avocado gezond

10 Redenen om vaker avocado te eten

Laatst bijgewerkt:

Avocado’s zijn een bijzondere fruitsoort. De meeste andere fruitsoorten bestaan vooral uit koolhydraten.

Dat geldt niet voor de avocado. Die bestaat voornamelijk uit vet. Gezond vet. Maar dat is niet het enige dat gezond is aan de avocado. Je kunt de avocado daarom heel goed in het rijtje van superfoods plaatsen.

Is een avocado groenten of fruit?

Avocado is een vrucht omdat het zaad bevat. Groenten hebben geen zaden.

10 Redenen om vaker avocado te eten

1. De avocado levert veel voedingsstoffen

Avocado’s leveren de volgende voedingsstoffen per 100 gram:

 • Vitamine C, 17% van de ADH
 • Vitamine B5, 14% van de ADH
 • Vitamine B6, 13% van de ADH
 • Vitamine E, 10% van de ADH
 • Vitamine K, 26% van de ADH
 • Foliumzuur, 20% van de ADH
 • Kalium, 14 % van de ADH
 • En kleine hoeveelheden magnesium, mangaan, koper, ijzer, zink, fosfor, vitamine A, B1 en B3.

Daarnaast is 100 gram avocado goed voor 160 kcal, 2 gram proteïnen en 15 gram gezonde vetten.

2. Minst vervuilde groente- en fruitsoorten

Avocado’s staan al jaren in het lijstje van minst vervuilde groenten- en fruitsoorten, die je dan ook niet organisch hoeft te kopen.

3. Avocado levert veel gezond vet

Avocado is de plant met het hoogste vetgehalte. 77% Van de calorieën die avocado’s leveren bestaan uit vet.  Maar dat vet is dan wel van de hoogste kwaliteit. Het is oliezuur of het belangrijkste enkelvoudig onverzadigde vetzuur dat je kunt hebben. Het is hetzelfde vet dat olijfolie zo gezond maakt. Dit oliezuur zou verschillende voordelen hebben voor de gezondheid. Zo gaat het bijvoorbeeld ontstekingen in het lichaam tegen en gaat het diabetes tegen.

4. Het eten van avocado verlaagt het cholesterolgehalte

Hart- en vaatziekten zijn nog steeds doodsoorzaak nummer 1. Een hoog cholesterolgehalte speelt hierbij een rol. Onderzoek naar het effect van het eten van avocado’s is makkelijk na te gaan. Je neemt twee groepen. De ene groep laat je regelmatig avocado eten, de andere groep niet. Dat is gebeurd en met verschillende onderzoeken is aangetoond dat het eten van avocado’s helpt om het ongezonde cholesterolgehalte tot 22% te verlagen, het aantal triglyceriden tot 20% te verlagen en het gezonde cholesterol (HDL) tot 11% te verhogen.

5. De vetten helpen je plantaardige voedingstoffen beter op te nemen

Je kunt veel gezonde voedingsmiddelen eten, maar je lichaam moet de gezonde stoffen er wel uit halen en opnemen. Om bepaalde voedingsstoffen op te kunnen nemen moeten ze soms gecombineerd worden met vet. Dat geldt bijvoorbeeld voor vitamine A, D, E en K en antioxidanten als caroteinoïdenOnderzoek heeft aangetoond dat avocado helpt bij de opname hiervan. Dus avocado levert niet alleen zelf veel voedingsstoffen, het helpt je lichaam ook nog andere voedingsstoffen uit plantaardige voeding beter op te nemen.

6. Avocado’s zijn goed voor je ogen

Wortels hebben de naam goed te zijn voor de ogen. Maar avocado is rijk aan antioxidanten waaronder luteïne en zeaxanthine. En deze twee stoffen zijn belangrijk voor de ogen. Studies hebben aangetoond dat deze antioxidanten staar en degeneratie van het netvlies tegengaan.

7. Avocado’s leveren goede vezels

Vezels helpen om af te vallen en voorkomen dat de bloedsuikerspiegel pieken en dalen vertoont. Er wordt onderscheid gemaakt in oplosbare en onoplosbare vezels.  Oplosbare vezels stimuleren de goede bacteriën in de darmen en zijn belangrijk voor een goede spijsvertering.

100 gram avocado levert 7 gram aan vezels. Dat is 27% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Daarvan is 25% van de vezels oplosbaar en 75% onoplosbaar.

8. Avocado helpt je afvallen

Veel mensen mijden de avocado juist vanwege het hoge vetgehalte. Dat is jammer en niet nodig. Behalve de vetten levert de avocado weinig koolhydraten en veel vezels. Dat is allebei gunstig als je wilt afvallen. Bovendien geeft het je lang een vol gevoel zoals hier boven beschreven, zodat je minder snel weer honger krijgt en naar snacks grijpt.

9. Avocado houdt je huid mooi en jong

De grote hoeveelheden antioxidanten, vitamine C en E en de gezonde vetten zijn de ingrediënten om je huid soepel en jong te houden. Het oliezuur helpt de huid om het vocht vast te houden zodat de huid soepel blijft en niet uitdroogt. Bovendien stimuleert het oliezuur de vernieuwing van cellen en gaat het roodheid en irritatie van de huid van binnenuit tegen. Je kunt avocado ook heel goed als masker op de huid gebruiken in plaats van het te eten.

10. Makkelijk toe te voegen aan je eetpatroon

En last but not least, avocado’s smaken heerlijk en zijn makkelijk te verwerken in allerlei gerechten. Voeg stukjes avocado toe aan je salade of vul je avocado met salade. Je kunt plakken avocado tussen een sandwich. Guacamole is een ander lekker recept om je avocado’s in te gebruiken. Of maak een guacamole salade:

Guacamole salade

 • 1 avocado in stukjes
 • 1 rode paprika in dunne reepjes
 • 3 tomaten, ontveld en ontdaan van pitten in blokjes gesneden
 • 1 sjalotje, heel fijn gesneden
 • 2 el olijfolie
 • 1 el azijn
 • zout en peper

Lees ook: 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *