10 Tips die je ongesteldheid minder vervelend maken

Ik ken maar weinig vrouwen die blij zijn als het weer ‘die tijd’ van de maand is, met alle vreetbuien, emotionele buien, opgeblazen gevoel, chagrijnigheid, pijntjes en andere irritaties die erbij kunnen horen.

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om die dagen dat je ongesteld bent minder vervelend te maken.

1. Stel pijnlijke dingen uit

Stel waxbeurten, het epileren van je wenkbrauwen, je haar in laten vlechten, tandartsbehandelingen, en andere dingen die pijn kunnen doen uit tot na je ongesteldheid. Je bent in de week voor en tijdens je menstruatie nu eenmaal gevoeliger voor pijn omdat je oestrogeen niveau dan lager is.

2. Ga voor vrolijk en grappig

Laat films en boeken waar je depri van wordt even links liggen. Emoties zijn vaak wat minder stabiel als je ongesteld bent. Voor je het weet laat je je stemming negatief beïnvloeden door zo’n deprimerende film of boek. Ga liever voor feelgood of komische verhalen. 

katoen3. Geef ze van katoen!

Er zijn een aantal redenen om alleen katoenen maandverband of tampons te gebruiken. Bijna de helft van alle vrouwen blijkt maandelijks last te hebben van vaginale huidirritatie. Dat wordt meestal veroorzaakt door het type maandverband en kan je voorkomen door bij het kopen van maandverband op het volgende te letten:

* Geen synthetisch materiaal
Kies bij voorkeur maandverband dat geen synthetisch materiaal bevat. Dus liever katoen in plaats van viscose. Katoen is van nature hypoallergeen. Het laat de huid ademen en verstikt niet. Bij gebruik voelt je huid frisser aan en het is ook beter voor de hygiëne.

* Natuurlijk gebleekt

Bijna alle maandverbanden, tampons en inlegkruisjes worden gebleekt met chloride. Chloride is een chemische stof die slecht is voor het milieu en voor irritatie kan zorgen. Er zijn ook merken die op een natuurlijke wijze bleken, zoals Sanature bijvoorbeeld.

* Geen geurstoffen

Soms worden er geurstoffen aan inlegkruisjes en maandverband toegevoegd. Die geurstoffen kunnen ooksanavoor irritatie van de huid zorgen.

De producten van Sanature voldoen aan al deze voorwaarden. Wil je het zelf ook eens uitproberen? Vraag dan hier een gratis sample aan bij Sanature.

4. Blijf in beweging

Het is misschien verleidelijk om een paar dagen op de bank te kruipen en zo min mogelijk te bewegen. Maar door een beetje beweging zal je je uiteindelijk beter voelen. Het ontspant en helpt tegen pijn. Je hoeft geen extreme sporten te gaan doen, maar gewoon wat lopen, yoga-oefeningen, rek- en strekoefeningen, net waar je je prettig bij voelt.

5. Rustig aan met zout

Vergeet de chips, pizza’s en soepjes even. Door zout houd je meer vocht vast en het geeft je een opgeblazen gevoel.

6. Warmte helpt

Warmte helpt bij pijn en menstruatiekrampen. Leg een warme kruik op je buik of neem je kat op schoot, als je die hebt.

kruidenthee7. Probeer kruidenthee

Er zijn verschillende kruidenthee-soorten die worden aangeraden als je ongesteld bent. Ze kunnen de pijn verlichten en een opgeblazen gevoel verminderen. Probeer eens een paar soorten. Gemberthee, kaneelthee of kamillethee bijvoorbeeld.

8. Laat je niet verrassen

Zet in je agenda wanneer je je volgende menstruatie kan verwachten. Je kan je dan beter voorbereiden, de juiste spullen in huis halen en het verklaart bepaalde kwaaltjes en pijntjes beter.

9. Eet meer groenten, minder vet

Volgens dit onderzoek, (1) hebben vrouwen die een vegetarisch dieet volgen en weinig vet eten minder last van PMS, minder pijn en houden ze minder vocht vast.

10. Verwen jezelf een beetje

Doe die dingen waar je je beter door voelt en wat de aandacht van pijntjes en kwaaltjes afleidt. Doe iets leuks, koop iets leuks, kleed je leuk aan of draai je favoriete muziek.