geneeskrachtige kruiden

20 geneeskrachtige kruiden voor onschuldige kwaaltjes

Laatst bijgewerkt:

Kruiden kunnen je helpen bij onschuldige kwaaltjes. Veel kruiden smaken daarbij ook nog een goed. Je kan er kruidenthee van maken, maar je kan ze ook verwerken in allerlei gerechten. Dat kan zowel met verse als gedroogde kruiden.

Wie groene vingers heeft, kan sommige van deze kruiden eenvoudig in de tuin of in een pot verbouwen.

Let op: Hoewel kruiden natuurlijk zijn, is het verstandig om er voorzichtig mee om te gaan. Zeker als je ook andere medicijnen gebruikt of zwanger bent.

1. Brandnetel

brandnetel

Het blad van de gewone brandnetel (Urtica dioica). Je weet wel, die plant met die harige blaadjes die, als je hem aanraakt, roodheid irritatie en jeuk veroorzaakt. Maar als het blad verwerkt is, gekookt, gedroogd of gekookt, dan kan de plant veilig geconsumeerd worden. Je kan thee zetten van de gedroogde blaadjes en de smaak is best goed.

Deel van de plant: blad

  • Gaat ontsteking tegen
  • Rijk aan vitamine A en C, ijzer, magnesium, calcium, kalium en fosfor
  • Verbetert werking nier en lever
  • Vochtafdrijvend, gaat hoge bloeddruk tegen (1)

2. Duizendblad

duizendblad

Als je de bloem ziet dan begrijp je de naam Duizendblad (Achillea millefolium). De bloemen hebben daadwerkelijk duizenden blaadjes. Ze kunnen roze of wit zijn. De bladeren lijken op veren.

Deel van de plant: bloemen en blad

  • Reguleert (hoge) bloeddruk (rijk aan kalium)
  • Helpt bij overgangsklachten
  • Verlicht maag- en darmklachten
  • Bloedstelpend

3. Framboos

framboos blad

Behalve de vruchten van de frambozenplant (Rubus idaeus) hebben ook de bladeren van de plant geneeskrachtige eigenschappen. De bladeren kunnen gedroogd worden en er kan thee van gemaakt.

Deel van de plant: blad

  • Helpt bij diaree
  • Rijk aan vitamine en mineralen
  • Verlicht menstruatieklachten

4. Gember

De wortel van de gemberplant (Zingiber officinale) is geliefd als smaakmaker voor Oosterse gerechten, maar er wordt ook veel thee van gemaakt.

Deel van de plant: wortel

  • Goed bij griep en verkoudheid
  • Stimuleert de bloedsomloop
  • Verlicht maagkramp
  • Helpt bij misselijkheid

5. Hartgespan

hartgespan

Hartgespan (Leonurus Cardiaca) of hartekruid zoals het ook wel wordt genoemd is al sinds de oudheid bekend vanwege.

Deel van de plant: de jonge toppen van de plant

  • Vermindert PMS
  • Helpt bij nerveuze hartklachten
  • Gaat angstgevoelens tegen
  • Tegen spierspanning

6. Kardemom

kardemom

Kardemom (Elettaria cardamomum) is vooral bekend als een kruid en smaakmaker voor bijvoorbeeld stoofpotten. Maar het wordt ook wel gebruikt om gebak en jam op smaak te brengen. Behalve een lekkere smaak is kardemom ook gezond. Van de plant worden de peulen gebruikt.

Deel van de plant: zaden

  • Bevordert de spijsvertering
  • Helpt bij maagkrampen
  • stimuleert de bloedsomloop

7. Kamille

kamille

Het kruid kamille (Matricaria chamomilla) staat al eeuwenlang bekend om zijn anti-bacteriële werking en omdat het de zenuwen en spieren ontspant. De bloemen kunnen gedroogd worden en als thee gedronken worden.

Deel van de plant: bloemen

  • Kalmeert de maag
  • Helpt bij nervositeit
  • Goed bij verkoudheid

8. Kaneel

Kaneel (Cinnamomum verum) wordt verkocht in stokjes. Het is de opgerolde bast van de kaneelboom. Gemalen wordt het kaneelpoeder. Kaneel heeft een zoete en warme smaak en wordt vele gebruikt om gebak en koek op smaak te brengen maar ook in hartige gerechten zoals curry’s.

Deel van de plant: bast

  • Verbetert de bloedsomloop
  • Goed bij verkoudheid
  • Helpt als de maag van streek is
  • Verlicht menstruatiepijn

9. Meidoorn

meidoorn

Meidoorn (Crataegus) wordt ook wel haagdoorn genoemd en groeit van nature in Europa in de vorm van struiken en bomen. Zowel de blaadjes als de bloemen en bloemknoppen zijn eetbaar. Meidoorn thee wordt gemaakt van jonge, gedroogde blaadjes.

Deel van de plant: bloem, blad

  • Verlaagt cholesterol
  • Reguleert bloeddruk
  • Goed voor het hart

10. Melisse

melisse

Melisse (Melissa officinalis) of citroenmelisse wordt ook wel de honingplant genoemd. Dat komt omdat de plant veel bijen aantrekt. Melisse staat al van oudsher bekend om de geneeskrachtige werking die het heeft. Het heeft bovendien een aangename fris-zoete smaak. Het is een kruid dat ook als rustgevende thee goed werkt.

Deel van de plant: bladeren

  • Opwekkend
  • Kalmerend
  • Goed bij maagklachten

11. Munt

munt

Munt (Mentha) is een plant die makkelijk groeit. De bladeren hebben ene lekkere frisse smaak. Je kan gewoon takjes van de muntplant afknippen en er water dat net van de kook af is over heen gooien.

Deel van de plant: bladeren

  • Helpt bij maagklachten
  • Verlicht hoofdpijn

12. Paardenbloem

paardebloem

De paardenbloem (Taraxacum officinale), die gele bloemen die later in van die pluizenbollen veranderen, groeien gewoon langs de kant van weg. Toch staat het blad ervan bekend om zijn geneeskrachtige werking. De bladeren smaken bitter en hoewel je van de gedroogde bladeren ook thee kan zetten is het aan te raden om het te mengen met een andere smaak thee zoals munt. De jonge bladeren kunnen als een salade worden gegeten en worden ook wel molsla genoemd.

Deel van de plant: bladen

  • Vochtafdrijvend
  • Verbetert de leverfunctie
  • Slijmoplossend

13. Peterselie

perterselie

Peterselie (Petroselinum crispum) is een veelgebruikt en smakelijk kruid. Je kan het toevoegen aan salades, sauzen en smoothies. Daarnaast is Peterselie heel gezond. Het is onder andere rijk aan vitamine C, vitamine A, calcium, magnesium en ijzer.

Deel van de plant: blad

  • werkt tegen slechte adem
  • helpt bij bloedarmoede
  • helpt cholesterol te verlagen
  • bevordert de spijsvertering

14. Rozemarijn

rozemarijn

Rozemarijn (Rosmarinus officinalis) is een kruid dat veel in de keuken gebruikt wordt. Naast de smaak heeft rozemarijn ook geneeskrachtige eigenschappen. Het bevat vitaminen en mineralen en werkt anti-bacterieel. Het kan zowel uitwendig als inwendig gebruikt worden. Een paar takjes rozemarijn in het bad is goed voor de huid. De gedroogde blaadjes kunnen verwerkt worden in een dressing, soepen of sauzen of als onderdeel van een kruidenthee.

Deel van de plant: blad

  • Verlicht gewrichtspijn
  • Verlicht hoofdpijn
  • Stimuleert bloedsomloop
  • Verbetert werking van de lever

15. Salie

salie

Salie (Salvia officinalis) is een oude plant die al in de tijd van de Romeinen bekend stond om de geneeskrachtige eigenschappen. Salie heeft een lichte anijs-dropsmaak. De smaak past goed bij vlees en vis.

Deel van de plant: blad, bloem

  • Ontspant, helpt je slapen
  • Bevordert de spijsvertering
  • Helpt tegen hoesten
  • Bloedzuiverend
  • Ingrediënt voor mondwater

16. St. Janskruid

st janskruid

St. Janskruid (Hypericum perforatum) of St Johns wort staat bekend om zijn opwekkende en rustgevende werking.

Deel van de plant: blad, bloem

  • Opwekkend
  • Helpt bij spanning en irritatie

17. Tijm

tijm
tijm

Tijm (Thymus) wordt veel gebruikt in de keuken in soepen en sauzen en heeft een heeft een heerlijke smaak. Minder bekend is dat tijm ook geneeskrachtige eigenschappen heeft. Het wordt vaak gebruikt als ingrediënt voor hoestdrankjes.

Deel van de plant: blad

  • Versterkt immuunsysteem
  • Helpt bij keelpijn

18. Valeriaan

valeriaan

Valeriaan (Valeriana officinalis) is een struikachtige plant en staat al eeuwen bekend om zijn rustgevende werking. Veel mensen gebruiken het ook om beter te slapen. Hoewel je wel valeriaanthee kan drinken, smaakt het niet erg lekker. Een tinctuur of een capsule met gemalen gedroogde valeriaanwortel lijkt dan een goed alternatief.

Deel van de plant: wortel

  • Ontspant
  • Verlicht maagkrampen

19. Venkel

venkel

Van venkel (Foeniculum vulgare) wordt de venkelknol gegeten als groente, de venkelzaden worden gebruikt als kruid. Om thee te maken, kneus of vijzel je de venkelzaden fijn, doe ze in een theezeefje en giet er kokend water over dat net van de kook af is.

Deel van de plant: zaden

  • Eetlustopwekkend
  • Verlicht maagkrampen
  • Helpt bij keelpijn en hoesten

20. Zoethoutwortel

zoethout

Van het kruid Zoethout (Glycyrrhiza glabra) wordt de wortel gebruikt als ingrediënt voor drop en thee. Zoethout heeft ook geneeskrachtige eigenschappen met als werkzaam ingrediënt glycyrrhizine. Pas alleen wel op als je hoge bloeddruk hebt.

Deel van de plant: wortel

  • Helpt bij keelpijn en hoesten
  • Stimuleert de spijsvertering
  • Verlicht menstruatiepijn