hoe maak je friet met mayonaise

Zelfgemaakte friet en mayonaise

Patat werd door voedselvoorlichters altijd zwartgemaakt als vet en slecht. Tot er ook zoiets bleek te bestaan als gezond vet en verantwoord frituren.

Vet dat merendeels bestaat uit onverzadigde vetzuren heeft een positieve invloed op het cholesterolgehalte in het bloed.

Patat die in gezond vet wordt gebakken doet de aderen minder snel dichtslibben en verkalken en verkleint de kans op een hartaanval. Maar een ‘patatje gezond’ is net zo misleidend als het zogenaamde broodje gezond van witbrood, dubbel ham, volvette kaas en boter of mayo. Want vet, hoe gezond ook blijft vet en vet zet aan. Wist je dat een bakje friet van zo’n 200 gram 700 calorieën oplevert? Zonder mayo! Moeten we de frituurpan dan toch maar in dat slechte daglicht laten staan?

Gefrituurde gerechten eet je beter niet elke dag, maar een keer per week een portie lekkere frietjes kan geen kwaad. Houd je dan wel aan de frituurspelgregels, die kun je nalezen op gezond frituren.

Welke aardappelen gebruik je voor het maken van friet?

Welke aardappelen gebruik je en op hoe bak je thuis de perfecte patat? Met aardappelsoorten kun je flink experimenteren, maar het meest geslaagd worden frieten van aardappels die tussen zeer bloemig en vastkokend in zitten. Denk aan Bintje, Bildtstar, Doré of Santé.

recepten

Zelfgemaakte friet

Snijd (ongeschilde) aardappels met de hand in staafjes die ongeveer even groot zijn, anders worden ze niet gelijkmatig gaar en bruin. Dep de frieten droog met een theedoek. Afspoelen onder de koude kraan kan, maar dan spoel je al het zetmeel weg. Door een klein laagje zetmeel worden de frieten lekker knapperig.

Frituren

Bak de frieten eerst 5 minuten voor op 160 graden. Laat ze daarna goed afkoelen. Verhit vervolgens voor het afbakken het vet tot 180 graden. Gooi nooit alle frieten tegelijk in de pan maar bak ze in kleine beetjes. Laat de frieten goed uitlekken en schud ze even op zoals dat in een café of frietkot ook gebeurt.

Friet uit de oven

Vind je frituren te ongezond of te veel werk? Verwarm de oven voor op 200 C. Meng een paar eetlepels zonnebloemolie of olijfolie door de gesneden aardappelen. Bak de frites 20 minuten in het midden van de oven. Schep de friet om en verhoog dan de temperatuur tot 225 C en bak ze nog 10 minuten goudbruin.

Zelfgemaakte mayonaise

Na al die moeite om zelf frieten te bakken is mayo uit een pot of tube doodzonde. Zelf maken gaat misschien een paar keer mis, de saus kan schiften. Als je ervoor zorgt dat de volgende ingrediënten op kamertemperatuur zijn is dat risico minimaal: 

  • 1 eierdooier
  • sap van 1 citroen of 1-2 eetlepels azijn
  • wat mosterd
  • zonnebloem- of maïsolie
  • peper en zout

Klop de eierdooier voorzichtig los met het citroensap of de azijn en de mosterd. Voeg nu in een steeds dikker straaltje de olie toe, zorg ervoor dat de mayonaise niet schift. Als de mayonaise te dik wordt, kun je wat extra citroensap of azijn toevoegen.

Met de staafmixer

Je kan ook alles in een hoge kom doen en de staafmixer erdoor halen. Maar dat is eigenlijk een beetje smokkelen.

Mayonaise is de meest originele frietsaus, samen met tartaar.

Tartaarsaus

Tartaarsaus maak je door 2-3 fijngeprakte dooiers van hardgekookte eieren, een ui en wat fijngehakte bieslook door de mayonaise te mengen.