubben een droge huid niet meer dan 1 keer in de week.

Kopen of zelf maken

Je kunt scrubmiddeltjes kant-en-klaar kopen. Koop dan een scrub die past bij je huidtype. Maar je kunt ze ook zelf maken van wat zout of suiker met olijfolie en een paar druppeltjes essentiële olie.

Chemisch exfoliëren

Werken scrubs door de dode huidcellen er af te wrijven of schuren, chemische exfolianten dringen in de huid door en lossen de stoffen op die de cellen aan elkaar laten kleven, waarna ze makkelijk afgespoeld kunnen worden. Er zijn verschillende middelen die zo werken.

Salicylzuur

Salicylzuur (betahydroxyzuur of BHA) is heel geschikt als exfoliant voor de wat vettere huid en huid met acné. Salicylzuur verweekt de toplaag van de huid en lost op in vet op en kan daardoor doordringen tot in de poriën. Het helpt om verstopte poriën en meëeters tegen te gaan.

Alfahydroxyzuur (AHA)

Alfahydroxyzuur komt in verschillende vormen voor. Melkzuur en fruitzuren (glycolzuur) zijn het meest bekend. De stof is vaak een ingrediënt in cosmetische producten omdat ze in de huid doordringen en de dode cellen losmaken van de huid. Alfahydroxyzuur is meer geschikt voor de drogere en oudere huidtypes. Een lage concentratie is vaak toegevoegd aan dag- en nachtcrèmes maar voor het peelen of exfoliëren is een hogere concentratie nodig.

Met deze stoffen worden ook wel chemische peelings uitgevoerd bij schoonheidsspecialisten en beautyklinieken. Je kunt crèmes of peelings met deze middelen ook online kopen in verschillende percentages. Maar ze kunnen je huid bij verkeerd gebruik ook irriteren, dus laat je altijd goed adviseren.

bron: howstuffworks.com, huidarts.com

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *