Zelf stoffen mondkapjes maken of toch liever kopen?

Om gebruik te mogen maken van het openbaar vervoer, moeten we momenteel allemaal minimaal twee mondkapjes bij ons hebben: één voor de heenreis en één voor de terugreis. Met de tweede golf van corona in Nederland is de nood voor het hebben en dragen van mondkapjes alleen maar groter geworden. Ook in publieke gebouwen wordt het nu aangeraden om er een te dragen. De welbekende wegwerpmondkapjes zijn in principe bedoeld voor medische doeleinden. Als gewone burger kom je dan uit bij stoffen mondkapjes. Die kun je zelf maken, maar je kunt natuurlijk ook gewoon stoffen mondkapjes kopen. Wat is de beste keuze?

Zelf mondkapjes maken

Om zelf een mondkapje te kunnen maken, moet je wel een beetje met een naaimachine overweg kunnen. Geldt dat niet voor jou en ken je niemand die dat wel kan en bereid is een partij mondkapjes te maken, dan haal je jezelf vooral veel gedoe op je hals voor iets wat helemaal niet zo duur in de aanschaf is en gewoon gewassen en hergebruikt kan worden. Maar heb je bijvoorbeeld een groot gezin en moet je ieder dubbeltje omdraaien, dan kun je wel besparen door je eigen mondkapjes te maken met restjes stof die je nog had liggen of oude kleding die anders eigenlijk weggegooid zou worden.

mondkapjes zelf maken

Mondkapjes met print

Met een mondkapje op je gezicht rondlopen is natuurlijk niet ons meest aantrekkelijke moment ooit, maar het biedt wel degelijk een kans om er iets leuks van te maken. Zo’n mondkapje leent zich natuurlijk prima voor een leuke kreet, afbeelding of uiting van fan zijn van iets. Voetbalclubs brengen mondkapjes op de markt met het logo van de club, en er zijn tal van stoffen mondkapjes met print te krijgen die er iets grappigs van maken. Dat is natuurlijk een stuk moeilijker te realiseren als je zelf je mondkapjes wil maken. Er zijn immers weinig mensen die thuis kunnen afdrukken op textiel. Dit terwijl je wel bij bepaalde aanbieders je eigen ontwerp kunt uploaden om een ‘custom made’ mondkapje te laten maken. Wil je dus een grappig mondkapje of een mondkapje dat je als statement kunt gebruiken, dan ben je toch aangewezen op een externe aanbieder.

Mondkapjes met filter

Een belangrijke reden om een mondkapje te dragen is om anderen niet te besmetten en zelf niet besmet te raken. Een mondkapje moet dus bescherming bieden. Stof alleen is daar eigenlijk niet de optimale oplossing voor. Daarom zijn er stoffen mondkapjes op de markt waar ruimte in is gemaakt om een filter in te plaatsen. Je kunt deze mondkapjes met filter kopen en er losse filters bij bestellen. Kies daarbij voor PM2.5 filters. Deze filter die je in het mondkapje kunt plaatsen bestaat uit een vijf-laags filtersysteem. Het is de bedoeling dat je een filter na gebruik weggooit. Je wast dan het mondkapje en wanneer deze weer droog is, plaats je er een nieuw PM2.5 filter in. Zo zorg je voor de beste bescherming tegen de verspreiding van het coronavirus en eventuele andere virussen.

Voor iedereen geldt dat deze noodzaak tot het hebben van mondkapjes niet een uitgave is die we aan het begin van het jaar ingepland hadden. Maar we moeten allemaal waken voor onze eigen gezondheid en die van anderen. Met dat in het achterhoofd is een paar euro voor een mondkapje dat dan wel misschien niet zo prettig aanvoelt een kleine investering in een groter goed. Geef het goede voorbeeld en draag er een op plekken waar mensen bij elkaar komen.