elektrische tandenborstel

5 Redenen om elektrisch te gaan poetsen

Misschien denk je dat een elektrische tandenborstel vooral iets is voor mensen die te lui zijn om zelf te poetsen. Maar niets is minder waar. Poetsen met een een elektrische tandenborstel heeft veel voordelen. Tegenwoordig zijn de nieuwste elektrische tandenborstels zo verbeterd dat ze veel meer voor je kunnen doen dan alleen je gebit schoonmaken en zorgen voor een frisse adem. De beste elektrische tandenborstel zorgt ervoor dat je lang genoeg poetst en waarschuwt als je te hard poetst.

Natuurlijk moet je, om een goed resultaat te krijgen, net als met een gewone handtandenborstel wel tenminste twee keer per dag, 2 minuten poetsen.

#1 Een elektrische tandenborstel poetst schoner

Wetenschappelijk onderzoek (1,2) toont aan dat je met elektrische poetsen beter tandplak (of tandplaque) kan verwijderen. Door de roterende en/of vibrerende bewegingen van de borstel poets je makkelijker en sneller de tandplak weg. Door de goed ontwikkelde vorm kan je ook gemakkelijker bij moeilijk bereikbare plekken van je gebit komen. Niet voor niets adviseren tandartsen daarom om elektrisch te poetsen.

#2 Elektrische tandenborstels voorkomen dat je te hard poetst

Te hard poetsen, dus te veel druk zetten op je tandenborstel is niet goed voor je tandvlees. Je tandvlees kan erdoor geïrriteerd raken en in het ergste geval kan het zich gaan terugtrekken. Te hard poetsen kan bovendien het glazuurlaagje van je gebit beschadigen.

Met een elektrische tandenborstel is het bijna niet mogelijk om te hard te poetsen. De borstel doet het werk ten slotte zelf. Bepaalde modellen hebben bovendien een sensor die een signaal geven of stoppen als je te hard poetst.

#3 Elektrische tandenborstels zorgen dat je lang genoeg poetst

De meeste mensen denken dat ze langer poetsen dan ze in werkelijkheid doen. Het advies is om minstens twee maal per dag, twee minuten lang je tanden te poetsen. Waarbij je de tijd verdeelt tussen boven en onder en links en rechts. Dus alle vier delen moeten 30 seconden gepoetst worden.

Een aantal elektrische tandenborstels heeft een ingebouwde timer. Ze piepen na twee minuten en sommige geven ook nog een signaal na 30 seconden.

#4 Minder afval?

Er is nog niet echt duidelijkheid over wat het meest duurzaam is een elektrische- of een handtandenborstel. Een elektrische tandenborstel heeft een batterij en moet je tenslotte opladen. Maar een elektrische tandenborstel gaat heel veel langer mee dan de gewone tandenborstel die je toch tenminste iedere drie maanden vervangt. Bij de elektrische vervang je alleen de opzetstukjes en steeds meer van de opzetborstels zijn recyclebaar.

#5 Handiger in het gebruik voor sommige groepen

De elektrische tandenborstel is makkelijker in het gebruik voor mensen die beperkingen hebben of aandoeningen zoals artritis, reuma of spierziekten.

Ook voor kinderen met een beugel lijk je met een elektrische tandenborstel effectiever te poetsen. Er zijn speciale tandenborstels voor kinderen. Deze hebben leuke kleurtjes, sommige geven licht of maken geluidjes. Alles om het tanden poetsen leuker te maken.

bronnen:

1) Comparative assessment of plaque removal and motivation between a manual toothbrush and an interactive power toothbrush. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30935601/

2) The effect of brushing time and dentifrice on dental plaque removal in vivo. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19723429/

Nieuwsbrief