Meestal neemt je eetlust al af als het warm weer is en gaat je aandacht meer uit naar koele drankjes.

Toch moet je ook wat eten, maar wat? Liefst gerechten waarbij je niet te lang in de keuken hoeft te staan.

Licht verteerbaar

Ga voor licht verteerbare voeding. Dat kost je lichaam zo min mogelijk energie om het te verteren. Bij zware maaltijden met veel proteïnen (vlees, kaas, zuivel) moet je lichaam harder werken en daarbij komt hitte vrij. Ga voor koude of lauwe gerechten, want die koelen het lichaam af.

Groenten en fruit die veel water bevatten

Als het warm is dan heb je behoefte aan vocht. Kies groenten- en fruitsoorten die rijk zijn aan water. Deze zijn makkelijk verteerbaar. Denk bijvoorbeeld aan (water)meloen, komkommer, sla, tomaat, bleekselderij, ananas, aardbeien, perzik, nectarines.

Pittig en gekruid

Hoewel je bij warm weer eerder de neiging hebt om naar iets kouds te grijpen, toch is pittig eten misschien ook een goed idee. Niet voor niets eten ze in warmere delen van de wereld veel gekruider en gepeperder dan hier. De reden daarvoor is, dat het pittige eten je bloedcirculatie versnelt en je extra gaat zweten. Door het zweten koelt je lichaam af en bovendien lijkt de hitte in je mond je wel wat af te leiden van de hitte om je heen.

Kies b.v. een lekkere curry of chilisaus met rijst en een salade. Je kunt de curry natuurlijk zelf maken, maar met dat warme weer is het wel veel werk.

Snelle curry

Koop een kant-en-klare rode curry pasta (die van Koh Thai is lekker) met kokosmelk en rijst. Geef er een frisse komkommersalade bij en je bent klaar.

Bekijk hier Mexicaanse gerechten

Koude soep

Een ander makkelijk en snel te maken gerecht, ook afkomstig uit warmere streken is gazpacho. Deze soep die je koud eet, bestaat alleen uit groenten en wat smaakmakers.

5 rijpe tomaten, in stukken
2 komkommers, in de lengte gehalveerd en zaad verwijderd
1 rode paprika
1/2 rode ui
1 teentje knoflook, fijngehakt
scheut wijnazijn
500 ml tomatensap, of evt blikje tomatenpuree met water
olijfolie
peper en zout
evt. rode peper, tabasco, Worcestershire saus om pittig te maken
evt. stukjes avocado als garnering

Doe alle schoongemaakte en gesneden groenten in de blender. Blend ze een paar keer, maar niet te veel. Doe alles in een kom. Voeg azijn, olie, peper, zout en smaakmakers toe. Zet in de koelkast om af te laten koelen.

Geef er stokbrood bij.

Hier vind je nog een andere variant op gazpacho.

Guacamole salade

4 tomaten
2 kleine avocado’s
1 rode peper
1-2 teentjes knoflook, fijngehakt of geperst
1 kleine rode ui, gesnipperd
olijfolie
zout, peper
1 limoen
evt. een blikje kidney bonen

Ontvel de tomaten, verwijder de zaden en snijd ze in blokjes. Ontdoe de rode peper van zaad en snijd hem in stukjes. Snijd de ui fijn en maak de avocado’s schoon, verwijder de pit en snijd ze in stukjes. En de bonen als je die erbij wilt. Meng alle ingrediënten. Sprenkel er het sap van de limoen over en een scheutje olijfolie. Breng het op smaak met peper en zout.

Geef de salade bij een hamburger of geef er taco’s bij.

Maaltijdsalade met watermeloen

Maaltijdsalades zijn makkelijk te maken en lekker en licht om te eten. Gebruik lekkere frisse en sappige ingredienten. B.v. deze watermeloen salade

1 watermeloen (zonder pitten)
400 gr feta, verkruimeld
handje verse basilicumblaadjes of muntblaadjes
1 limoen, uitgeperst
scheutje olijfolie
zout naar smaak

Snijd de watermeloen in blokjes. Meng ze met de feta en verdeel de basilicum of muntblaadjes er door. Voeg limoensap, olijfolie en zout toe.

andere recepten voor zomerse salades