grote poriën

Grove poriën tips voor de verzorging

Laatst bijgewerkt:

Meestal zijn poriën nauwelijks zichtbaar, maar sommige mensen hebben vergrote grove poriën. Kan je er iets tegen doen?

Inhoud

Grove poriën

Iedere huid heeft poriën, en ze zijn zelfs nuttig. Zweetklieren en talgklieren kunnen zo hun afval/productie aan de oppervlakte van de huid brengen. Zonder poriën zou je lichaam oververhit raken en zou je acné krijgen, omdat de talg de huid zou verstoppen. Maar waarom zijn ze bij de één klein en bijna onzichtbaar en bij de ander groot en wel zichtbaar?


Oorzaken van grote poriën

1. Vette huid

Mensen met een vette gezichtshuid hebben vaker grote, zichtbare poriën. Dat komt omdat de talgklieren van de vette huid overactief zijn en veel talg produceren. Daarbij staan de poriën wijd open. De grove poriën kun je over het hele gezicht zien, maar sommige mensen hebben een gecombineerde huid met een vette T-zone (voorhoofd, neus en kin) en daar zijn vooral op die plaatsen de poriën vergroot.

2. Minder elastische huid

Naarmate je ouder wordt, wordt je huid minder elastisch. Je poriën lijken daardoor groter.

3. Schade door de zon

Een huid die veel in de zon is geweest wordt na verloop van tijd steeds dikker. Huidcellen rond de randen van de poriën nemen toe, waardoor ze groter lijken.

4. Hormonen

Vrouwen hebben vaker last van grove, zichtbare poriën dan mannen door de hormonale veranderingen die ze iedere maand doormaken. Tijdens de menstruatie wordt de huid vaak vetter en de poriën groter.

5. Erfelijkheid

Erfelijkheid lijkt ook een rol te spelen. Herken je het bij één of beide ouders, dan is de kans dat het bij jou ook zo is, groter.

Van grote poriën kom je niet af

Helaas, er bestaat geen middel om van grove poriën af te komen. Je kunt ze wel minder zichtbaar maken of camoufleren met make-up. De cosmetische industrie brengt de nodige producten op de markt die claimen dat ze grote poriën kunnen verkleinen of zelfs sluiten. Maar ze doen niet wat ze beloven en maken het probleem soms juist erger.

Vooral de adstringent lotions, deze trekken je huid tijdelijk samen, maar drogen je huid tegelijkertijd ook uit. De huid reageert dan door nog meer talg te produceren om de droogheid tegen te gaan.

Wat kan je doen om grove poriën te verkleinen?

Je kunt een paar dingen doen om poriën minder opvallend te laten lijken en je kunt ze camoufleren met makeup.

1. Goed reinigen

Door te zorgen dat de je huid schoon is en dat vuil, vet en zweet zich niet in de poriën kunnen verzamelen, zorgt dat je huid er frisser en strakker uitziet. Reinig je gezicht daarom met een mild reinigingsmiddel of een natuurlijke gezichtsreiniger, zodat je een te veel aan huidvet en zweet verwijdert, maar wel oplet dat de huid niet uitdroogt.

2. Exfoliëren

Verder is het belangrijk om eens per week je dode huidcellen te verwijderen. Dat kan je doen door een keer in de week je huid licht te scrubben of een exfoliërende crème te gebruiken. Een product met salicylzuur is daarbij ideaal. Salicylzuur weekt dode huidcellen los en dringt ook in de poriën binnen en laat ze schoon achter.

3. Vitamine A-zuur of retinol

Door gebruikt van vitamine A-zuur of retinol geef je je huid als het ware een chemische peeling waardoor het toplaagje van je huid oplost. Je huid lijkt er gladder en strakker door. Vitamine A-zuur is alleen verkrijgbaar op recept en werkt tegen rimpels, acné en kan ook helpen bij grove poriën. Retinol of vitamine A, is de milde vorm van vitamine A-zuur en is werkzaam bestanddeel van cosmetische producten.

Poriën camoufleren met makeup

Voorbeelden van een geschikte makeup. Lees ook de makeup-tips voor de vette huid.

1. Olievrije en niet comedogene crème

Gebruik een olievrije en niet-comedogene vochtinbrengende crème als basis. Alle producten die aangeven niet-comedogeen te zijn, verstoppen de poriën niet.

2. Primer

Een primer absorbeert huidvet en vormt een soort barrière tussen het huidvet en je foundation snel vervaagt.

3. Niet-comedogene makeup

Breng dan foundation aan en als je wilt andere makeup. Maar kies wel voor niet comedogene producten, zowel als foundation, maar ook als blush en oogschaduw, enz. Minerale makeup bevat vaak minder of geen parfum, conserveringsmiddelen en kunstmatige kleurstoffen en ze zijn niet-comedogeen.

4. Vetvrije haarproducten

Gebruik ook vetvrije gels of andere haarproducten zonder vet, zeker als je haar in aanraking komt met je gezicht. Het vet van je haar kan je anders overbrengen op je gezicht.

bron: health.howstufworks.com, webmd

[bol_product_links block_id=”bol_5433a52d8924f_selected-products” products=”9200000005035002,9200000005184157″ name=”sc” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250600″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *