Categorieën
Feestelijke maaltijden

Klassieke kaasfondue of Hollandse kaasfondue

Kaasfondue is een echt een gerecht voor de herfst en de winter. Daarom twee recepten van een klassieke kaasfondue en een wat minder machtige Hollandse kaasfondue.

Af en toe is kaasfondue een gemakkelijk, maar wel een vullend gerecht. Het is niet echt geschikt voor mensen die de calorieën tellen. De Hollandse fondue is door de ham en champignons wat minder machtig dan de versie als alleen met kaas.

Waar dip je mee in de kaasfondue?

Dippen in gesmolten kaas

Dip stukjes stokbrood, een ander broodsoort (denk aan volkoren, roggebrood of zuurdesembrood), soepstengels, crackers, (taco)chips of gesneden groenten (b.v. wortel, broccoli, bloemkool, paprika, komkommer) naar smaak. Geef er een frisse salade bij.

Klassieke kaasfondue

(4 pers.)

  • 1 teentje knoflook
  • 500 g Gruyère of 250 g Gruyère en 250 g Emmentaler, geraspt
  • 3 el bloem
  • 400 ml droge witte wijn
  • versgemalen nootmuskaat
  • evt. een scheutje Kirsch

Meng de kaas met de bloem. Snijd het knoflookteentje doormidden en wrijf hiermee over de bodem van een pan. Giet de wijn in de pan en verwarm het mengsel. Voeg telkens een handje geraspte kaas toe. Maal de nootmuskaat er boven.

Blijf door verwarmen tot het wat begint te bubbelen, roer regelmatig. Voeg eventueel een scheutje Kirsch toe. Giet de fondue over in een fonduepan en houd het daarin warm. Blijf wel regelmatig roeren.

Hollandse kaasfondue

(4 pers.)

  • 300 g jong belegen Hollandse kaas in blokjes van 1 cm
  • 150 g oude kaas in blokjes (b.v. Kennemer kaas)
  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 200 ml witte wijn
  • bakje champignons
  • scheutje olie
  • 100 g ham (in plakken en die in stukjes gesneden)
  • verse peterselie
  • peper, nootmuskaat naar smaak

Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Verwarm wat olie in de koekenpan en bak de champignons zachtjes aan.

Smelt in een andere pan de boter, voeg de bloem toe, even zachtjes laten stoven en goed blijven roeren. Telkens een scheutje van de witte wijn toevoegen en blijven roeren tot het is opgenomen in het bloemmengsel. Doorgaan tot een dunne, gladde saus is ontstaan. Voeg de ham toe, de blokjes kaas, de champignons en de peterselie. Breng op smaak met peper en nootmuskaat.

Categorieën
Feestelijke maaltijden Internationale gerechten

Wereld pannenkoeken

Pannenkoeken zijn snel en gemakkelijk te maken en uitgesproken veelzijdig.

Warm of koud, als kleine snack of als een alles-in-één-maaltijd. Opgerold of gevouwd tot envelopjes om de vulling heen of als een opgestapelde taart.

Zoet of hartig?

Met marmelade, stroop, suiker of vruchten zijn ze heerlijk. Maar ook met een hartige vulling van uien, prei, kaas of spek. Een pannenkoek kan worden belegd met zo ongeveer alles wat je toevallig in huis hebt en wat je lekker vindt. De variaties zijn ontelbaar en ze zijn populair bij jong en oud. Bijna overal in Nederland vind je wel een pannenkoekenhuis of -boot., maar oer-Hollands zijn ze niet. Pannenkoeken duiken overal ter wereld op. Steeds weer een ander jasje, maar altijd even lekker.

Blini’s, crêpes, tortilla of latkes

In Rusland eten ze blini’s van boekweitmeel met een bergje kaviaar en zure room. De Franse flinterdunne crêpes zijn beroemd door de crêpes Suzette met sinaasappellikeur. Bij de Spanjaarden ontbreekt de tortilla met aardappel niet op de tapastafel. Niet te verwarren met de Mexicaanse tortilla’s van maïs of tarwebloem, die worden gegeten met allerlei vullingen.

Op de Antillen ligt in elk huis wel Pan bati, een maïspannenkoek die als bijgerecht wordt gegeten. De Hindoestaanse roti en de Afrikaanse sponsachtige injerra worden in opgevouwen stukken als bestek gebruikt. In de Joodse keuken zijn Latkes, aardappelpannenkoekjes erg geliefd; in Hongarije zijn ze dol op palacsinta: een pannenkoek met een fijne walnootvulling. En wie heeft er nooit ontbeten met dikke Amerikaanse pancakes, overgoten met maple syrup?

Verschillende meelsoorten en verschillende recepten

Er is niet één vast recept voor pannenkoeken, het is een flexibel gerecht. Meestal wordt bloem gebruikt, maar je kunt ook een mengsel van meel gebruiken, bijvoorbeeld tarwe en boekweitmeel. Met zelfrijzend bakmeel worden ze wat voller. Als je meer ei gebruikt, heb je minder meel nodig en worden het dunnere flensjes. Ze worden extra luchtig als je de eieren splitst: de eierdooiers worden door het beslag geroerd en het stijfgeklopte eiwit wordt er voorzichtig doorheen gespateld. Je kunt natuurlijk een kant-en-klare beslagmix kopen, maar zelf een beslag maken is zo gedaan en bovendien een stuk goedkoper!

Basisbeslag pannenkoeken

(voor 2-3 pannenkoeken)

  • 2 dl melk
  • 100 gram bloem
  • 1 à 2 eieren
  • een snufje zout
  • boter en/of olie

Doe de bloem in een kom en schenk er al roerende met een garde de melk bij. Roer door een een glad mengsel. Doe er dan de eieren bij en het zout. Lees hier de tips hoe je het beste pannenkoeken bakt.

Verwarm wat olie en/of boter in de pan. Giet er wat beslag bij zodat de bodem net bedekt is. Bak tot de onderkant bruin is en draai de pannenkoek dan om.

recepten

Chinese lente-ui pannenkoekjes

  • 230 g bloem
  • ¾ tl zout
  • 2 à 2 ½ dl kokend water
  • 1 el sesamolie
  • 75 g lente-uitjes, fijngesneden (groene en witte deel)
  • 3 el sesamzaadjes
  • 1 el arachideolie 
  • 1-2 dl sojasaus
  • 1 rode peper, in flinterdunne ringen


Doe de bloem met het zout in de keukenmachine. Schenk, terwijl de machine draait het water erbij tot er een mooie deegbal wordt gevormd. Laat het deeg afgedekt met een vochtige doek ca 30 min rusten. Verdeel het deeg in 2 delen en rol elk deel uit tot een cirkel van ca 7 mm dik. Bestrijk het deegoppervlak met sesamolie en druk de lente-uitjes en 2 el sesamzaad in het deeg. Bak de pannenkoeken aan elke kant ca 3 min in arachideolie tot ze goudgeel zijn. Serveer ze in punten gesneden met een dipsaus van sojasaus gemengd met 1-2 el sesamzaad en rode peper. Variatie: je kunt er ook kleine Pekingpannenkoekjes van bakken en ze vullen met eend- of kip en hoisinsaus (toko). Rol ze op en bind ze dicht met een sliert lente-ui of prei.

Indiaase dosa

Oorspronkelijk worden deze flensjes met linzen en rijstebloem gemaakt, maar in dit recept worden deze vervangen door fijn tarwegriesmeel. 

  • 125 g fijn tarwegriesmeel
  • 75 g rijstebloem
  • 2 groene pepers, fijngesneden
  • 2 tl geraspte gemberwortel
  • 2 el fijngesneden koriander
  • Snufje natriumcarbonaat/baksoda (zuiveringszout, verkrijgbaar bij drogist of supermarkt)
  • 8 fijngehakte cashewnoten
  • 4½ -5½ dl karnemelk
  • 1 el olie
  • zout
  • ½ tl komijnpoeder
  • mangochutney

Roer van alle ingrediënten (behalve de mangochutney) een glad dun beslag. Laat het beslag ca 1 uur rusten. Bak van het beslag in een hete koekenpan flinterdunne flensjes. Bak ze maar aan één kant en druppel er tijdens het bakken enkele druppels olie over. Serveer ze met mangochutney.

Ficelle Picarde

  • 75 g bloem
  • 1,25 dl melk
  • 1 ei
  • 25 g boter
  • 200 g kastanjechampignons, schoongeborsteld en in plakjes
  • 1 el boter
  • 1 sjalot, fijngesneden
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • zout en zwarte peper uit de molen
  • 4 plakken Yorkham 
  • 100 g crème fraîche
  • 100 g gruyère 
  • 1 el peterselie, fijngesneden

Meng de bloem met de melk en het eigeel. Klop het eiwit stijf met wat zout en spatel door het beslag. Verhit een koekenpan met wat boter op middelhoog vuur en bak vier dunne pannenkoeken van het beslag. Verwarm de oven voor op 175ºC.

Leg op elke pannenkoek een plak ham. Bak de champignons, sjalot en knoflook in de boter op middelhoog vuur. Breng op smaak met zout en peper. Vul iedere pannenkoek met het champignonsmengsel en rol ze stevig op.

Leg de ficelles in een ovenschaal en verdeel de crème fraîche en de kaas erover. Zet de schaal ca 10-15 min in de oven tot de kaas is gesmolten. Bestrooi met de peterselie en zwarte peper.

Serveer met een groene salade.

Variatie: de Yorkham kun je vervangen door een andere ham, bijvoorbeeld Parmaham. In plaats van gruyère kun je Parmezaanse of belegen kaas gebruiken en de peterselie kan vervangen worden door basilicum of andere (Italiaanse) kruiden naar smaak.

Hollandse pannenkoekentaart

Deze taart was hét favoriete maal van Rudolph van Veen toen hij klein was. Hij was er zo gek op, dat hij er zelfs door geïnspireerd raakte om kok te worden. 

  • 15 grote pannenkoeken
  • 15 kleine pannenkoeken
  • 1 pot frambozen- of aardbeienjam
  • 1 pak vanillevla

Maak een grote kom beslag en neem een kleine en een grote koekenpan. Bak kleine en grote pannenkoeken.

Zet in een grote schaal een klein kommetje: hierop ga je de taart opbouwen. Bak om en om grote en kleine pannenkoeken. Bestrijk een kleine pannenkoek met jam. Leg hierop een grote pannenkoek en besmeer die ook met jam. Ga zo door met stapelen, steeds om en om, tot je aan het eind een mooi gestapelde ‘taart’ hebt met een UFO-achtige vorm (door het schaaltje). Schenk vlak voor het serveren de vanillevla over de pannenkoekenstapel en snijd de taart in punten.

Categorieën
Feestelijke maaltijden

Maak een etentje speciaal

Een buffetje bij een belangrijke voetbalmatch of heerlijke taarten en hapjes voor het verjaardagsfeestje van zoonlief: voor de echte keukenprins of -prinses is de ware traktatie het evenement zelf.

Je zou al deze gelegenheden speciaal kunnen noemen, meer bijzonder zijn ze wanneer ze slechts incidenteel op het programma staan. Je collega-voetbalsupporters zullen zich ook prima amuseren met bak chips of een eenvoudige bitterbal, voor een speciale gelegenheid moet alles uit de kast getrokken worden. De bedoeling is immers dat je gasten zich juist dat etentje nog lang herinneren!

Je voorbereiding

Ieder diner begint bij het bedenken van een menu. Kookboeken en -tijdschriften, maar ook het internet bieden een overdaad aan ideeën en gerechten uit iedere keuken. Maak je iets voor de eerste keer of twijfel je of gerecht a wel bij gerecht b smaakt? Doe jezelf dan een plezier en maak eerst eens een proefversie. Zo kun je in alle rust bepalen of jouw keuze echt past bij het bijzondere diner dat je wilt maken en houd je stress op de dag zelf buiten de deur. 

Weet je wat er op het menu komt, dan is het tijd voor de planning. Een boodschappenlijst, waarop je de diverse ingrediënten indeelt in rubrieken, geeft een goed overzicht. Daarnaast is het handig te bepalen wat vooraf en wat op de dag zelf gemaakt moet worden en daarbij te bekijken hoeveel tijd de diverse bereidingen in beslag nemen. Uitschrijven en afvinken geeft rust en grip en is een waardevol onderdeel van de voorbereiding van je speciale etentje.

De aankleding

Een bijzonder familie etentje of een speciaal dinertje met vrienden, staat of valt niet alleen met de smaak van de gerechten en de goede sfeer in het gezelschap. Je kunt zo’n etentje op alle mogelijke manieren extra aankleden en er ook met je servies en decoraties de sfeer die jij beoogt aan meegeven. Voldoende- en matchend servies, bestek en glaswerk zou je als een basisvereiste kunnen beschouwen. Bloemen, kandelaars en servetten geven je tafel een feestelijke sfeer. En wat dacht je van een mooie kan met water en, bijvoorbeeld, citroen en takjes munt?

Een blijvende herinnering

Zeker wanneer de gelegenheid zo speciaal is, dat je gasten en jijzelf daar jaren later nog op terug willen kijken, is een menukaart een mooie, tastbare herinnering. Natuurlijk kun je zelf aan het knutselen slaan. Makkelijker is het wanneer je je aandacht zelf op het koken richt en dit onderdeel van je etentje aan een expert over laat. Het ontwerpen kun je zelf het beste doen, menukaarten drukken kan bij onlineprinters.nl. Met jouw speciale menukaart blijft het etentje een blijvende herinnering.

Met al die aandacht en voorbereiding, kan je etentje niet mislukken en wordt het ongetwijfeld zeer speciaal.

Categorieën
Feestelijke maaltijden

Picknick ideeën om je picknickmand te vullen

Als het weer lekker weer wordt heeft iedereen zin om er weer op uit te gaan. Is het geen leuk idee om dan eens een picknick te organiseren?

Ga met de fiets naar een park, bos of veld in de buurt met een lekker gevulde picknickmand. Het heeft wel wat voorbereiding nodig, maar je kunt het zo uitgebreid maken als je zelf wilt natuurlijk.

Wat heb je nodig?

Je hebt in ieder geval een mand, picknickmand of rugzak nodig om alle spullen in te vervoeren. Een kleed, deken of plaid om op te zitten is ook handig. Verder borden, bestek en glazen en een zak voor het afval. Eventueel een parasol. Je kunt een picknick zo eenvoudig of uitgebreid maken als je zelf wilt. Maak het jezelf makkelijk door weggooiplastic bordjes en bekertjes mee te nemen. Er zijn ook picknickmanden met plastic of echt servies.

Hou het eenvoudig

Neem wat lekkere, verschillende broodjes. Je kunt de broodjes vooraf beleggen, b.v. met kaas, ham, tonijn en/of zalm. Je kunt in een bakje wat sla, tomaat, komkommer, geraspte wortel, augurk, paprika meenemen en dat er ter plaatse op doen om te voorkomen dat het klef wordt. Met wat drinken en vers fruit is de maaltijd dan eigenlijk al compleet.

Uitgebreid

Je kunt van te voren een aantal gerechten thuis klaarmaken, maar bij de groenteboer kun je ook salades en vruchtensappen kant en klaar kopen. Je kunt een bepaald thema kiezen (b.v. Grieks, Frans, Italiaans, Amerikaans) en dan gerechten, bijgerechten, nagerechten en drankjes daaraan aanpassen.

Voor sommige gerechten is een koelbox wel aan te raden. Een paar ideeën:

  • salades (aardappelsalade, pastasalade, fruitsalade, enz.)
  • quiches
  • wraps
  • pannenkoeken
  • kippenpootjes
  • gekookte eieren
  • muffins

Houd salades en sausjes/dressings apart tot gebruik.

Recepten

Recepten sandwiches

Recepten salades

Recepten wraps

Recept kaneelbroodjes

Italiaanse bollen

Een leuk en makkelijk uit te voeren idee is om Italiaanse bollen ter plaatse te maken. Neem harde broodjes en beleg ze met, plakjes kaas, plakjes salami en plakjes chorizo en geroosterde paprika uit een pot.

Waar moet je op letten?

Op warme dagen is het belangrijk rekening te houden met de beperkte houdbaarheid.

  • Laat alles zo lang mogelijk tot het vertrek in de koelkast.
  • Verpak alles goed. Een koelbox met koelelementen is natuurlijk de beste optie.
  • Bewaar liever geen restjes.
  • Neem spullen mee om je handen mee schoon te maken (vochtige doekjes, keukenrol).

[bol_product_links block_id=”bol_53997c62ef631_selected-products” products=”9200000020107524,9200000011531588″ name=”kb” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geen zin om het zelf te regelen?

Ga je met een groot gezelschap en/of heb je geen tijd, zin om zelf alles voor te bereiden? Er zijn genoeg mogelijkheden om het uit handen te geven. Informeer bij je plaatselijke cateraar.