Handige tips bij thuis een diner organiseren

Vind je het gezellig om af en toe thuis een diner te organiseren? Voor familie, vrienden of buren bijvoorbeeld. Dat is een geweldig plan! Pak absoluut uit. We delen graag onze tips om er een succes van te maken – waarbij je aan alle onderdelen denkt, van wijnsoorten tot tafelaankleding.

Bijzondere wijnen

Bij een goed diner past natuurlijk een bijzondere wijn. Serveer het liefst per gang een bijpassende wijn. En ga niet altijd voor de standaard keuze, maar denk ook eens aan iets unieks. Zo verras je je gasten! Valpolicella wijn is een mooi idee, afkomstig uit de regio Veneto in Italië. Bij rode wijn Valpolicella Ripasso is er sprake van een uniek productieproces. Gedeeltelijk gefermenteerde druivenschillen worden toegevoegd, voor een stevige en zijdezachte wijn. Grote kans dat nog lang niet iedereen aan tafel deze bijzondere wijnsoort kent! Reden genoeg om dit te serveren dus, want er is meteen een speciaal verhaal bij te vertellen. Extra tip? Met een wijn aanbieding haal je wijn extra voordelig in huis, wat prettig is als je een diner klaarmaakt voor een groter gezelschap. Dit is juist ook een manier om bijzondere wijnen te selecteren – eventueel in combinatie met de meer klassiekere wijnsoorten.

Verrassend diner

Verras niet alleen met de wijn, maar ook met het diner dat je op tafel zet. De klassiekers zijn natuurlijk heerlijk en kennen een tijd en plaats, maar pak ook uit met trends en bijzondere nieuwe gerechten. Inspiratie doe je op in kookboeken bijvoorbeeld: maak een bepaald recept precies na, of geef er een unieke twist aan. Dit is verder geheel aan jou om te bepalen.

Goede voorbereiding

Bereid het diner alvast zo goed mogelijk voor. Zo hoef je tijdens het moment zelf niet steeds in de keuken te staan. Kies bijvoorbeeld voor gerechten die enkel nog even in de oven hoeven om op te warmen. Ook het toetje kun je alvast vooraf bereiden. Het is geen punt om eventjes de keuken in te moeten, maar het is daarentegen zonde om het hele diner te missen, omdat je nog niet klaar bent met het grootste deel van de bereiding. Hier kun je bewust keuzes in maken.

Gebonden aan het seizoen

Het is lekker en mooi om mee te doen met de seizoenen in je gerechten. Kies bijvoorbeeld voor seizoensgroenten, die passen bij het moment. Dit ziet er ’s zomers heel anders uit dan ’s winters! Het mooie is, dat men vaak ook trek heeft in ingrediënten die passen bij het seizoen. Zo zit je dus meteen gebakken. Verder kun je de ingrediënten zo extra vers bereiden, vaak afkomstig uit eigen land. Dit vormt nog een reden om mee te koken met de seizoenen – zeker als je vaak een diner organiseert, en er op deze manier een soort ritme in je maaltijden te vinden is.

Tafel aankleden

Dek de tafel op z’n mooist tijdens een diner! Zo speel je thuis pas echt voor restaurantje. Start met een fraai tafelkleed, als basis. Gebruik je mooiste servies en bestek. Dek de tafel op traditionele wijze, met de juiste indeling. Extra’s voeg je ook nog toe, waaronder kaarsen of een plantje. Dit maakt de sfeer in huis meteen gezellig – wat altijd welkom is tijdens een diner.