voeding tegen vermoeidheid

Top-10 tips voeding tegen vermoeidheid

Je bent wat je eet, wordt er wel gezegd. Als je vaak moe bent en het gevoel hebt dat je energie te kort komt, dan kan het helpen om jezelf te voeden met de beste producten.

Wat én wanneer

Niet alleen wat je eet, ook wanneer je eet, heeft invloed op je energie. Als je tijdens de lunch een zware vette maaltijd eet, is de kans groot dat je je daarna sloom en moe wordt. Dat komt omdat je lichaam dan veel energie nodig heeft om die zware maaltijd te verteren.

Kleine maaltijden verdeelt over de dag zorgen voor een constante stroom van energie. Een maaltijd overslaan is daarom ook geen goed idee.

Tip 1 – Onbewerkte voeding

Bewerkte voeding zoals kant-en-klare maaltijd of afhaalmaaltijden zijn misschien makkelijk maar leveren over het algemeen weinig voedingsstoffen. Voeding als kant-en-klare maaltijden, bereid vlees, chips, snoep en koek zitten vol conserveringsmiddelen, zout, transvetten, emulgatoren, smaakstoffen, geurstoffen en andere kunstmatige ingrediënten die je lichaam belasten.

Onbewerkte voeding is natuurlijke voeding waar niks aan toegevoegd wordt.

Tip 2 – Verse producten van het seizoen

Kies zoveel mogelijk voor verse producten die op een natuurlijke manier gerijpt zijn. Hoe verser je voeding is, hoe meer vitaminen en mineralen het bevat.

Tip-3 – Complexe koolhydraten

Volkoren producten en andere complexe koolhydraten zoals groenten, fruit, aardappelen en peulvruchten bevatten veel vezels. De vezels in complexe koolhydraten zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel niet te snel stijgt. Schommelingen in je bloedsuikerspiegel kunnen zorgen voor vermoeidheid en stemmingswisselingen.

Gezonde, complexe koolhydraten hebben een lage glycemische index en helpen je om je bloedsuikerspiegel in balans te houden.

Complexe koolhydraten

Tip-4 -Rustig aan met caffeïne

Koffie, thee en chocolade leveren cafeïne. Cafeïne staat bekend om zijn snelle, oppeppende werking. Het komt snel van je bloed in je hersenen terecht en onderdrukt de neurotransmitter adenosine, een stofje dat de centrale zenuwstelstel tot rust brengt (bron). Als reactie daarop wordt het hormoon adrenaline gestimuleerd. Adrenaline stimuleert lichaam en geest. Dat zorgt voor een snelle en kortdurende energie boost.

Toch wordt het niet aangeraden om meer dan 400 mg cafeïne per dag te gebruiken, wat ongeveer overeen komt met vier koppen per dag.

Tip-5 – Proteïnen zonder vet

Proteïnen vormen een langzame maar constante bron van energie. Eieren en magere vlees- en vissoorten als kip, kalkoen en tonijn leveren veel proteïnen en weinig vet.

Tip-6 – Noten en zaden

Noten en zaden zorgen voor een lang verzadigd gevoel en helpen tegen vermoeidheid. Ze leveren gezonde voedingsmiddelen, omega-3 vetzuren en energie. Een handje noten en/of zaden zoals amandelen, walnoten, paranoten, zonnebloempitten, pompoenpitten of een combinatie hiervan zijn daarom een prima snack. Eet de noten en zaden bijvoorkeur rauw en ongezouten.

Noten en zaden

Tip-7 – Drink voldoende water

Water levert zelf geen voedingsstoffen of energie. Maar water zorgt er wel voor dat de processen in je lichaam soepel verlopen. Als je lichaam optimaal functioneert, heb je minder last van vermoeidheid. Drink daarom gedurende de dag voldoende water.

Tip- 8 – Eet vaker een banaan

Als je moe bent, eet dan eens vaker een banaan. Ze zijn een bron van gezonde koolhydraten, vezels, kalium en vitamine B6. Allemaal stoffen die helpen om je energie een boost te geven.

Tip – 9 Havermout

Havermout is een een soort superfood die voor langdurige energie kan zorgen.

Het bevat beta glucan een vloeibare vorm van vezels die een dikke gel vormt als het gecombineerd wordt met water. De aanwezigheid van die gel vertraagt de spijsvertering en de opname van glucose in je bloed. Verder is havermout rijk aan vitaminen en mineralen waaronder B-vitaminen, ijzer en mangaan.

De combinatie van deze voedingsstoffen zorgen ervoor dat havermout een perfecte bron van energie voor je lichaam is. Eet havermout met yoghurt of verwerk het in gezonde repen of (pannen)koeken.

Tip – 10 – Pure chocolade

Pure chocolade is behalve lekker ook nog eens gezond. Pure chocolade is rijk aan antioxidanten. Van pure chocolade is bekend dat het de bloedsomloop in je lichaam stimuleert (bron). Dit zorgt voor de toevoer van meer zuurstof naar je hersenen en je spieren. Dat zorgt voor meer energie als je aan het sporten bent. Het bevat stofjes als theobromine en cafeïne dat je stemming verbetert en je geest stimuleert.