minder bekende oorzaken van een droge huid

Minder bekende oorzaken van een droge huid

Laatst bijgewerkt:

Het is algemeen bekend dat de zon, wind en een droge lucht in huis je huid nog droger maken. Maar er zijn meer minder bekende oorzaken van een droge huid. Als je huid steeds droger wordt, terwijl je denkt dat je je huid juist goed verzorgt, dan is er misschien iets anders aan de hand.

Deze gewoonten maken je droge huid nog droger:

Misschien gebruik je bepaalde verzorgingsproducten of heb je andere gewoonten die je huid ongemerkt droger maken.

*Antibacteriële zeep

Vind je het belangrijk dat er anti-bacterieel op het etiket staat als je naar een nieuw reinigingsmiddel op zoek gaat? En vind je het prettig dat je huid zo lekker schoon aanvoelt als je het gebruikt hebt? Deze zeep doodt inderdaad bacteriën, maar verwijdert ook het vetlaagje van je huid. Heb je aanleg voor een droge huid, sla deze middelen dan over. Zeker in de winter.


*Te weinig gezonde vetten

Voldoende gezonde vetten (omega-3) zijn belangrijk om je huid vol en soepel te houden. Dagelijks een handje noten of regelmatig verse vis eten dus. Mensen die altijd aan het lijnen zijn en vet (ook gezond vet) vermijden, zullen eerder een droge huid krijgen en verouderen.

*Te veel zuren op de huid

In veel huidverzorgingsproducten komen zuren voor. Dat is goed, want deze zuren helpen om dode huidcellen los te maken zodat je ze weg kan spoelen. Je huid ziet er dan fris en glad uit.  Maar als je elke dag meerdere producten gebruikt die allemaal zuren bevatten dan droogt dat je huid af.

Lees dus even op de etiketten die je iedere dag gebruikt of er geen glycolzuur, sialicylzuur, fruitzuur, retinol (vitamine-A zuur) of ander zuur in voorkomt (acid in het Engels). Als én je wasgel, je toner en je crèmes allemaal zuren bevatten dan kan dat te veel van het goede zijn.

*Reinigingsdoekjes met alcohol

Die pakjes met reinigingsdoekjes om de make-up van je gezicht te halen zijn heel handig maar kunnen minder goed zijn voor de huid van je gezicht en in het bijzonder de huid rond je ogen. En vaak gebruik je die doekjes vooral rond je ogen omdat daar de meest hardnekkige make-up zit. Veel van die doekjes bevatten alcohol en dat zorgt er voor dat je huid uitdroogt en vroegtijdig veroudert. Gebruik liever één van deze natuurlijke reinigingsmiddeltjes.

handdoeken
*Schuren met ruwe handdoeken

Je gezicht na het wassen flink afwrijven met een ruwe handdoek is niet de beste manier om je huid te drogen. Het zorgt voor irritatie en droogt je huid uit. Een betere manier is om je gezicht zachtjes af te deppen met een zachte (hand)doek.

*Lippenbalsem

Lippenbalsems zijn bedoeld om je lippen zacht en soepel te houden. Maar als ze ingrediënten als menthol, kamfer of fenol, carbol of carbolzuur bevatten doen ze meer kwaad dan goed. Deze ingrediënten laten je lippen vlak na gebruik lekker zacht aanvoelen, maar op de lange duur zorgen ze voor irritatie en droogheid.

Ook lippenbalsems met smaakjes kunnen tegen je werken. Door die smaakjes en geuren ga je onbewust meer aan je lippen lippen. Het speeksel droogt je lippen uit. Een natuurlijke lipgloss of lippenbalsem is dan een betere optie.

*Zwemmen in water met chloor of zout

Niet alleen hete douches drogen je huid uit. Ook zwemmen in zwembaden waar chloor in het water zit, kan je huid erg droog maken. Helaas is de zee al niet veel beter. Het zout droogt ook je huid uit, ook al spoel je je daarna snel af.

vlieg
*Vliegen als minder bekende oorzaken van een droge huid

Vluchten en vooral lange vluchten drogen je huid uit omdat de luchtcirculatie in het vliegtuig niet optimaal is. Je kunt de schade beperken door extra vochtinbrengende producten te gebruiken vlak voor en na het vliegen.

*Roken

Er zijn veel redenen om roken en meeroken te voorkomen. En het voorkomen van een droge huid is er één van. Naast de zon is roken de op één na meest schadelijke factor voor de huid. Roken vernauwt de bloedvaten, waardoor de huid minder doorbloed wordt. Dat veroorzaakt droogheid en vroegtijdige veroudering en rimpels.

*Alcohol

Alcohol is niet alleen schadelijk als je het op je huid gebruikt, maar ook als je het regelmatig drinkt. Alcohol droogt de huid uit. Dat betekent ook dat je huid er minder vol en fris uitziet als je de avond ervoor flink gedronken hebt. Drink je regelmatig dan worden deze veranderingen blijvend.

*Ouder worden

Iets dat je helaas niet kan tegenhouden. Maar met het ouder worden droogt je huid, kan minder vocht vasthouden en wordt daarom dunner. Er zijn een paar dingen die je kan doen om dit proces te vertragen: je beschermen tegen UV-stralen en vocht inbrengen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[newsletter]