vorm van je lippen

De vorm van je lippen

Er bestaat een ideale vorm lippen, daar houdt de wetenschap van de biometrie zich mee bezig.

Zo zouden Scarlet Johansson, Beyoncé en Monica Bellucci de meest perfecte lippen hebben. Maar hoe wordt zo iets bepaald?

Hoe worden lippen beoordeeld?

Om de perfecte vorm van de lippen te vinden kijkt de wetenschap van de biometrie naar de grootte van de lippen, de verhouding tussen onderlip en bovenlip, de volheid van de lippen, kleur en textuur en hoe de lippen passen in de vorm van het gezicht. Een duidelijke cupidoboog vergroot de aantrekkelijkheid.

Vol maar niet te vol, en zeker niet te dun

Zo zou de breedte van de lippen ongeveer tweemaal de afmeting moeten hebben als de hoogte van onder- en bovenlip samen. De lippen moeten vol zijn maar niet te vol. En dan kan wel eens de reden zijn dat Angelina Jolie best hoog, maar niet als hoogste scoort. Vooral smalle, dunne lippen en een hele brede mond scoren slecht.


Je lippen worden dunner

Als je ouder wordt, worden je lippen dunner. Dat komt omdat vanaf je 25ste de hoeveelheid collageen en hyaluronzuur langzaam afnemen. Daardoor wordt je huid dunner en minder elastisch en dunner. Ook lifestyle factoren spelen een rol. Roken veroorzaakt horizontale rimpels of liplijntjes en zorgt ervoor dat de hoeveelheid collageen afneemt. Net als drinken door rietjes of het bijten op je lip bijvoorbeeld. Te weinig vocht en een slecht gebit kunnen ook meespelen.

Help de natuur een handje

Volle lippen worden dus beschouwd als aantrekkelijk en jeugdig. Helaas wordt niet iedereen geboren met perfecte lippen. En al heb je van jezelf mooie volle lippen, dan worden ze als je ouder wordt, toch ook weer minder vol. Maar, je kan de natuur wel een handje helpen met onderstaande tips:

Te brede lippen

 • Gebruik voor te grote, volle lippen een zachte kleur lipstick zoals roze, brons of zacht paars. Gebruik geen lipliner.
 • Breng lipstick aan in het midden van de lippen en veeg het met de vinger uit naar buiten, maar niet tot de uiterste hoeken.

Te volle lippen

 • gebruik bij te volle lippen geen lipliner
 • breng een neutrale, matte lipgloss aan op het midden van de lippen en veeg deze iets uit naar de buitenkant van de lippen.
 • gebruik geen super glanzende lipsticks of lipgloss.
 • gebruik geen felle of onnatuurlijke kleuren
 • breng blusher aan en maak je ogen extra op om de aandacht van je lippen af te houden.

Te dunne, smalle lippen

 • Gebruik een naturel kleur lipliner en gebruik deze net iets buiten de natuurlijke lijn van je lippen. Vul je lippen vervolgens met lipstick.
 • Breng wat wit glanspoeder aan in het midden van de lippen en vervaag dit wat naar de buitenkanten toe.
 • Kies liever geen donkere kleuren, want deze laten de lippen donkerder lijken.

Cupidoboog accentueren

 • teken met een een iets donkerder lipliner de V-vorm van de lippen in. Veeg dit iets uit naar beneden toe voor een natuurlijk verloop. Teken ook de onderkant van de onderlip iets bij met de lipliner. Vul daarna de lippen in met een zelfde tint lipstick.

Permanente makeup

Met permanente make-up is het mogelijk om de vorm van de lippen voor langere duur te veranderen. De vorm van de lippen kan zowel groter als kleiner gemaakt worden. Ook kan de vorm bijgewerkt worden. De cupidoboog kan duidelijker afgetekend worden, ongelijke lippen kunnen gelijk gemaakt worden.

Fillers

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om je lippen te laten opspuiten met fillers. Dit geeft vrijwel direct resultaat. Het effect van fillers blijft tot een jaar zichtbaar. Er hangt wel een prijskaartje aan. Prijzen variëren gemiddeld van 200 tot 500 euro per behandeling.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *