Tips voor de ouder wordende huid

Het verouderingsproces van de huid begint eigenlijk al vanaf de de dag dat je geboren wordt.

Ben je tussen de 20 en de 30? Dan worden de eerste tekenen van het ouder worden zichtbaar. Het verouderingsproces van de huid verloopt bij iedereen op zijn eigen tempo. Veel wordt bepaald door erfelijkheid. Maar een gezonde levensstijl, een gezonde voeding en blootstelling aan de zon zijn ook van invloed.

Wat gebeurt er met de huid?

Het percentage vocht van de huid neemt af. De huid wordt droger. De elastine- en collageen productie neemt geleidelijk af, de huid wordt minder veerkrachtig en minder stevig. Er ontstaan rimpels. De cellen vernieuwen zich minder snel. De stofwisseling wordt trager en gifstoffen worden minder snel afgevoerd. Dat zorgt weer voor een minder stralend uiterlijk leidt. Het vermogen van de huid om zich te herstellen van UV stralen neemt ook af. De kans op pigmentvlekken neemt daardoor toe.

Collageen

Het zichtbare deel van de huid (de opperhuid of epidermis) heeft vooral een beschermende functie. Daaronder ligt een tweede laag (de lederhuid of dermis) die vooral uit collageen bestaat en de huid stevigheid geeft. Naarmate je ouder wordt neemt deze collageenlaag af en wordt de huid minder stevig.


Minder elastisch

Elastine is een ander belangrijk bestanddeel van de lederhuid, dit zorgt ervoor dat de huid zich na uitrekken weer in zijn oorspronkelijke vorm kan herstellen. Afname van de elastine productie zorgt voor een minder soepele huid

oudere huidOuder wordende huid

De afnemende stevigheid van de collageenlaag in combinatie met de vermindering van elasticiteit van de huid zorgt ervoor dat rimpels kunnen ontstaan. De huid wordt minder strak en gaat als het ware uitlubberen.

Leeftijd en zon

De ouder wordende huid heeft vooral te lijden onder twee factoren. Bij het natuurlijke proces van het ouder worden speelt erfelijkheid een rol. Daarbij horen ook hormonale veranderingen bij de vrouw na de overgang. Maar daarnaast heeft de huid vooral te lijden onder de zon. De UV stralen van de zon veroorzaken zo’n 80% van het verouderingsproces. Het beste dat je kan doen, is dan ook je huid dagelijks te beschermen tegen de zon om veroudering tegen te gaan.

Roken en de huid

Roken heeft een nadelig effect op de veroudering van de huid. Doordat de bloedvaten van de huid vernauwen door roken, bereiken minder zuurstof en voedingstoffen de cellen van de huid. Het verouderingseffect versnelt hierdoor.

Gezonde voeding

Een gezond voedingspatroon rijk aan antioxidanten kunnen het bestaande collageen beschermen en de aanmaak van nieuw collageen bevorderen. Antioxidanten komen voor in groenten, fruit en noten. Vooral de donkergekleurde fruitsoorten (blauwe bes, acaibes, granaatappel) blijken rijk te zijn aan antioxidanten. Bekende antioxidanten zijn bijvoorbeeld vitamine C en E, en de mineralen zink en chroom.

Huidverzorging

Een goede huidverzorging, bestaande uit reiniging en hydratatie en een dagcrème met een SPF (Sun Protection Factor) van tenminste 20, die beschermt tegen invloeden van buitenaf zijn van belang voor de uiterlijke verzorging van de huid.

Crèmes met collageen

Crèmes die collageen bevatten kunnen rimpels tijdelijk vervagen. Het is alleen niet zo dat de collageen door de huid kan heendringen en de natuurlijke collageenlaag kan aanvullen.

Botox en fillers

Botox injecties verslappen de huid zodat rimpels minder worden. Fillers zijn injecties met b.v. collageen of hyaluronzuur die ingespoten worden onder de huid. Zo wordt het volume dat door het ouder worden van de huid verminderd is weer opgevuld waardoor rimpels als het ware opgevuld worden. Stoffen als collageen en hyaluronzuur zijn lichaamseigen stoffen en worden binnen 3 tot 6 maanden door het lichaam afgebroken. Datzelfde geldt voor botox. Hierna zal de behandeling herhaald moet worden.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *