10 Tips om je darmen gezond te houden

De gezondheid van je darmen is belangrijk voor je algehele gezondheid. In je darmen bevinden zich ontelbare goede en slechte bacteriën, virussen, schimmels en gisten. Samen vormen ze je darmflora of microbioom. Het klinkt misschien vreemd, maar je darmflora heeft zowel invloed op je lichamelijke als je geestelijke gezondheid.

Bacteriën in je darmen zorgen er onder andere voor dat voedingsstoffen uit je voeding door je lichaam worden opgenomen. Een grote diversiteit van bacteriën in je darmen zijn een graadmeter voor je gezondheid. Gezonde darmen zorgen bovendien voor een goede afweer.

Reden genoeg om je darmen gezond te houden. Lees de 10 tips hieronder.

Hoe kan je de gezondheid van je darmen verbeteren?

#1 Een gezond dieet

De gezondheid van je darmen heb je voor een groot deel zelf in de hand. Door gezonde en gevarieerde voeding met voldoende vezels te eten bijvoorbeeld. Eet meer voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, peulvruchten, volkoren producten en noten. Op die manier ga je de groei van ongewenste bacteriën, die in verband gebracht worden met ziekten en ontstekingen, tegen.

#2 Probiotica

In je darmen bevinden zich zowel nuttige als schadelijke darmbacteriën. Het is de kunst om een goede balans te houden. Probiotica bevatten nuttige (melkzuur)bacteriën. Een probiotica supplement kan daarom nuttig zijn als ondersteuning van de darmgezondheid en/of bij darmklachten. De vraag is hoeveel en wanneer probiotica nemen het beste resultaat geeft. Veel hangt af van je persoonlijke voorkeur. Er zijn onderzoeken die hebben aangetoond dat het innemen van probiotica ’s avonds voor het slapen, een beter resultaat geeft. Maar het nemen van een probiotica supplement bij de maaltijd kan weer prettiger zijn voor de maag. Het is een kwestie van uitproberen.

3 Beperk ultrabewerkt voedsel

Kies zoveel mogelijk voor natuurlijke voeding die niet bewerkt is. Vermijd ultrabewerkte voeding waaraan suiker, kunstmatige zoetstoffen, vet, zout, kleur- en smaakstoffen en ander stoffen toegevoegd worden.

4 Eet gefermenteerde voeding

Het klinkt minder smakelijk maar gefermenteerde voeding is eigenlijk voeding die verrot is. Toch zijn er veel smakelijke gefermenteerde voedingsmiddelen, denk aan yoghurt, zuurkool, augurken, kaas, koffie, brood, bier, kimchi, sojasaus en azijn bijvoorbeeld. Door melkzuurbacteriën aan melk toe te voegen krijg je yoghurt. Door zout aan witte kool toe te voegen, worden de koolhydraten omgezet in melkzuur en krijg je zuurkool. Koffiebonen zijn gefermenteerde koffiebessen. Tijdens het proces van fermenteren wordt probiotica gevormd en die zijn weer goed voor de darmgezondheid.

5 Drink meer water

Ten eerste is water een onbewerkte drank zonder toevoegingen. Bovendien helpt water de voeding in de darmen af te breken en water in combinatie met vezels, helpt verstopping voorkomen.

6 Meer bewegen

Door zelf te bewegen worden ook de darmen gestimuleerd om te bewegen en worden ze beter doorbloed. Dat is goed voor een optimale spijsvertering. Door weinig te bewegen gaan je darmen langzamer werken en kan je eerder last krijgen van verstopping.

7 Goed kauwen

Goed kauwen helpt de spijsvertering. Goed gekauwde voeding is makkelijker te verteren en voedingsstoffen kunnen beter door het lichaam opgenomen worden. Goed kauwen kan ook helpen om een opgeblazen gevoel en gasvorming te voorkomen.

8 Vermijd stress

Stress en vooral chronische stress kan een negatieve invloed op de spijsvertering en darmen hebben.

9 Slaap voldoende

Goed slapen is belangrijk voor je darmgezondheid maar anders om is je darmgezondheid ook van belang als je rustig wilt slapen.

10 Neem alleen antibiotica als het nodig is

Soms ontkom je er niet aan natuurlijk. Maar antibiotica heeft een negatieve invloed op de darmflora. Ze pakken niet alleen de schadelijke darmbacteriën aan maar ook de nuttige. Neem het daarom alleen als het echt nodig is.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *