kaasfondue

Klassieke kaasfondue of Hollandse kaasfondue

Kaasfondue is een echt een gerecht voor de herfst en de winter. Daarom twee recepten van een klassieke kaasfondue en een wat minder machtige Hollandse kaasfondue.

Af en toe is kaasfondue een gemakkelijk, maar wel een vullend gerecht. Het is niet echt geschikt voor mensen die de calorieën tellen. De Hollandse fondue is door de ham en champignons wat minder machtig dan de versie als alleen met kaas.

Waar dip je mee in de kaasfondue?

Dippen in gesmolten kaas

Dip stukjes stokbrood, een ander broodsoort (denk aan volkoren, roggebrood of zuurdesembrood), soepstengels, crackers, (taco)chips of gesneden groenten (b.v. wortel, broccoli, bloemkool, paprika, komkommer) naar smaak. Geef er een frisse salade bij.

Klassieke kaasfondue

(4 pers.)

  • 1 teentje knoflook
  • 500 g Gruyère of 250 g Gruyère en 250 g Emmentaler, geraspt
  • 3 el bloem
  • 400 ml droge witte wijn
  • versgemalen nootmuskaat
  • evt. een scheutje Kirsch

Meng de kaas met de bloem. Snijd het knoflookteentje doormidden en wrijf hiermee over de bodem van een pan. Giet de wijn in de pan en verwarm het mengsel. Voeg telkens een handje geraspte kaas toe. Maal de nootmuskaat er boven.

Blijf door verwarmen tot het wat begint te bubbelen, roer regelmatig. Voeg eventueel een scheutje Kirsch toe. Giet de fondue over in een fonduepan en houd het daarin warm. Blijf wel regelmatig roeren.

Hollandse kaasfondue

(4 pers.)

  • 300 g jong belegen Hollandse kaas in blokjes van 1 cm
  • 150 g oude kaas in blokjes (b.v. Kennemer kaas)
  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 200 ml witte wijn
  • bakje champignons
  • scheutje olie
  • 100 g ham (in plakken en die in stukjes gesneden)
  • verse peterselie
  • peper, nootmuskaat naar smaak

Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Verwarm wat olie in de koekenpan en bak de champignons zachtjes aan.

Smelt in een andere pan de boter, voeg de bloem toe, even zachtjes laten stoven en goed blijven roeren. Telkens een scheutje van de witte wijn toevoegen en blijven roeren tot het is opgenomen in het bloemmengsel. Doorgaan tot een dunne, gladde saus is ontstaan. Voeg de ham toe, de blokjes kaas, de champignons en de peterselie. Breng op smaak met peper en nootmuskaat.