schouder artrose

Schouder artrose; een veel voorkomende kwaal

Het kan erg moeilijk zijn om door je dagelijkse leven te navigeren wanneer je constant schouderpijnen ervaart. Zelfs een simpele taak, zoals een kopje van een schotel halen, kan al een probleem worden. Naarmate je artrose vordert, kan de pijn aanhouden vanaf het moment dat je wakker wordt tot het moment dat je naar bed gaat.

Oorzaken van artrose in de schouder 

De meest voorkomende vorm van artrose in de schouder is osteoartritis, een degeneratieve gewrichtsaandoening. Bepaalde mensen lopen meer risico om artrose te ontwikkelen naarmate ze ouder worden, maar iedereen kan deze ziekte krijgen. 

Zo kun je een hoger risico lopen wanneer je werkt met handenarbeid met herhalende bewegingen, bij het sporten waarbij je herhalende bovenarm bewegingen maakt of wanneer je in het verleden schouderblessures hebt gehad. Hoewel artrose een veelvoorkomende oorzaak is van schouderpijn, is het niet de enige vorm van ziekte die hierachter kan schuilen.

Artrose kan ontstaan ​​door avasculaire necrose, waardoor cellen in de schouder afsterven wanneer het bloed het opperarmbeen niet kan bereiken. Hiernaast zou je ook last kunnen hebben van reumatoïde artritis, een auto-immuunziekte die gewrichtspijn in de schouder veroorzaakt. Als je niet zeker weet wat de oorzaak is van je schouder artritis, kan je huisarts of een specialist je helpen te diagnosticeren wat er mis is met je gewricht. Van daaruit kun je beginnen met het opstellen van een pijnbeheersplan en het kernprobleem behandelen.

Wat te doen bij artrose?

Ben je geïnteresseerd in wat te doen bij artrose? De behandeling van je schouder artrose is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de ernst van je pijn, de oorzaak en welke behandelingen je prettig vindt. Een operatie wordt meestal als een laatste redmiddel beschouwd.

Veel voorkomende niet-chirurgische behandelingen voor schouderartritis zijn onder meer: 

  • Rust, een ijskompres en hoogte 
  • Veranderingen in levensstijl
  • Fysiotherapie 
  • Regelmatige cortisone injecties
  • Bloedplaatjesrijke plasma injecties
  • Milde pijnstillers om ontstekingen te verminderen