Bananenbrood van havermeel, zonder suiker

Dit is een bananenbrood gebakken van havermeel, zonder suiker en weinig vet.

Een bananenbrood is een ideale manier om je oude bananen te gebruiken. Bovendien is deze cake makkelijk te maken. Je hebt er geen mixer voor nodig. Een garde is genoeg.

Het recept is afkomstig uit het boek Bakken met haver, met alleen maar recepten met havermeel en zonder suiker en zoetstoffen. Alleen (gedroogd) fruit en vanillepoeder.

Vanillepoeder om te zoeten

Dat laatste, vanillepoeder, was eigenlijk nieuw voor me. Vanillepoeder is het schraapsel uit vanillestokjes en het ruikt echt heerlijk. Het is niet goedkoop, 100 gram kost al snel 20 euro. Gelukkig vond ik een site waar ik eerst een zakje van 10 gram kon kopen, om het uit te proberen.  Maar ik ben vooral benieuwd hoe zoet het is. Omdat ik als echte zoetekauw (die graag wat minder suiker wil gebruiken)  toch een beetje bezorgd was over de zoetheid, heb ik toch een eetlepel maple siroop toegevoegd.

Blauwe bessen in plaats van pecannoten

Omdat degene met wie ik het bananenbrood wil delen niet van pecannoten houdt, heb ik die vervangen door verse blauwe bessen, gewassen en gedroogd. Omdat ik niet genoeg boter meer had heb ik ongeveer de helft vervangen door kokosolie.

Havermeel maak je van havermout

Havermeel kan je vast wel kopen, maar het is net zo makkelijk om het zelf te malen in de keukenmachine, nutribullet of andere blender. Omdat ik ook geen gebroken lijnzaad had, alleen heel lijnzaad heb ik de lijnzaad met de havermout meegemalen.

Zelf havermeel maken van havermout. Het lijnzaad wordt ook mee gemalen.

Nodig

3 bananen
3 eieren
1 eetlepel citroensap
100 gram havermeel
100 gram amandelmeel
30 gram lijnzaad, gebroken lijnzaad
30 gram kokosrasp
1 theelepel vanillepoeder
100 gram blauwe bessen (of 100 gram pecannoten zoals in oorspronkelijke recept)
1 theelepel baksoda
30 gram boter, gesmolten en afgekoeld
(optioneel 1 eetlepel maple siroop of honing)

een cakevorm van 20 cm
bakpapier om de vorm te bekleden of boter om het in te vetten.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een cakeblik in of bekleed het met keukenpapier.

Doe het haver- en amandelmeel in een grote kom. Voeg hier de kokosrasp, lijnzaad, baksoda en vanillepoeder aan toe.

Prak met een vork 3 bananen tot puree. Roer de gesmolten boter, de eieren en het citroensap erdoor. Schenk het bananenmengsel bij het meel en roer het vlot door elkaar. Schep de blauwe bessen (of gebroken pecannoten) erdoor.

Plaats de cake in de oven. Bak het bananenbrood in ongeveer 1 uur gaar. (Bij mij was 50 minuten) voldoende. Test of de cake gaar is door er een houten prikker of scherp met in te steken. Laat de cake anders nog wat langer bakken.

Over de cake

Het is een heerlijke cake met een goede structuur en helemaal niet droog. De cake was wat mij betreft net zoet genoeg. Maar als je hem niet zoet genoeg vindt, kan je er natuurlijk altijd nog wat jam op doen.

bananenbrood van havermeel en vanillepoeder