thee
Photo by Marco Secchi on Unsplash

Is jouw thee wel zo gezond als je denkt?

Laatst bijgewerkt:

Thee is een populair drankje en wordt veel gedronken.

Thee kan ook gezond zijn. Hoe gezond hangt van de kwaliteit, mate van bewerking en afkomst van de thee af. Want je thee kan zou zomaar vervuild kunnen zijn met pesticiden en/of zware metalen. Lees hieronder hoe je die thee kan vermijden.

Er wordt veel thee gedronken

Turken en Engelsen zijn de grootste theedrinkers. In Turkije wordt volgens het onderzoek van qz.com veruit de meeste thee gedronken. Namelijk ruim 3 kilo thee per persoon per jaar. Ierland en Engeland nemen de tweede en derde plaats in. Nederland komt op de twaalfde plaats met een verbruik van 775 gram thee per persoon per jaar.

Echte thee

Of je thee nu wit, groen of zwart is maakt niet uit, alle thee is afkomstig van één plant de Camellia sinensis of theeplant. Voor zwarte thee worden de bladeren gefermenteerd, voor groene thee worden de bladeren gedroogd en licht gebakken. Witte thee wordt het minst behandeld en alleen gedroogd en soms licht gebrand.

Thee is toch gezond?

Thee, en met name groene thee en witte thee hebben een gezond imago. Dat klopt ook. Thee is gezond omdat het rijk is aan antioxidanten. Verder levert thee het aminozuur L-theanine, dat een kalmerende werking heeft. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat het regelmatig drinken van thee verschillende gezondheidsvoordelen biedt.

….maar thee is niet altijd alleen gezond

Naast al die gezonde eigenschappen, kan thee ook minder gezonde stoffen bevatten. Dat is vooral afhankelijk van waar het verbouwd en hoe schoon de grond was waarop de thee verbouwd werd, of er pesticiden gebruikt zijn, hoe de thee bewerkt is en of er kunstmatige stoffen aan zijn toegevoegd.

Waar komt jouw thee vandaan?

Waar je thee vandaan komt en op welke grond het verbouwd is heel belangrijk voor de uiteindelijke kwaliteit van je kopje thee. Theeplanten nemen namelijk veel voedingsstoffen op uit de grond en slaan die op in de bladeren. Als de grond waarop de thee verbouwd wordt zware metalen zoals lood, kwik, arsenicum en/of cadmium bevat, dan vind je die ook terug in de theebladeren en je kop thee. Net als pesticiden. Een vrij recent Canadees onderzoek geeft bijvoorbeeld aan hoeveel en welke pesticiden bepaalde merken thee bevatten.

…en dan zijn er ook nog theezakjes

Papieren theezakjes lijken onschuldige stukjes papier, maar die zakjes zijn vaak behandeld met epichloorhydrine, een kankerverwekkende stof. Zakjes van andere materialen kunnen nylon of plastic bevatten die met kokend water reageren.

Zo kies je schone thee van goede kwaliteit

  • Kies altijd voor organische of biologisch verbouwde thee
  • Zet losse thee in een thee-ei of theezeef of…
  • Let erop dat vermeld wordt dat de theezakjes niet gebleekt zijn/behandeld met epichloorhydrine.
  • Drink pure witte, groene of zwarte thee en voeg zelf natuurlijke smaakmakers toe, b.v. citroensap, honing, wat muntbladeren, gedroogd fruit, kaneel, enz. Zo voorkom je kunstmatige smaak- en geurstoffen.
  • Laat je thee niet langer dan drie minuten trekken. Door je thee langer te laten trekken kunnen er meer  zware metalen in de thee vrijkomen.
  • Lees de etiketten en kijk of je thee GMO vrij (niet genetisch gemanipuleerd) is.
  • 100% natuurlijk, zoals op veel theedoosjes vermeld staat, zegt niets over hoe vervuild de thee is. Het zegt alleen dat er geen kunstmatige ingrediënten aan toegevoegd zijn.

  1. Het is belangrijk om bewust te zijn van de kwaliteit en herkomst van de thee die we drinken, vooral gezien de mogelijke aanwezigheid van pesticiden en zware metalen. Dankzij deze tips kunnen we nu beter geïnformeerde keuzes maken en genieten van een gezonde kop thee zonder zorgen over vervuiling of onnodige toevoegingen. Proost op een smaakvolle en gezonde thee-ervaring!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *