frituurpan

Over frituren, frituurpannen en schoonmaken

Frituren is het bereiden van voedsel in kokend vet.

Frituren is helaas een vrij vette aangelegenheid en staat daardoor helaas niet bekend om zijn gezonde eigenschappen. Maar door gebruik van de juiste olie, de goede temperatuur en het regelmatig verversen van de olie, kan je de nadelen zoveel mogelijk beperken.

Vloeibaar of vast

Vast vet wordt bij verhitting vloeibaar en bevat veel verzadigde vetzuren. Het is daardoor ongezonder dan vloeibaar frituurvet. Vloeibaar frituurvet bevat meer onverzadigde vetzuren, en dat heeft een gunstige invloed op het cholesterolgehalte. Bij fritures wordt steeds minder vaak vast vet gebruik. Om dat nog verder te stimuleren is een campagne verantwoord frituren gestart. Vloeibaar frituurvet is wel iets duurder en de frituurpan is iets moeilijker schoon te maken dan bij gebruik van vast vet.

Pan

Frituren gaat het gemakkelijkst in een frituurpan, omdat je daarmee de temperatuur automatisch kan regelen. Het kan ook in een gewone pan. Alleen moet je de temperatuur dan met een thermometer meten en testen met de broodkorst. Als de temperatuur goed is, gaat de olie bruisen en wordt de korst snel gaar.

Temperatuur

Frituren doe je het beste bij een temperatuur van 160 -180°C. Als de temperatuur te laag is zal het product te veel vet opnemen en als de temperatuur te heet is kan de buitenkant verbranden terwijl de binnenkant nog niet warm of gaar is.

Verversen

Aangeraden wordt om het vet na zeven tot tien keer frituren te vervangen. Als het vet na iedere keer frituren gezeefd wordt, gaat het iets langer mee.

Frituren in olijfolie

Olijfolie bevat veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren, wat gezond is. In landen rond de Middellandse Zee wordt veel gefrituurd in olijfolie. Dit geeft een specifieke smaak. Sommigen willen, als ze eenmaal frites gefrituurd in olijfolie hebben geproefd, niks anders meer.

Het is belangrijk om een olijfolie te kiezen die bij hoge temperaturen niet snel zal verbranden. Extra Vierge Olijfolie en Vierge Olijfolie zullen bij verhitting eerder verbranden dan de goedkopere geraffineerde olijfolie. Bij verbranding van de olie komen giftige stoffen vrij die erg ongezond zijn. De Extra Vierge Olijfolie is ook duurder en de speciale smaak zal door verhitting ook snel achteruit gaan. Een gewone olijfolie, of een mengsel van verschillende soorten, die ook minder uitgesproken smaakt en ruikt, is dan ook geschikter om in te frituren.

Maar ook zonnebloemolie, maïskiemolie, arachideolie slaolie en sojaolie kunnen tot 180°C verhit worden.

Je kan ook zien en ruiken als het vet aan vervanging toe is. Als het bruin en stroperig wordt, sterk ruikt en/of smaakt en snel gaat roken dan is het tijd om nieuw vet te gaan gebruiken. Als je te lang hetzelfde vet gebruikt ontstaan schadelijke stoffen zoals b.v. acrylamide.

Het is niet de bedoeling om gebruikt vet aan te vullen met nieuw vet.

Calorieën in gekookt en gefrituurde voeding

Gefrituurd voedsel is altijd vetter dan bijv. gekookte voeding. Als voorbeeld:

  • 200 g gekookte aardappelen 150 kcal
  • 200 g gefrituurde aardappelen (frites) 700 kcal

Laat gefrituurd voedsel altijd goed uitlekken en dep het af met keukenpapier.

De frituurpan schoonmaken

Bij het verversen van de frituurolie zul je meestal ook de pan willen reinigen. Het verwijderen van ingebrande olie gaat niet eenvoudig.

Daarom een paar veelgehoorde tips:

  • De pan een nacht in de Biotex laten weken.
  • Drie afwasblokjes in de pan doen en een uurtje aanzetten op 180°C
  • Laten weken in soda
  • Ovenreiniger of een ander sterk ontvettend middel gebruiken.

Frituren met heten lucht

Er is een alternatief. In airfryers kan je frituren met hete lucht. Dat scheelt aanzienlijk in de hoeveelheid vet. Er zijn veel producten te koop die speciaal geschikt zijn voor de airfryer. 

Frituurpannen

Bekijk hier populaire frituurpannen en 2 airfryers de nieuwe gezondere variant op frituren.

[bol_product_links block_id=”bol_551acdfedde0e_selected-products” products=”9000000011035229,9000000011308746,9200000015569740,9200000039991942″ name=”frit” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”500″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]