Schrale, droge lippen? Deze (huis)middeltjes helpen

Laatst bijgewerkt:

De huid van de lippen is dunner en gevoeliger dan de rest van je gezicht. Ze bevatten ook minder vet dan de rest van je huid.

Je lippen worden vaak wel evenveel blootgesteld aan kou, wind, zon en droge lucht. Dat zorgt ervoor dat lippen kunnen uitdrogen en barsten waardoor er losse velletjes aan komen.

Behalve dat droge, schrale lippen er niet echt fraai uit zien en zelfs pijnlijk kunnen zijn, kun je er ook moeilijk op een mooie manier lipstick op aanbrengen.


Schrale droge lippen verzorgen

Lippen bevatten van zichzelf onvoldoende talgklieren die vet produceren. Je moet je lippen daarom een handje helpen.

Hieronder lees je over middeltjes waarmee je je lippen kan verzorgen en schrale en gebarsten lippen kan helpen herstellen en voorkomen.

#1 Gebruik de juiste lippenbalsem

Met lippenbalsem kan je je lippen verzorgen. Maar de ene lippenbalsem is de andere niet. Je lippenbalsem kan zelf ingrediënten bevatten die je lippen verder uitdrogen.

Vooral geur– en smaakstoffen kunnen uitdrogend werken. Pas ook op als je lippenbalsem mint, mentol, alcohol, kampfer of fenol bevat.

Een betere keus is dan een lippenbalsem op basis van:

 • bijenwas
 • vaseline
 • lanoline
 • shea butter
aloe vera
aloë vera

#2 Gebruik natuurlijke huismiddeltjes

Veel van deze natuurlijke middeltjes heb je vast in huis. Je kan er je lippen mee hydrateren, verzorgen en verzachten.

 • Aloë vera gel – De gel van de aloë vera plant bevat vitaminen, mineralen, antioxidanten en stoffen die ontstekingen tegengaan. Aloë vera hydrateert en verzacht een beschadigde huid.
 • HoningHoning heeft antibacteriële eigenschappen en is rijk aan antioxidanten. Het werkt bovendien vochtinbrengend. Dat maakt het een goed middel tegen schrale, droge en gebarsten lippen.
 • Groene thee – is rijk aan vitaminen en mineralen. Met name de polyfenolen in thee werken ontstekingsremmen. Dep een zakje groene thee in warm water en wrijf ermee over je lippen. Dit verzacht de lippen en verwijdert dode huidcellen op een zachte manier.
 • Kokosoliekokosolie is een veelzijdig beautyproduct. Het hydrateert, gaat ontsteking tegen en laat je lippen glanzen. Gebruik het door de dag heen als lipgloss. Het beschermt en verzacht de huid van je lippen.
 • Komkommer – komkommer voorziet je lippen van vocht. Het bevat daarnaast vitaminen en mineralen. Druk een koud plakje komkommer een paar minuten tegen je lippen om irritatie te verminderen en je lippen te verzorgen en verzachten.

#3 Verwijder velletjes en dode huidcellen

Doordat je lippen uitdrogen barst het bovenste laagje van je lippen. Hierdoor ontstaan losse velletjes. Dat ziet er niet uit en die wil je verwijderen.

Gebruik een lip scrub

Je kan kant-en-klare lip scrubs gebruiken. Maar je kan ook huismiddeltjes gebruiken zoals suiker of baksoda.

Je kan wat suiker of baksoda mengen met honing of olijfolie en hiermee zachtjes je lippen masseren. Je kan hierbij ook een zachte tandenborstel gebruiken om je lippen te masseren.

#4 Hydrateren van binnenuit

Als je lichaam meer vocht verliest dan het erbij krijgt, dan kan je lichaam wat uitdrogen. Je lichaam onttrekt dan vocht aan cellen dat nodig is voor de belangrijkste lichaamsfuncties. Dus ook aan huidcellen. Dat merk je aan je lippen.

Maak er een goede gewoonte van om water te drinken gedurende de dag.

#5 Droge lucht tegengaan

Vooral binnenshuis in de winter als de verwarming aanstaat, kan de lucht in huis erg droog worden. Dat droogt je huid, haar en natuurlijk ook de huid van je lippen uit.

Je kan dit oplossen door bakjes water aan de verwarming te hangen of een luchtbevochtiger te gebruiken.

#6 Goede en slechte gewoonten

Voorkomen is vaak beter dan genezen en dat geldt ook voor schrale en gebarsten lippen. Dat kan door goede gewoonten aan te leren en slechte gewoonten af te leren

*Goede gewoonten

 • SPF – Gebruik een lippenbalsem met een Sun Protection Factor. Kokosolie bevat van natuur (een lage) SPF.
 • Lippenbalsem of natuurlijke producten gebruiken (zie hierboven) om de lippen te voorzien van vet en vocht. Kies bij voorkeur producten zonder geur- en smaakstoffen.
 • Voldoende drinken gedurende de dag
 • Regelmatig je lippen scrubben om dode huidcellen te verwijderen.

*Slechte gewoonten

 • Roken heeft een negatieve invloed op je huid en lippen. De huid van je lippen wordt donker door nicotine, net als je vingers. Roken zorgt voor rimpels rond de mond en droogt de huid uit.
 • Trek geen losse velletjes van je lippen. Met het losse vel trek je vaak gezonde huid mee of gaat je huid bloeden. Dan duurt het nog langer voor je lippen er weer goed uitzien.
 • Plukken, spelen, je lippen aanraken, op je lippen bijten, dit gedrag kan het genezen of herstellen van je lippen verlengen.
 • Aan je lippen likken. Het lijkt een goed idee om aan je lippen te likken als ze droog zijn. Uiteindelijk wordt je huid er droger door. Smeer er liever wat kokosolie op.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *