snel stress verminderen

6x Stress snel verminderen

Laatst bijgewerkt:

Stress, je hebt er vaak last van als je het niet kunt gebruiken. Wat kun je doen om die gevoelens van stress snel te verminderen? 

Wat is stress?

Stress is geestelijke of lichamelijke spanning veroorzaakt door lichamelijke, geestelijke of emotionele factoren. 

Stress, net als je het niet kan gebruiken

Vaak zijn het van die situaties dat je stress en onrust gevoelens net niet kan gebruiken. Als je iets moet doen waar je tegenop ziet bijvoorbeeld. Een sollicitatiegesprek, een bezoek aan de tandarts of gewoon een eerste afspraakje. Die stress gevoelens zorgen er dan juist voor dat je je niet op je best voelt en daardoor waarschijnlijk ook niet op je best overkomt. Het zijn meestal situaties waarbij je geen tijd hebt om uitgebreid te gaan ontspannen of iets anders te doen waardoor je tot rust kunt komen. Wat kun je wel doen om snel stress te verminderen en je minder gestrest te voelen?

Minder gestrest in een paar minuten

Hieronder een paar manieren om snel, soms al binnen een paar minuten, te kalmeren en stress te verminderen.

#1 Kauw op Kauwgum

Een simpele methode. Kauw op kauwgum. Door het kauwen neemt de bloedtoevoer naar de hersenen toe waardoor je je helder kan nadenken en tegelijk leidt het kauwen van kauwgum af van datgene dat stress veroorzaakt. Onderzoekers hebben ontdekt dat door het kauwen op kauwgum het gehalte van het stresshormoon cortisol met 18% afneemt.

#2 Mini-meditatie

Iets wat je overal kan doen, een korte meditatie. Richt je aandacht naar binnen, doe je ogen dicht als je wilt, maar dat hoeft niet. Richt je aandacht op je buik en voel je ademhaling. Tel van 5 naar 1 bij iedere uitademing. Als je afgeleid wordt, begin je gewoon weer bij vijf. Lukt dat, dan kan je ook van 10 naar 1 tellen. Regelmatig oefenen, ook als je niet gestrest bent, helpt om stress situaties beter aan te kunnen.

#3 Span en ontspan

Begin bij je voeten en werk je hele lichaam af naar boven. Span de spieren van je voeten aan. Hou even vast en ontspan dan. Ga dan naar je onderbenen, knieën, dijbenen enzovoort.

#4 Let op je ademhaling

Door stress versnelt je ademhaling. Maar het werkt ook andersom, door een paar goede ademhalingsoefeningen kan je stress verminderen. Het is vooral belangrijk dat je je ademhaling dieper en minder oppervlakkig maakt. Dat doe je door in te ademen terwijl je buik uitzet en je je uitademing zo veel mogelijk verlengt.

Adem 3 seconden in, houd je adem 3 seconden vast en adem 6 seconden uit. Het helpt als je dit ook oefent als je niet gestrest bent, dan kan je het beter toepassen als je het nodig hebt. Lees hier meer over een goede ademhaling.

#5 Rustgevende geluiden

Zorg dat je wat rustige muziek op je mobiel of iPod hebt staan. Oordopjes in en luisteren. Met de juiste muziek kan je je stemming beïnvloeden en jezelf kalmeren. Bijvoorbeeld met het meest ontspannende muziekje ooit.

Maar je kan ook kiezen voor natuur geluiden. Sommigen vinden het het tikken van de regen, het ruisen van de wind of de zee.

#6 Stretch

Door je uit te rekken ontspan je je spieren.  Adem in, beweeg je armen zijwaarts naar boven en maak je zelf zo lang mogelijk. Ga daarbij op je tenen staan. Hou even vast en bij het uitademen kom je terug in je normale houding. Herhaal dit een 5-10 keer.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *