10 Tips voor het bakken van de beste cupcakes

Het bakken van perfecte cupcakes lijkt op chemie. Het komt allemaal vrij nauw. De hoeveelheden van de ingrediënten en de temperatuur moeten precies kloppen. Kleine afwijkingen kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je cupcakes te droog worden, niet rijzen, te gaar of niet gaar genoeg worden. Zoek je recepten, inspiratie voor het decoreren, bakvormen of handige hulpmiddelen, kijk dan even bij Deleukstetaartenshop.

1 Kies voor de beste spullen en ingrediënten

Ga voor kwaliteit. Dat geldt zowel voor de ingrediënten als de bakspullen die je nodig hebt. Voor het bakken van cupcakes heb je van die handige cupcakes bakvormen. Natuurlijk gebruik je daarin voor het gemak ook nog papieren vormpjes.

Neem verder verse producten zoals eieren en zuivel en een goede kwaliteit boter of olie. Gebruik zo veel mogelijk echte of natuurlijke smaakmakers in plaats van goedkope extracten zoals echte vanillepoeder. Dit alles draagt bij tot een goed eindresultaat.

2 Verwarm de oven voor en gebruik een oventhermometer

De oven voorverwarmen, dat zullen de meeste mensen wel doen. Maar de tijd die daarvoor nodig is kan per oven verschillen. Ook kan de temperatuur die je instelt, afwijken. Dat kan het bakproces verstoren. Het is daarom verstandig om de temperatuur te controleren met een goede oventhermometer.

3 Volg het recept

Dat klinkt logisch, maar hoe vaak vervang je niet even snel een ingrediënt door iets anders? Cupcakes op basis van olie geven een heel ander resultaat dan cupcakes op basis van boter. Ook het toevoegen van fruit of andere ingrediënten kan gevolgen hebben voor het eindresultaat. Denk daarom niet dat je naar eigen inzicht ingrediënten kan vervangen of wat extra’s kan toevoegen. Zoiets kan goed uitpakken of juist niet. Als je dat risico niet wilt lopen, houd je dan aan het recept.

4 Zorg dat je producten op kamertemperatuur zijn

Dit punt hoort bij een goede voorbereiding. Het wordt afgeraden om ingrediënten te gebruiken die meteen uit de koelkast komen. Maar boter, eieren en zuivelproducten of andere vloeistoffen mengen minder goed met de droge ingrediënten als ze koud zijn. Hierdoor kunnen er eerder klontjes ontstaan en dat komt het resultaat niet ten goede. Koude ingrediënten kunnen er ook voor zorgen dat je baksel te stevig en minder luchtig wordt.

Vooral de temperatuur van de boter is belangrijk, die zou het beste rond de 20 graden kunnen zijn. Bij koude boter moet je langer mixen voordat je een glad beslag krijgt en dan loop je de kans dat je te lang mixt. Voor eieren en vloeistoffen is een temperatuur van 15 graden voldoende.

Het kan best lang duren voordat je ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Vooral bij boter kan het uren duren. Je kan dit proces versnellen door de boter in blokjes te verdelen en een paar minuten op de ontdooistand in je magnetron te doen. Om je eieren op kamertemperatuur te brengen, kan je ze 5-10. minuten in een bak met lauw water leggen.

5 Mix het beslag niet te lang

Misschien denk je dat lang mixen zorgt voor een glad beslag. Dat is helaas niet zo. Hoe lang je mixt, heeft invloed op de hoeveelheid gluten die zich ontwikkelen. De structuur van je beslag wordt dan zwaar en minder luchtig waardoor je baksels minder goed rijzen.

Te kort mixen is ook niet goed omdat zich dan niet genoeg gluten kunnen vormen waardoor de cake geen stevige structuur krijgt maar kruimelig wordt.

Hoe lang moet je mixen?

Meestal voeg je als laatste de bloem toe. Mix zo lang tot de bloem net is opgenomen.

Even grote cupcakes

6 Zorg dat je cupcakes even groot zijn

Cupcakes zijn snel gaar en hoeven niet zo lang te bakken. Om te voorkomen dat de ene cupcake te gaar is en de andere nog niet gaar van binnen, is het belangrijk dat de cupcakes gelijk met dezelfde hoeveelheid beslag gevuld worden. Hoe kleiner de cupcakes, hoe belangrijker het is. Dat kan je heel handig doen met een ijsscoop of bolletjestang.

Vul de cupcake vormpjes voor 2/3.

7 Zet de vorm in het midden van de oven

Zet je cupcake bakvorm in het midden van de oven. Als je meer vormen tegelijk wilt bakken, zet ze dan naast elkaar. Past dat niet zet ze dan allebei zoveel mogelijk in het midden. Maar niet recht boven elkaar maar schuin boven elkaar. Zo kan de warme lucht zich goed om je bakvormen bewegen. Sommige ovens bakken ongelijk zodat je baksel achter in de oven eerder gaart dan voorin, of andersom. Als dat het geval is, kan je de vorm na 2/3 van de totale baktijk 180 graden draaien.

8 Laat de ovendeur dicht

Weersta de verleiding om de oven te openen en te kijken of te controleren of ze al gaar zijn. De koude luchtstroom die dan in de oven komt, dan het bakproces verstoren. Open de oven niet voordat 2/3 van de totale baktijd voorbij is. Je cupcakes kunnen anders inzakken.

9 Laat ze niet te lang in de vorm

Haal de cupcakes na het bakken na een paar minuten uit de bakvorm. De bakvorm blijft nog vrij lang warm waardoor je cakejes kunnen doorgaren. Wacht met decoreren tot ze helemaal zijn afgekoeld.

10 Cupcakes bewaren

De afgekoelde en gedecoreerde cupcakes bewaar je in een luchtdichte trommel.