vaak moe

Vaak moe? 9 Mogelijke oorzaken

Ben je vaak moe en sleep je je door de dag? Misschien is één of meerdere van onderstaande energie vreters de oorzaak met tips om dit te verbeteren.

Weet je waarom je vaak moe ben of heb je geen idee?

Dit zijn mogelijke oorzaken van vermoeidheid

1. Te weinig slaap

Als je moe bent door te weinig slapen dan weet je zelf waardoor het komt. Als je wel kan slapen, maar er te weinig tijd voor uittrekt dan zul je wat aanpassingen aan je tijdschema moeten maken. Heb je een slaaptekort omdat je niet kan slapen, dan is het probleem misschien wat moeilijker op te lossen.

OplossingLees hier tips om makkelijker in slaap te vallen en beter te slapen.

2. Te lang stil zitten

Een zitten leven maakt je moeAls je te lang stil zit, of dat nu op de bank is terwijl je TV kijkt of achter de computer. Voor je lichaam is die situatie vergelijkbaar met slapen. Je lichaam gaat in de slaapmodus en je voelt je loom en moe.

Oplossing: Beweeg meer. Neem vaak een pauze om een stukje te lopen. Rek en strek je zo vaak mogelijk uit. Van bewegen krijg je meer energie.

3. Altijd haast

Je hebt het druk en je wilt zo veel mogelijk uit de dag halen met als gevolg dat je je haast. Je wilt alles snel doen. Dat lijkt tijdbesparend. Maar hoe vaak vergeet je dingen als je gehaast bent, maak je fouten, laat je dingen vallen of bezeer je je? Uiteindelijk kost het je tijd en een heleboel energie en stress.

OplossingProbeer één ding tegelijk te doen. Doe het met aandacht en doe het zo goed mogelijk.

4. Piekeren

Piekeren zorgt voor stress, stress zorgt er voor dat je oppervlakkig adem gaat halen en je spieren aanspant. Dat kost allemaal onnodig veel energie.

OplossingBedenk je dat piekeren op zich niets oplost ten zij je echt ergens een oplossing voor zoekt. Zoek ontspannende afleiding en probeer iedere keer als je je zelf betrapt op piekeren door te gaan met je bezigheden. Doe ademhalingsoefeningen of drink kalmerende thee.

5. Een slechte houding

Scheef zitten, onderuit gezakt zitten of met een kromme rug en nek naar je computerscherm zitten staren. Het zorgt er voor dat je ruggengraat geen optimale houding heeft en dat je spieren harder moeten werken om je te ondersteunen. Daar wordt je moe van.

Oplossing: Leer je aan om met een rechte rug te zitten. Stel je voor dat je aan je kruin wordt opgetrokken, zodat je oren boven je schouders blijven. Pas desnoods de hoogte van je stoel of computer aan.

6. Je drinkt te weinig

Als je te weinig drinkt dan functioneert je lichaam niet optimaal. Je kunt ook eerder spierpijn krijgen als je je inspant.

OplossingZorg dat je regelmatig iets drinkt en het verspreidt over de dag. En bij voorkeur geen alcohol en cafeïnehoudende drankjes.

7. Je eet te weinig

Je wilt afvallen en je hebt besloten om dat drastisch aan te pakken. Je krijgt te weinig voeding en voedingsstoffen binnen.

OplossingZorg dat je voldoende calorieën binnenkrijgt en dat de voeding die je gebruikt niet alleen lege calorieën bevat maar voldoende vitaminen en andere voedingsmiddelen. Begin de dag niet zonder ontbijt zodat je de dag met voldoende energie begint.

zie ook: ik wil afvallen

8. De (sociale) media

Constant de mail en social media checken, het laatste nieuws in de gaten houden, gepakt worden door een film of ander programma en die afkijken terwijl je eigenlijk zou moeten gaan slapen. Computer en TV kunnen enorme energievreters zijn om nog maar te zwijgen van alle energieverslindende emoties die daarbij komen kijken zoals b.v. frustratie ergernissen.

OplossingBepaal van te voren wat je wilt doen en wat je wilt bekijken op TV en hou je er aan. Je denkt misschien dat je niet zonder het nieuws kan, maar het nieuws kan prima zonder jou. En de mail checken hoeft ook niet iedere 5 minuten.

9. Te veel suiker

Suikers en andere snelle koolhydraten geven snel een korte energie boost omdat je bloedsuikergehalte snel stijgt. Om daarna snel te dalen, waarna je moe en futloos achterblijft.

OplossingEet voedingsmiddelen met langzame koolhydraten. Deze geven minder snel maar wel langer energie af en zorgen ervoor dat je bloedsuikergehalte niet zo schommelt.

Natuurlijk kunnen allerlei kwaaltjes ook de oorzaak zijn van vermoeidheid. Blijf je moe, laat je dan een keer nakijken door je huisarts.

 1. Het volgende merk ik bij mezelf: eet elke dag 2 of 3 flinke maaltijden met complexe koolhydraten, soms heb ik dan de hele dag lang brandstof (al na 1 flinke maaltijd). Sociale media sowieso niet al teveel doen, zorgt alleen maar voor afleiding en dat weerhoud je ervan om echt iets te gaan bereiken in je leven.

  Te weinig eten is wat mij betreft één van de hoofdoorzaken van te weinig energie hebben of het gevoel hebben heel erg moe te zijn. Logisch; voeding is brandstof. Je kan niet zonder, net zoals een auto ook niet zonder benzine / opgeladen accu kan.

  Te weinig slaap is ook één van de top oorzaken. Slaap elke dag minstens 8 uur en doe soms overdag een korte powernap (Google om te lezen wat dat betekent).

  Beperk mentale onrust / stress / negatieve gedachten in je leven. Anders verwoord: maak je hoofd niet moe. Alles wat je mentaal energie kost, moet je schrappen uit je leven.

  Met vriendelijke groet,
  Robbert Haaksbergen

 2. Hahaha, geniaal! En heaaenbkrr, ik kan ook niet twee dingen tegelijk en ik MOET ook altijd eerst mensen de oren van het hoofd kletsen als ik thuiskom Dat tweede is volgens mij juist weer best vrouwelijk, dus maak je daar maar niet meer druk om

 3. 70+ zitten nu eenmaal veel langer op hun relex-stoel om de krant uitvoerig te lezen of/en radio 1 af te luisteren en s avonds goeie programm;s te bekijken op TV. En volgens bovenstaande is dat een oorzaak van de snelle vermoeidheid op die leeftijd.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *