Havermout is de laatste jaren heel populair geworden.

En niet voor niets. Het is heel gezond en glutenvrij en je kan het voor veel meer gebruiken dan alleen havermoutpap. Je kan er heerlijk mee bakken. Dus toen ik het boek van Natascha van der Stelt zag: Bakken met haver,  een boek met alleen recepten met haver, was ik wel benieuwd.

Geen tarwe, geen suiker

Als je de recepten in het boek bekijkt, valt er nog iets op. Er wordt geen tarwe gebruikt en ook geen suiker, kunstmatige suiker of ander zoetstoffen. Om de recepten te zoeten wordt er naast fruit, vaak gedroogde abrikozen, alleen vanillepoeder gebruikt. Dat er geen tarwe voorkomt in de recepten betekent niet dat alle recepten glutenvrij zijn. In enkele recepten wordt roggemeel gebruikt en dat bevat ook gluten.

Havermeel

Havermeel kan je makkelijk zelf maken door havermout in de blender fijn te malen. In enkele recepten worden havermeel en havermout met elkaar gecombineerd. In dit boek vind je zowel hartige als zoete gerechten met haver. Een paar voorbeelden: appeltaart, muffins, koekjes, kruidkoek, pasteitjes, scones, taarten, quiche, pizzabodems, allemaal gemaakt met haver.

Het boek

Bakken met haver is een mooi boek. Natascha van der Stelt heeft het duidelijk met zorg en liefde samengesteld. Tussen de recepten door lees je ook af en toe een persoonlijk commentaar. De recepten zijn gevarieerd en origineel. Ieder recept is voorzien van een grote foto. Het heeft mij in ieder geval enthousiast gemaakt en ik heb meteen vanillepoeder besteld, want daar ben ik ook benieuwd naar. Vanillepoeder koop je bij natuurvoedingswinkels.

Het recept wat ik dan als eerste ga proberen is het bananenbrood, ideaal om oude bananen op te maken.

Recept uit Bakken met Haver

Bananenbrood

voor 1 cake

100 gram havermeel
100 gram amandelmeel
20 gram kokosrasp
20 gram lijnzaad, gebroken
1 tl vanillepoeder
1 tl baksoda
4 bananen, gemiddelde grootte
30 gram boter, gesmolten en afgekoeld
3 eieren
1 el citroensap
100 gram pecannoten, in stukjes gehakt
10 pecannoten, heel

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een bakblik in (lengte 20 cm) of bekleed met bakpapier
Doe het haver-amandelmeel mengsel in een kom. Voeg kokosrasp, vanillepoeder, lijnzaad, en baksoda toe. Meng het geheel.
Prak met een vork 3 bananen tot puree. Roer boter, eieren en citroensap erdoor.
Schenk het bananenmengsel bij het meel en roer het vlot door elkaar. Schep de gebroken pecannoten erdoor.

Snijd de overgebleven banaan in plakjes.

Schep het beslag in de bakvorm. Leg de plakjes banaan en hele pecannoten in een mooi motief op de bovenkant. Plaats de cakevorm in de oven.

Bak het bananenbrood in ongeveer 1 uur goudbruin en gaar. Test of het gaar is door een smal scherp mes in te steken. Komt het mes er niet schoon uit, bak de cake dan nog 10 min. langer.
Haal het bananenbrood uit de oven en laat dit 10 minuten afkoelen in de vorm.

Stort het brood op het taartrooster om helemaal af te koelen.

Bakken met haver
Natascha van der Stelt
ISBN 978-94-026-0173-2
Aerial Media Company