kunstgebit

Kunstgebit: waar moet je aan denken? 

Het is een zeer ingrijpende beslissing om voor een kunstgebit te moeten kiezen. Dit gebeurt ook niet zomaar. Meestal gaat hier een zeer lange periode aan vooraf. Een periode van pijn, ongemak, het verliezen van tanden en kiezen. Toch blijft het geen eenvoudige keuze. Je moet iets van jezelf opgeven om je glimlach weer terug te krijgen. Soms is er geen enkele andere optie meer over en moet je er echt aan geloven. Gelukkig is er tegenwoordig veel mogelijk. Van een standaard kunstgebit tot een gebitsimplantaat. De tandarts kan je informeren over de verschillende mogelijkheden en samen met jou bekijken wat de beste optie is. 

Overweeg jij ook het laten plaatsen van een kunstgebit? Maar heb je geen idee hoe dit in zijn werk gaat en waar je aan moet denken? In dit artikel lees je alles wat je moet weten.

Wanneer is een kunstgebit noodzakelijk? 

Voordat je een nieuw kunstgebit bij CDC Tandzorg laat maken, gaat hier eerst een heel lang proces aan vooraf. Dit is geen beslissing die je binnen enkele dagen neemt. Bovendien vergt het veel voorbereiding voordat het kunstgebit daadwerkelijk geplaatst kan worden. Denk bijvoorbeeld aan het trekken van resterende tanden en kiezen, maar ook het plaatsen van eventuele implantaten. Bovendien moet een goede afweging worden gemaakt of het plaatsen van een kunstgebit echt wel nog de enige oplossing is. Zijn er geen andere alternatieven?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een kunstgebit de beste oplossing is. De belangrijkste reden is dat de eigen tanden en kiezen simpelweg niet meer goed gebruikt kunnen worden en daardoor het alledaagse leven in de weg staan. Dit kan bijvoorbeeld komen door ontstekingen of medicatiegebruik waardoor tanden los gaan zitten of uitvallen. Dit kan overigens ook simpelweg door ouderdom ontstaan. De tandarts zal aangeven wanneer een kunstgebit de beste oplossing is. 

Kunstgebit voorbereiden 

Je hebt de knoop doorgehakt en samen met je tandarts besloten om een kunstgebit te plaatsen. Maar hoe gaat het verdere verloop nu in zijn werk? Dit hangt volledig af van voor welk kunstgebit is gekozen. Wanneer voor een volledige gebitsprothese wordt gekozen, zal eerst een afspraak worden gemaakt om ook de resterende tanden en kiezen te verwijderen. Echter, voordat dit kan gebeuren wordt er eerst een afdruk van het gebit gemaakt. Zo kan de tandarts bepalen hoe de vorm, beet en zelfs de kleur van het kunstgebit moet zijn. Hoe meer deze overeenkomt met je oude gebit, hoe sneller dit went. 

Vind je het best spannend om een kunstgebit te laten plaatsen? Vraag dan de arts om alle benodigde stappen met je te bespreken en ook uit te leggen waarom. Hoe meer je over de ingreep weet, hoe minder spannend het zal worden.

Tijdelijk en definitief kunstgebit 

Wees je ervan bewust dat het even kan duren voordat je een definitief kunstgebit krijgt. Wanneer de tanden en kiezen net zijn getrokken, zal de kaak een nieuwe vorm aannemen. Dit kost tijd. Gedurende die periode krijg je vaak een tijdelijk kunstgebit aangemeten. Deze past dus nog niet goed, doordat de kaak nog aan het veranderen is. 

Na circa drie maanden heeft de kaak zijn definitieve vorm aangenomen en kan ook het definitieve kunstgebit worden aangemeten. Na een jaar wordt opnieuw gekeken of het kunstgebit nog goed past. Meestal zal de kaak dan niet snel meer veranderen en zal het gebit perfect aansluiten. Het is dus nog wel een lange weg voordat het kunstgebit perfect afgestemd is op je kaak, maar dan heb je hier ook jaren plezier van.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *