De vette huid is glimmend, dik, heeft grove poriën, aanleg tot puistjes en andere oneffenheden.

Bij de vette huid werken de talgklieren juist te hard, en produceren meer huidvet dan nodig, wat het glimmende uiterlijk verklaart. Oorzaken en tips voor de verzorging

Vette huid heeft ook voordelen

Het voordeel van een vette huid is dat hij langzamer veroudert dan andere huidtypen. Je huid droogt minder snel uit en krijgt daardoor minder snel rimpels. Je huid kan ook alleen plaatselijk vet zijn en op andere plaatsen droog of normaal, lees dan ook de gecombineerde huid.

Mogelijke oorzaken van een vette huid

  1. erfelijkheid
  2. hormoonveranderingen, vooral tijdens de pubertijd, maar kan ook op andere leeftijden.
  3. zwangerschap
  4. de pil
  5. bepaalde cosmetica
  6. vochtigheid en heet weer
  7. dieet, heeft slechts een kleine invloed

Wat kan je zelf doen?

Aan erfelijkheid en tijdelijke hormoonveranderingen kan je weinig doen. Wat betreft de pil, zou je kunnen proberen of een ander merk pil dit probleem kan verminderen. Met cosmetica kun je ook experimenteren. Vraag desnoods verschillende monsters aan zodat je ze kunt testen. Wat je eet is heel belangrijk voor de gezondheid van de huid in het algemeen, een gezond dieet met gezonde vetten en voldoende vitamines en mineralen zal je huid veel goed doen.

Hoe verzorg je een vettige huid?

Voor de vette huid is reiniging heel belangrijk, met veel heet water en een milde zeep om te voorkomen dat de poriën verstopt raken. Kies geen agressieve zeepproducten, die te veel huidvet verwijderen waardoor de huid gaat schilferen, maar neem b.v. een antibacteriële lotion of zeep. Bovendien worden de talgklieren dan extra gestimuleerd, en wordt de huid nog vetter. Pas ook op voor producten die zeggen te helpen tegen grote poriën en de huid sterk samentrekken, deze krimpen de buitenste huidlaag als het ware, en veroorzaken, verstoppingen waardoor je last kan krijgen door puistjes of acne.

Reinigen

Om de vette huid te reinigen gebruik je producten op oliebasis die het overtollige talg goed oplossen. Kies liever een olievrije vochtinbrenger zodat je het glimmen tegengaat.

Hydrateren

Ben je onder de 30, dan zal je huid bijna geen vochtinbrengende producten nodig hebben. Daarboven kun je een crème gebruiken om de huid rond je ogen te verzorgen. Kies bij voorkeur producten die geschikt zijn voor de vette huid.

Af en toe een klei- of moddermasker is ook aan te raden.

Zelfgemaakte producten voor de vette huid

Toner voor de vette huid, te gebruiken na reiniging.

 

1 el sinaasappelsap4 el hamamelis hydrolaat (bloemen- of kruidenwater)4 el rozenwater

Meng de ingrediënten en breng aan op de huid.

 

Schoonheidsmaskers voor de vette huid:

masker 18-9 aardbeien

3 el honing

Prak de aardbeien fijn en vermeng met de honing, breng aan op je gezicht en hals en laat 10 minuten intrekken. Afspoelen met warm water.

 

masker 2

1 geraspte appel

3 el honing

Vermeng de ingrediënten en breng het aan op het gezicht en hals, laat 10 minuten intrekken en spoel het af met lauwwarm water.

 

masker 3

3 grote gekookte wortelen

3 el honing

Prak de wortelen fijn en meng met de honing. Breng aan op het gezicht en laat 10 minuten intrekken. Afspoelen met lauwwarm water.

 

Kruiden voor de vette huid

Aloë vera gel staat bekend om de rustgevende en genezende werking. Breng plaatselijk aan waar nodig.

Kamille, haver en tijm voeden de huid.

Lavendel is goed voor de vette huid. Besprenkel je huid enkele malen met lavendelwater gedurende de dag.

Hamameliswater is zeer geschikt om het overtollige vet te absorberen.

Voeg een druppel jojoba-olie toe aan je verzorgingsproducten. Het reguleert de werking van de talgklieren en helpt littekens sneller te genezen.

 

Algemene tips

Douche niet te heet. Met een hete douche verwijder je het vet van je huid. Dit stimuleert de talgklieren van de huid om nog meer vet aan te maken. Dit zelfde geldt voor agressieve zeepproducten.

Zelfs het kleinste tekort aan vitamine B2 kan een vette huid veroorzaken. O.a. gist, tarweolie, bonen en noten zorgen voor vitamine B2 en B5.

Drink zoveel mogelijk water om de afvalstoffen af te voeren.

Rook niet, roken vergroot de poriën en doet geen goed aan de conditie van de huid.

Slaap en beweeg voldoende.