Maak een etentje speciaal

Een buffetje bij een belangrijke voetbalmatch of heerlijke taarten en hapjes voor het verjaardagsfeestje van zoonlief: voor de echte keukenprins of -prinses is de ware traktatie het evenement zelf.

Je zou al deze gelegenheden speciaal kunnen noemen, meer bijzonder zijn ze wanneer ze slechts incidenteel op het programma staan. Je collega-voetbalsupporters zullen zich ook prima amuseren met bak chips of een eenvoudige bitterbal, voor een speciale gelegenheid moet alles uit de kast getrokken worden. De bedoeling is immers dat je gasten zich juist dat etentje nog lang herinneren!

Je voorbereiding

Ieder diner begint bij het bedenken van een menu. Kookboeken en -tijdschriften, maar ook het internet bieden een overdaad aan ideeën en gerechten uit iedere keuken. Maak je iets voor de eerste keer of twijfel je of gerecht a wel bij gerecht b smaakt? Doe jezelf dan een plezier en maak eerst eens een proefversie. Zo kun je in alle rust bepalen of jouw keuze echt past bij het bijzondere diner dat je wilt maken en houd je stress op de dag zelf buiten de deur. 

Weet je wat er op het menu komt, dan is het tijd voor de planning. Een boodschappenlijst, waarop je de diverse ingrediënten indeelt in rubrieken, geeft een goed overzicht. Daarnaast is het handig te bepalen wat vooraf en wat op de dag zelf gemaakt moet worden en daarbij te bekijken hoeveel tijd de diverse bereidingen in beslag nemen. Uitschrijven en afvinken geeft rust en grip en is een waardevol onderdeel van de voorbereiding van je speciale etentje.

De aankleding

Een bijzonder familie etentje of een speciaal dinertje met vrienden, staat of valt niet alleen met de smaak van de gerechten en de goede sfeer in het gezelschap. Je kunt zo’n etentje op alle mogelijke manieren extra aankleden en er ook met je servies en decoraties de sfeer die jij beoogt aan meegeven. Voldoende- en matchend servies, bestek en glaswerk zou je als een basisvereiste kunnen beschouwen. Bloemen, kandelaars en servetten geven je tafel een feestelijke sfeer. En wat dacht je van een mooie kan met water en, bijvoorbeeld, citroen en takjes munt?

Een blijvende herinnering

Zeker wanneer de gelegenheid zo speciaal is, dat je gasten en jijzelf daar jaren later nog op terug willen kijken, is een menukaart een mooie, tastbare herinnering. Natuurlijk kun je zelf aan het knutselen slaan. Makkelijker is het wanneer je je aandacht zelf op het koken richt en dit onderdeel van je etentje aan een expert over laat. Het ontwerpen kun je zelf het beste doen, menukaarten drukken kan bij onlineprinters.nl. Met jouw speciale menukaart blijft het etentje een blijvende herinnering.

Met al die aandacht en voorbereiding, kan je etentje niet mislukken en wordt het ongetwijfeld zeer speciaal.