Kookboek voor een rustige buik

Kookboek voor een rustige buik is een boek van Mirte Kaan

In het boek staan 90 recepten voor iedereen die van lekker eten houdt, maar geen buikpijn wil krijgen.

FODMAP

Voedingsdeskundige Mirte Kaan baseert haar recepten op het FODMAP-principe, een wetenschappelijk onderbouwde methode afkomstig uit Australië. Door bepaalde voeding te vermijden, laat je je buik tot rust . komen. FODMAP staat voor Fermenteerbare, Oligosacchariden (Fructanen en Galactanen), Disaccharide (Lactose), Monosacchariden (Fructose) And Polyolen (suikeralcohol). Allemaal koolhydraten met een korte keten die slecht worden opgenomen in de darmen waardoor ze klachten kunnen geven zoals buikpijn, winderigheid, opgeblazen gevoel, obstipatie of diarree.

Toch lekker eten

Met dit boek wil Mirte Kaan laten zien hoe en wat je kan eten zodat je geen klachten hebt, maar toch lekker kan eten.

kbgHet boek

Het boek begint met een uitgebreide uitleg over Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), klachten en het FODMAP systeem. Welke voeding is rijk, gemiddeld en arm aan FODMAP. Verder krijg veel tips voor eten in het algemeen maar ook voor als je buiten de deur gaat eten of als één van je kinderen volgens het FODMAP principe moet eten.

Recepten

De recepten zien er bijzonder smakelijk uit. Ook als je geen buikklachten hebt zullen deze gerechten goed smaken. Er zijn recepten bij voor het ontbijt, lunch, soep en slade, snacks, dips, smeersels en sauzen, diner en zoetigheid. Natuurlijk wordt er vooral gebruik gemaakt van groenten- en fruitsoorten die FODMAP-arm zijn en wat minder van zuivel en bewerkt vlees, maar dat laatste is toch geen slecht idee. Voor en achter in het boek is een korte checklist opgenomen van producten die FODMAP-arm, -gemiddel en -rijk zodat je snel de goede keuzes kan maken.

Voorbeeld recept

Bananenbrood

1 brood, 10 porties

3 gele bananen
3 eieren
50 ml zonnebloem- of gesmolten kokosolie + een beetje om in te vetten
125 ml lactosevrije of plantaardige melk
200 gram havermout
50 gram haverzemelen
40 gram suiker of rijststroop
1 el kaneel
1/2 tl zout
2 tl bakpoeder of baksoda
geraspte schil van 1 citroen.

Verwarm de oven voor op 180 graden C en vet een cakeblik in. Prak de bananen goed fijn met een vork op pureestamper en roer de eieren, zonnebloemolie en melk erdoorheen. Mal de havermout en haverzemelen eventueel fijn in de blender of keukenmachine. Roer alle droge ingrediënten goed door elkaar en meng deze vervolgens met het bananenmengsel. Giet het beslag in de vorm en bak het bananenbrood in 45 tot 55 minuten gaar.

[bol_product_links block_id=”bol_5637505de05d6_selected-products” products=”9200000040709908″ name=”kb” sub_id=”” link_color=”000000″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *