6. Avocado salade
In een salade kan je al je favoriete ingrediënten verwerken. Een salade alleen vult vaak niet heel erg. Met stukjes avocado breng je wat meer gezonde vetten in je salade die ervoor zorgen dat je langer verzadigd blijft.
Dit is een voorbeeld van een salade die overal bij past en waarmee je goed kan variëren.
- 1 komkommer
- 15 cherry tomaatjes of snoeptomatjes
- stukje feta
- 1 eetrijpe avocado
- bosje peterselie, fijngehakt
- sla naar keuze
- 2 eetlepels citroensap
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel mosterd
- peper en zout
Variatie
Als je er een maaltijdsalade van wilt maken, vul de salade dan aan met:
- reepjes gegrilde kipfilet
- zalm uit blik
- tonijn
en varieer eens met:
- stuk gegrilde paprika uit een pot
- bosuitjes
- olijven
- gesnipperde rode ui
7. Avocado pesto
Maak eens een andere versie van pesto. Vervang de olie door avocado.
- 1 cup of 25 gram basilicum blaadjes
- 1/2 rijpe avocado
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels pijnboompitten
- 1 eetlepel citroensap
- 2 eetlepels water
- 30 gram geraspte parmezaanse kaas
- zout naar smaak
Doe alle ingrediënten behalve het water en zout in een kom of food processor of gebruik een staafmixer. Maal alles zo fijn als je wilt. Verdun met water en breng het op smaak met zout.
bron: pinterest
8. Avocado guacamole
Guacamole is waarschijnlijk wel één van de bekendste gerechten met avocado. Je kan ervoor kiezen om de ingrediënten wat grover te laten of ze fijn te malen tot een min of meer gladde saus. Eet guacamole als dip met tacochips, bij Mexicaanse gerechten zoals taco’s, op je hamburger, bij chili con carne, bij vlees of waar je het maar lekker bij vindt.
- 2 avocado’s, geschild en ontpit in blokjes gesneden
- 2 tomaten, ontveld en ontdaan van zaden, in blokjes gesneden
- 1 kleine ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook
- 1 Spaanse peper
- sap van een limoen
- 1 bosjes koriander, fijngesneden
- peper en zout
Je kan alle ingrediënten in de blender doen en zo fijn mogelijk maken of ze klein snijden zodat je de losse ingrediënten nog kan herkennen. Wil je een pittige guacamole laat dan de pitjes in in de peper zitten. Voor een mildere versie gebruik je alleen het vruchtvlees. Breng de guacamole op smaak met peper en zout.
9. Avocado in het zuur
Net als komkommer en augurk, kan je ook avocado’s inmaken. Dit is vooral geschikt voor avocado’s die nog niet helemaal rijp zijn.
- 125 ml azijn
- 125 ml water
- 2 avocado’s
- 1 theelepel gemalen chilipeper
- 1 theelepel peperkorrels
- 2 theelepels zout
Naar smaak kan je ook wat knoflook, limoensap, laurierblad of andere kruiden toevoegen.
Schil de avocado’s en haal de pit eruit. Snijd ze in blokjes. Neem een schone, afsluitbare pot en doe er chilipeper en peperkorrels in en daarop de avocadoblokjes. Doe de azijn, water en zout in een pannetje en breng het aan de kook. Giet het over de avocadoblokjes. Zet het potje 6 uur in de koelkast. Het is dan klaar om te eten. Als je het langer bewaart zal de avocado zuurder worden.
Voeg de ingemaakte avocado toe aan salade of voeg het toe aan sandwiches.
10. Koude avocado-spinazie soep
Dit is een supermakkelijk soepje. Ook heel geschikt voor warme, zomerse dagen.
voor 2 personen
400 gram spinazie
1 avocado
1 eetlepel olijfolie
2 theelepels citroensap
1 mespuntje zout
125 ml water
1 teentje knoflook
1 theelepel komijnpoeder
Doe alle ingrediënten in de blender en blend tot een gladde soep.