Salades zijn heerlijk voor de zomer. Hieronder een paar recepten voor salades die je als maaltijdsalade kunt gebruiken, en andere kun je serveren met vlees of vis.
Recepten
Salade van krieltjes
Soort gerecht: Salade
Voorbereiding: 20 min
Kooktijd: 30 min
Porties: 4-6
Ingrediënten
- 1 kilo nieuwe aardappeltjes/krieltjes met schil, gewassen
- 6 eieren
- 250 g bacon (plakjes of blokjes)
- 1 rode ui, heel fijn gehakt
- 1 stengel bleekselderij. (in stukjes)
- 6 el mayonaise
- 1 bekertje zure room
- zout en peper
Instructies
- Schil de aardappelen alleen als je dat nodig vindt.
- Kook de aardappelen met zout tot ze zacht maar nog stevig zijn (ong. 15 min). Laat ze afkoelen. Kook de eieren hard. Spoel ze af onder koud water. Pel ze en snij ze in stukjes.
- Leg de bacon in een bakpan. Bak het op een halfhoog vuur bruin. Giet het vet eraf.
- Snij de aardappeltjes klein. Doe aardappelstukjes, ei, bacon, ui en selderij in een schaal. Voeg mayonaise, zout, peper, zure room toe.
- Laat alles nog een half uur afkoelen voor het opdienen.
Couscous salade
Gerecht: Salade
Porties: 6-8
Ingredienten
- 250 g coucous (ongekookt)
- 1 blik zwarte bonen (500 g)
- 1 grote stengel bleekselderij, gesneden
- 1 rode paprika (in stukjes)
- 2 tomaten
- handje groene olijven
- 4 el verse peterselie (gehakt)
- 2 el verse mint (gehakt)
- 2 el verse dille
- 1 el verse oregano
- 1 el verse basilicum
- 2 uien fijngehakt
- citroensap van 1 citroen
- 1 1/2 el olijfolie
- zout en peper
Instructies
- Bereid de couscous als aangegeven op de verpakking. Als dit klaar is roer het dan los met een vork en laat het afkoelen.
- Vermeng de overige ingrediënten met de couscous. Laat een uur afkoelen in de koelkast.
Rijstsalade
Gerecht: Salade
Bereidingstijd: 30 min
Porties: 4
Ingredienten
- 450 g basmati rijst
- 1 ui (in stukjes)
- 1 stengel selderij (in stukjes)
- versgehakte peterselie
- 100 g gehakte walnoten of pecannoten
- 100 g rozijnen
- 5 el olijfolie
- 5 el citroensap
- 3 el sojasaus
- 2 1/2 tl gemalen komijn
Instructies
Vermeng de uien, selderij, peterselie, noten, rozijnen. Roer een sausje van de olijfolie, citroensap, sojasaus en komijnpoeder. Schenk het over de salade. Breng op smaak met peper en zout.
Kook de rijst zoals aangegeven. Giet de rijst af en doe het over in een schaal. Roer het door met een vork tot de rijst los en luchtig is. Laat afkoelen.
Zalm pasta salade
Gerecht: Zomerse salade
Bereidingstijd: 30 mins
Porties: 4
Ingredienten
- 1 blik zalm (450 g)
- 250 gr pasta b.v. fusili
- bakje cherry tomaatjes (in tweeën gesneden)
- 1 komkommer (in blokjes)
- 200 g mozzarellakaas in dunne plakkjes
- verse peterselie
- 100 g parmezaanse kaas, geraspt
- 100 ml olijfolie
- 4 el citroensap
- 2 teentjes knoflook (geperst)
- 1/2 tl dille
- peper en zout naar smaak
Instructies
- Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat het afkoelen.
- Maak de zalm schoon en verdeel het in kleine stukjes. Vermeng de zalm met de tomaatjes, komkommer, mozzarella, peterselie en parmezaanse kaas.
- Meng voor de saus de olijfolie, citroensap, knoflook, dille, peper en zout. Giet over de salade.
Tropische salade met kip
Gerecht: Zomer salade
Voorbereiding: 20 min
Kooktijd: 10 min
Porties: 4
Ingredienten
- 500 g kipfilet, gekookt in bouillon en in reepjes gesneden
- 100 g pecannoten
- 1 stengel bleekselderij, in stukjes
- 100 g kokos (geraspt, vers of gedroogd)
- 100 g pitloze druiven, gehalveerd
- 100 g ananas in stukjes (vers of uit blik)
- 2 el zure room
- 1 tl mosterd
- zout en peper
- 8 el mayonaise
- citroensap
Instructies
- Vermeng kip, noten, selderij, kokos, druiven en ananas. Roer de zure room, mosterd, mayonaise, citroensap, zout en peper.
Taco salade
Gerecht: Salade
Bereiding: 25 min
Porties: 4-6
Ingredienten
- 500 gram rundergehakt
- 1/2 zakje mix voor uiensoep
- 200 ml water
- 1 el chilisaus
- bekertje zure room
- 1 krop ijsbergsla
- geraspte kaas
- 1 grote tomaat in blokjes
- zwarte olijven
- 1 groene paprika
- maischips
- tacosaus
Instructies
- Doe de sla, geraspte kaas, tomaat, olijven en groene paprika in een schaal. Leg op ieder bord iets van het slamengsel, leg daarop wat van het gehakt en een schep zure room en garneer met taco chips. Geef er tacosaus bij
- Bak het gehakt rul en bruin. Doe het halve zakje uiensoep erdoor en 200 ml water en laat 8-10 minuten sudderen, af en toe roeren. Schep er 1 el chilisaus bij. Snij de krop ijsbergsla in dunne repen.
Griekse salade
Gerecht: Zomerse salade
Bereidingstijd: 20 min
Porties: 4
Ingredienten
- 1 krop romeinse sla, gewassen en in stukjes gesneden
- 1 rode ui in ringen
- zwarte olijven ontpit
- 1 groene paprika in stukjes
- 1 rode paprika in stukjes
- 2 tomaten in blokjes
- 1 komkommer in blokjes
- 200 fetakaas of Ricotta in blokjes
- 6 el olijfolie
- 1 tl gedroogde oregano
- sap van 1 citroen
- peper
Instructies
- Schenk de dressing voor het opdienen door de salade.
- Vermeng in een slakom de sla, ui, olijven, paprika, tomaten, komkommer en kaas. Meng de olijfolie, oregano, citroensap en zwarte peper.
Macaroni salade
Gerecht: Salade
Bereidingstijd: 25 mins
Porties: 4-6
Deze salade valt goed in de smaak bij kinderen
Ingredienten
- 1 pak macaroni (450 gr)
- 5 augurkjes
- 100 g salami plakjes of een stukjes
- blikje mandarijntjes
- 100 g kaas in kleine blokjes gesneden
- 4 eieren
- 2 tomaten ontpit en ontveld
- voor het sausje
- 1 el olijfolie
- 5 el mayonaise
- 5 el yoghurt
- peper en zout
- 2 tl kerriepoeder
- 1 tl mosterd
Instructies
- Meng de ingrediënten door de macaroni. Meng de ingrediënten voor het sausje en schep dit vlak voor het opdienen erdoor.
- Kook de macaroni, en laat deze afkoelen.
- Kook de eieren, laat ze afkoelen.
- Snijd augurkjes, salami, kaas, eieren en tomaten in stukjes.

