collageen supplement

Hoe houd je het collageen in je huid op peil?

Iedereen wordt ouder en natuurlijk wil je er zo lang mogelijk jong uit blijven zien. Veroudering zie je in eerste instantie aan je huid. De stevigheid en elasticiteit wordt langzaam minder en de zwaartekracht doet de rest. Je huid zakt uit, krijgt lijntje en rimpels. De afname van collageen speelt hierbij een belangrijke rol. De vraag is daarom hoe je de aanmaak van collageen in je huid kan stimuleren.

Collageen is een soort eiwit dat je kan zien als een bindmiddel dat je huid maar ook je botten, kraakbeen en gebit stevigheid geeft. Als je ouder wordt, gaat je lichaam minder collageen produceren. Die achteruitgang begint al rond je dertigste. Vanaf dan wordt het misschien tijd om je lichaam een handje te helpen.

Hoe houd je het collageen op peil?

Je lichaam maakt zelf collageen aan maar heeft daarvoor wel voldoende voedingsstoffen nodig. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon en gezonde lifestyle zijn daarom belangrijk. Daarnaast kan je een collageen supplement nemen of voedingsmiddelen die verrijkt zijn met collageen.


Een crème waaraan collageen is toegevoegd zal niet werken omdat collageen niet door je huid kan dringen. Wel is het mogelijk om collageen via injecties in de huid te laten injecteren. Het effect zie je direct en blijft dan 3-6 maanden zichtbaar. De collageen productie in de huid kan ook gestimuleerd worden door licht en warmte.

Collageen aanvullen met supplementen

Om de hoeveelheid collageen die je binnenkrijgt aan te vullen of om het collageen in de huid te herstellen, kan je overwegen om een supplement te nemen. Collageen supplementen kan je het makkelijkste innemen in de vorm van poeder. Poeder kan je tenslotte gemakkelijk aan je voeding of aan je drankje toevoegen. Er zijn ook collageen pillen maar je moet al snel meerdere pillen innemen om de gewenste hoeveelheid te halen.

Er zijn ook collageen supplementen waaraan vitamine C is toegevoegd zoals die bij Puur Mieke te koop zijn. Dat komt omdat collageen beter wordt opgenomen in combinatie van vitamine C.

Waar moet je op letten als je een collageen poeder koopt?

Collageen is meestal van dierlijke oorsprong, veelal van runderen maar ook wel afkomstig van kip en vis. Tegenwoordig is er ook vegan collageen. Dit bevat geen echt collageen maar stoffen die de collageen aanmaak stimuleren.

Er zijn ook verschillende vormen van collageen. De meest voorkomende vorm is gehydrolyseerd collageen, ook wel collageen peptide genoemd. Hierbij is het collageen verhit en afgebroken in aminozuren zodat het goed door het lichaam kan worden opgenomen.

Om er zeker van te zijn dat de collageen die je koopt ook van goede kwaliteit is, is de herkomst belangrijk. Is de collageen van runderen afkomstig, dan is het een pré als de runderen grasgevoerd, ongevaccineerd zijn en niet behandeld zijn met hormonen. Bij vis collageen kan je er op letten of de vis MSC-gecertificeerd is, en duurzaam gevangen is.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *