griep en verkoudheid

Huismiddeltjes bij griep en verkoudheid

Als je conditie goed is, heb je meer weerstand om niet verkouden te worden. Word je toch verkouden, dan wil je natuurlijk dat het zo snel mogelijk weer over is.

Geen geneesmiddelen, wel huismiddeltjes

Verkoudheid en griep worden veroorzaakt door een virus. Er bestaat eigenlijk geen echt geneesmiddel tegen verkoudheid en griep, en de meeste middeltjes die bij de drogist te koop zijn, helpen alleen om de klachten enigszins te onderdrukken en te verlichten. Gelukkig zijn er huismiddeltjes bij griep en verkoudheid die kunnen helpen.

Wat kan je zelf doen?

Je kunt je weerstand verhogen zodat je griep of verkoudheid kan voorkomen. Neem als je merkt dat je verkouden wordt zoveel mogelijk rust, dat geeft je lichaam meer energie om tegen de verkoudheid te vechten. Probeer in een omgeving met stabiele temperatuur te blijven. Extreme temperaturen belasten het lichaam extra.

kippensoep huismiddeltjes bij griep en verkoudheid Drinken

 • Drink veel water en vruchtensap om de afvalstoffen zo snel mogelijk af te voeren.
 • Drink niet te veel dranken die vocht onttrekken, zoals koffie en thee. Kruidenthee is wel goed.
 • Drink geen alcohol, dit onttrekt ook vocht aan het lichaam en vitamine C. Bovendien wordt de lever er extra door belast en dit orgaan speelt al een grote rol bij de verwerking van afvalstoffen vanwege de verkoudheid.
 • Melk zet aan tot slijmvorming, dit kan slijmvorming in neus, holten en longen verergeren.

Eten

Als je geen of weinig trek hebt in eten, dan is dat niet erg zolang je voldoende drinkt. Als je eet, eet dan licht verteerbaar voedsel als soep, rijst, kip enz.

Grapefruit

Grapefruit kan je goede diensten bewijzen bij verkoudheid. Het bevat veel vitamine C, en helpt het functioneren van de lever en dus je immuunsysteem.

Andere citrusvruchten zijn minder geschikt omdat ze te zoet zijn om de afvoer van gifstoffen door de lever de bevorderen.

Kippensoep

Al eeuwen wordt kippensoep aanbevolen bij griep en verkoudheid, en dit is geen fabel. Studies hebben aangetoond dat kippensoep bij griep en verkoudheid inderdaad helpt.

Ten eerste, de stoom die van de soep afkomt, verlicht de verstopping van neus en borst. Bovendien zou de bouillon ontsteking remmende eigenschappen hebben. De beweging van witte bloedlichaampjes, die zouden aanzetten tot het vermeerderen van slijm in neus en longen, zou gestopt worden.

Bovendien zijn de kruiden, zoals knoflook en peper, al vanouds middeltjes die gebruikt worden bij aandoeningen van de luchtwegen.

3 recepten kippensoep

Kruiden

Pittige gerechten doen goede dienst als huismiddeltjes bij griep en verkoudheid, door het losmaken van het slijm. Bovendien ga je er van zweten.

Kruidenthee

Verder is de volgende kruidenthee uitstekend:

Meng gelijke delen van vlierbloesem en pepermunt en duizendblad en doe 1 a 2 eetlepels van het mengsel in 1 beker heet water. Je kunt eventueel wat honing, een kaneelstokje, of wat gemberwortel toevoegen. Drink dit voor het slapen gaan.

Deze thee zal aanzetten tot transpireren, ontsteking tegengaan en de pijn en verstopping verlichten.

Stomen

Een stoombad is goed om het slijm los te maken en keelpijn te verzachten. Voeg eventueel wat eucalyptus en tijm aan het stoombad toe. Het kan daardoor ook hoestbuien verlichten.

Je neus snuiten of niet?

Het is beter om regelmatig je neus te snuiten dan om je neus telkens op te halen waardoor het slijm weer terug in de neusholte komt. Maar als je je neus snuit doe het dan zachtjes en houdt met een vinger je ene neusgat dicht terwijl je je andere neusgat zachtjes snuit. Als je hard snuit kunnen er bacteriën in je gehoorgang komen waardoor je oorpijn kan krijgen.  (bron: webmd)

Bij een verstopte neus

Leg bij een verstopte neus een extra kussen onder je hoofd of zet het hoofdeinde van je bed tijdelijk wat hoger. Je kunt wat dampo of andere mentholzalf in je neusgat smeren (niet iedereen vindt dit prettig, dus probeer het voorzichtig uit). Verwarm een vochtig washandje even in de magnetron en leg het en op je holtes naast je neus en boven je neus.

Bij keelpijn

Keelpijn kan je verzachten door de keel vochtig te houden. Dat kan je doen door op een keelpastille of op een dropje te zuigen. Maar ook door regelmatig iets te drinken. Meer middeltjes tegen keelpijn vind je hier.

Bij hoest

Meng bij hoest een halve theelepel honing met een halve theelepel citroensap. Neem dit iedere 12 uur. Een warme douche kan helpen als je erg verkouden bent om dat het net als bij stomen het slijm helpt los te maken.

Meer huismiddeltjes bij griep en verkoudheid?

Weet jij ook nog natuurlijke huismiddeltjes bij griep of verkoudheid die helpen?

 1. Als ik grieperig ben of ik de verkoudheid al voel aankomen, drink ik gemeberthee ( gember id blender, daarna koken met kruidnagels, kaneel en citroen ) met honing. Ook eet ik extra veel vruchten als ik ziek ben en eet ik kippensoep met rijst en veel sambal.

 2. Knoflooksoep! Zo klaar, superlekker en je voelt je gelijk een stuk beter! Knoflook werkt ontstekingsremmend en reinigt het bloed.

  Kook 2 liter water, laat 1 blokje (kip of groenten) bouilon daarin oplossen.
  Kook een halve zak aardappelblokjes gaar in de boulin.
  Voeg al roerend een ei toe + 3 gram Marjolein.
  Voeg aan het einde een hele bol (!) knoflook toe, niet mee laten koken!!!
  Serveer met croutons en geraspte kaas.

 3. Ja zekers er staat ook bij dat je het bij deze desbetreffende persoon kan kopen.
  De fharmaseutische industrie is pas pure handel

 4. Vanochtend werd ik wakker en ja hoor, was ik echt superverkouden… Wat ik altijd gebruik is inderdaad echinaforce van dr vogel of bruistabletten van supradyn. Wat goed werkt als je geen bijholteontsteking wilt is dr vogel homeopatisch geneesmidel tegen bijholteontsteking.

 5. Kan iemand mij misschien helpen hoe ik snel van mijn verkoudheid af kan?
  ik heb een verstopte neus en ben heel vaak moe en heb vaak hoofdpijn en last van tranende ogen kan iemand mij helpen
  ALFAST bedankt

 6. toco tholin erg goed voor bijna alles wat je kan bedenken
  het zijn allerlei munt mint soorten kruiden en dus erg sterk,
  ook voor bad of stomen niet te veel anders kun je niet ademen
  1 druppel kan al te veel zijn ik praat nu over de olie vorm, je hebt ook
  balsem.

  een 10 van mij voor gebruik

 7. Ik heb ook altijd last van verkoudheid en als het tegen
  zit krijg ik ook nog eens een voorhoofdholte ontsteking. Nou heb ik
  sinds kort een nieuwe huisarts en deze vertelde me dat het spoelen met
  een zoutwater oplossing helpt. Daar ben ik dus maar eens ingedoken en
  kwam allergie verschillende methodes van neusspoelen tegen. Het
  mooiste en praktische wat ik tegen kwam was de pulserende neusdouche
  van sanvic. Het helpt mij, misschien voor anderen ook
  iets om over na te denken.”

 8. Mijn huisarts zegt dat je bij stomen geen kruiden moet gebruiken. Dat veroorzaakt irritatie. Stomen op zich is verlichtend (en veilig).

  Volgens de dietiste van mijn vader werkt koffie niet vocht afdrijvend

  1. @ Luuk
   Dat gebruik ik ook wel eens, het is erg fijn en je hebt voor even gaan last van je keel (moet je natuurlijk niet een heel blikje achter elkaar leegdrinken)

 9. bij keelpijn een ui pellen en doorsnijden
  de kleine pit uit het midden halen en daar bruine suiker opdoen
  op een glas zetten.
  een nacht laten staan en op je nuchtere maag de in houd van het glas opdrinken
  de pijn is echt weg.
  de andere helf van de ui op je nachtkastje leggen en de luchtwegen worden er los.van

 10. Wat ook een goed middeltje is in nicileen druppels, homeopatisch geneesmiddel. Op het moment dat je merkt dat je verkouden wordt, keelpijn hebt of griep opspeelt, dit regelamatig innemen.

 11. En dan vooral Echinaforce Forte met vitamine C.
  Een kuurtje!
  Verder uitgeperste citroen met heet water en honing.
  Een doorgesneden ui naast je bed, en lekker in de warmte blijven!

 12. En niet te vergeten: vlierbessen in de vorm van siroop, (oer)sap, jam….
  De siroop (sambucol) is in Canada naast Tamiflu al geregistreerd als antigriepmiddel.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *