De nieuwste Schijf van Vijf

De Schijf van Vijf is vernieuwd. Wat is er veranderd?

De Schijf van Vijf is aangepast naar aanleiding van nieuwe inzichten van wat gezond is en wat niet.

De volgende adviezen zijn nieuw of aangepast:

bokoGroenten en fruit

Eet iedere dag 250 gram groenten en 200 gram fruit. Het is niet zo moeilijk om 200 gram fruit te eten. Met een banaan en een appel kom je al een heel eind. Meer moeite zal het de meeste mensen kosten om 250 gram groenten te eten. Want dat is best veel. Tomaten en paprika worden tot de groenten gerekend ook al zijn het eigenlijk vruchten.

lvVetten

Het advies is om verzadigd vet (kokosolie, roomboter, harde margarine en gehard bakvet) te vervangen door producten met veel onverzadigde vetten zoals bijvoorbeeld olijfolie, zonnebloemolie, zachte margarine en vloeibaar bak- en braadvetten). Dit is een punt waar niet iedereen het mee eens zal zijn. In veel gezonde diëten worden kokosolie en roomboter van grasgevoerde koeien als gezonde vetten gezien, ondanks het feit dat het verzadigde vetten zijn.

Vis, peulvruchten, vlees en ei

Bij deze groep gaat het tussen de afwisseling tussen dierlijke en plantaardige producten. Het advies is om:

  • amminder vlees te eten, minder vette vleessoorten en vooral minder bewerkt vlees als worst en vleeswaren. Dit hoorden we al eerder bij de nieuwe richtlijnen voor gezonde voeding.
  • een keer per week vis
  • een keer per week peulvruchten (bij voorkeur ter vervanging van vlees)
  • 2-3 eieren per week
  • iedere dag een handje ongezouten noten

te eten. Noten werden niet eerder genoemd in de Schijf van Vijf.

Brood, granen en aardappelen

havermHet advies is om graanproducten zoals brood, pasta en rijs te vervangen door volkoren varianten. Brood is nodig omdat het jodium levert dat in het bakkerszout zit. In biologisch brood zit soms geen bakkerszout, dus ook geen jodium.
Aardappelen zijn een gezonde basis voor de maaltijd, net als volkoren pasta, zilvervliesrijst, volkoren bulgur, enz.

Dranken

theHet advies is om suikerhoudende dranken en vruchtensappen te vervangen door dranken zonder calorieën zoals water, koffie en vooral thee.

Nieuw is het advies om 2-3 koppen groene, zwarte thee te drinken. Koffie en kruidenthee met mate. Voor alcohol is het advies om het niet te drinken of te beperken tot maximaal één glas.

 

Bekijk de uitgebreide versie van de Schijf van Vijf op de site van het Voedingscentrum. Er is ook een tool om de precieze hoeveelheden voor je geslacht en leeftijd te bepalen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *