natuurlijke lipgloss zelf maken

Natuurlijke lipgloss zelf maken

Laatst bijgewerkt:

Als je regelmatig lipgloss en/of lipstick gebruikt, dan kun je je misschien voorstellen hoeveel je daarvan door likken, eten en drinken binnenkrijgt. Een goede reden om een natuurlijk lipgloss te gebruiken zonder chemische toevoegingen.

Let op de ingrediënten

Als je regelmatig lipgloss en lipstick gebruikt, kun je er in totaal wel 2-4 kg van tijdens je leven in je lichaam binnenkrijgen. Lipgloss, hoe vrolijk en leuk het er ook uitziet, bevat vaak schadelijke ingrediënten als minerale oliën, geurstoffen, koolteer en schadelijke kleurstoffen. Reden genoeg om goed op de ingrediënten te letten door de etiketten goed te bestuderen. Wil je helemaal zeker weten dat je lipgloss geen schadelijke stoffen bevat, ga dan voor natuurlijke lipgloss of maak het desnoods zelf.

Ga voor natuurlijke lipgloss

De volgende ingrediënten zijn natuurlijk en hebben een verzorgende werking op je lippen:


 1. Cacao boter, rijk aan onverzadigde vetzuren, staat bekend om zijn verzorgende werking.
 2. Amandelolie of kokosolie, helpt de lippen zacht te houden
 3. Shea boter, rijk aan vitamine A en E, helpt de lippen zacht te houden.
 4. Bijenwas, beschermt en verzorgt de lippen
 5. Castorolie, is een dikke, taaie olie die anti-bacteriële en anti-schimmel eigenschappen heeft. Het bevat vitamine E, vetzuren omega-3 en omega-9

Lipgloss zelf maken van natuurlijke producten

Vaak zie je doe het zelf recepten voor lipgloss met vaseline (gemaakt van minerale olie en paraffine) gemengd met oogschaduw. Deze stoffen zijn allebei niet echt gezond om binnen te krijgen.

Wat heb je nodig?

Je kan onderstaande producten afzonderlijk gebruiken of verwarmen en samen mengen als je er wat meer van wilt maken.

 • 1 eetlepel bijenwas
  (pure bijenwas kan je kopen bij natuurwinkels, imkers of hobbywinkels waar ze het gebruiken om kaarsen van te maken. Het is verkrijgbaar in blokvorm of in kleine bolletjes).
 • 1 eetlepel cacaoboter of shea boter
  (cacaoboter kan je kopen bij drogisten of natuurwinkels) Deze boters zijn wat harder en crèmiger zodat ze langer op de lippen blijven zitten.
 • 1 eetlepel zoete amandelolie of kokosolie
  ( Zoete amandelolie bevat vitamine A, B1, B2, B6 en wat vitamine E. Het is ook geschikt als massageolie. Het is verkrijgbaar in natuurwinkels en bij drogisten).
 • 1 eetlepel castorolie
  castorolie helpt bij schrale, droge lippen en geeft de lippen een natuurlijke kleur

En als je wilt:

 • evt. maximaal 1 el honing
  Honing geeft de lipgloss een zoet smaak, maar is niet echt noodzakelijk.
 • evt. levensmiddelenkleurstof
  Je hebt dit alleen nodig als je de lipgloss ook een kleur wilt geven. Online te koop of bij winkels voor bakbenodigheden.
 • evt. een druppeltje essentiële olie in een geur naar keuze.
 • lege potjes

Bereiding:

Doe 1 eetlepel bijenwas en 1 eetlepel cacaoboter of sheaboter toe in een pan of hittebestendige schaal. Voeg 1 eetlepel zoete amandelolie of kokosolie toe en 1 eetlepel castorolie. Evt. honing als je wilt dat de lipgloss zoet smaakt. Plaats de pan of schaal in een pan met water die je verwarmt op het vuur. Roer tot een glad mengsel ontstaat. Haal dan de pan of schaal uit het water. Voeg evt. nog wat (natuurlijke) kleurstof of essentiële olie toe. Schenk het over in potjes. Laat het afkoelen en het is klaar voor gebruik.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[newsletter]