begin de dag met water met citroensap

10 Redenen om ’s ochtends water met citroensap te drinken

Iedere ochtend beginnen met een glas water met citroensap is een makkelijke en snelle manier om je gezondheid te verbeteren.

Zo makkelijk is het

Neem een glas lauw water en voeg daar het sap van een halve citroen aan toe en drink het op je nuchtere maag. Versgeperst citroensap is natuurlijk het beste omdat dan de vitaminen zo veel mogelijk behouden blijven. Citroenen zijn rijk aan vitamine B, C, calcium, ijzer, magnesium, kalium, enzymen en antioxidanten.

Lauw water

Heet of koud water vraag meer energie van je lichaam. Lauw water is precies goed om je lichaam  en je spijsvertering rustig op gang te brengen. Als de smaak van citroenwater je bevalt, dan kan je wat meer sap aan je hete of koude water toevoegen. Water met een smaakje smaakt vaak minder saai dan gewoon water en levert je ook nog eens voordelen op voor je gezondheid.

Misschien doe je het al. Zo niet, zijn er genoeg redenen om er een nieuwe gewoonte van te maken.

10 Redenen om de dag te beginnen met lauw water met citroensap

1. Het versterkt je immuunsysteem

Omdat water met citroensap rijk is aan vitamine C bouw je een betere weerstand op en ben je beter bestand tegen griep en verkoudheid. Maar dat is niet alles, behalve vitamine C is ook voldoende ijzer belangrijk voor een goed werkend immuunsysteem. De vitamine C helpt om ijzer uit je voeding beter op te nemen.

2. Het verbetert je spijsvertering

citroen bij keelpijn

Citroensap lijkt qua samenstelling veel op die van maagzuur en helpt je bij het losmaken en wegspoelen van schadelijke stoffen uit je spijsverteringskanaal. Het kan daarom ook maagzuur en een opgeblazen gevoel verminderen. Het stimuleert ook de galproductie en het hydrateert je darmen en zet ze aan het werk waardoor je stoelgang verbetert.

3. Het hydrateert je lichaam

Het is belangrijk om je lichaam van voldoende vocht te voorzien, zeker in de zomer bij warm weer. Gewoon water werkt daarvoor het beste, maar dat gaat snel vervelen. Citroensap maakt het water net wat aantrekkelijker dan gewoon water. Begin dus niet alleen je dag er mee, drink het ook de rest van de dag als je het lekker vindt.

4. Het helpt bij het afvallen

Het drinken van water met citroensap kan je helpen om sneller af te vallen en om het gewicht op peil te houden op de lange termijn. Het gaat lekkere trek tegen, versnelt je metabolisme en het geeft je langer een vol gevoel.

5. Het houdt je huid jong

Citroensap is rijk aan antioxidanten en die gaan de strijd aan met vrije radicalen in het lichaam. Die vrije radicalen zijn onder andere de oorzaak voor vroegtijdige veroudering van de huid. De vitamine C helpt om de huid zijn elasticiteit te behouden en om rimpels te voorkomen.

6. Het gaat ontstekingen in het lichaam tegen

Citroenzuur heeft het vermogen om urinezuur uit de gewrichten af te voeren. De ophoping van urinezuur is één van de grootste oorzaken van ontstekingen.

7. Het gaat verzuring van je lichaam tegen

Het lijkt tegenstrijdig omdat citroenen zelf zo zuur zijn, maar ze behoren tot de meest ontzurende voedingsmiddelen. Een verzuurd lichaam kan veel gezondheidsklachten veroorzaken zoals bijvoorbeeld ontstekingen, artrose, diabetes en overgewicht. Het is dus belangrijk om verzuring van je lichaam zoveel mogelijk tegen te gaan.

8. Het helpt je lichaam ontgiften

Citroenen helpen je om afvalstoffen kwijt te raken. Zo voorkom je dat schadelijke stoffen zich opstapelen in je cellen, weefsels en organen. Je lever wordt door het citroensap aangezet om meer enzymen te produceren en gaat efficiënter werken. Citroensap heeft ook een reinigende werking op je urinewegen zodat bacteriën minder kans krijgen om zich te vermeerderen en blaasontsteking te veroorzaken. Citroenen ontgiften ook de darmen.

9. Het zorgt voor een frisse adem

Citroenen verfrissen je adem en bestrijden bacteriën in je mond. Toch is er ook een minpunt. Het citroenzuur kan je tandglazuur aantasten. Drink het citroensap daarom altijd verdund met water en neem erna nog een paar slokken schoon water om je mond te spoelen om tanderosie te voorkomen. Poets nooit meteen erna je tanden (ook niet na het eten van ander fruit), maar wacht tenminste een half uur. Het fruitzuur maakt het glazuur zacht en door poetsen kan je het makkelijk beschadigen.

10. Het zorgt voor brain power

De mineralen kalium en magnesium zijn in ruime mate aanwezig in citroenen en dat is goed voor de gezondheid van de hersenen en het zenuwstelstel. Citroenwater pept je op, zorgt dat je helder kan denken en dat je je beter kunt concentreren. Aan de andere kant helpt het om stress in de hand te houden.

Heb je een keer geen verse citroenen bij de hand, dan is appelazijn een goede vervanger.