7x Kruidenthee voor als je maag van streek is

Het overkomt iedereen wel eens, dat je maag van streek is. Je hebt dan pijn of kramp in het bovenste gedeelte van je buik, je bent misselijk en/of je hebt een opgeblazen gevoel. Een maag die van streek is, kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door stress, een slechte of trage spijsvertering of doordat je iets verkeerds hebt gegeten of gedronken.

Maagklachten komen vaak voor en in de meeste gevallen gaan de klachten weer snel voorbij. Als de klachten verergeren of lang duren, dan is het natuurlijk verstandig om een arts te raadplegen. De theesoorten hieronder kunnen je helpen om de klachten te verminderen. Je kan ze zelf maken, maar de meeste theeën zijn ook kant-en-klaar verkrijgbaar. Kijk voor meer tips voor het behandelen van kwaaltjes met natuurlijke middelen ook eens op de site van Oma weet raad. Heb je zelf goede tips, dan kan je ze daar ook plaatsen.

Kruidenthee die helpt als je maag van streek is

#1 Gemberthee

Al eeuwenlang wordt gember gebruikt als natuurlijk middel om misselijkheid en maagpijn te verlichten. Dat is geen fabeltje. De wortel van de gemberplant Zingiber officinale, wordt gebruikt om thee van te maken. Onderzoek heeft uitgewezen dat gember kan helpen als je last hebt van je maag. Gember zet de alvleesklier aan tot het aanmaken van bepaalde enzymen die de de spijsvertering bevorderen. Drink gemberthee of voeg verse gember toe aan je maaltijd.

gemberthee als je maag van streek is

#2 Kamillethee

Kamille is een plant met witte bloemen met een geel hart, de officiële naam is Matricaria chamomilla. Van de gedroogde bloemen van de kamilleplant kan je thee maken. Volgens onderzoek heeft kamille ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen en kan het je maag tot rust brengen.

#3 Muntthee

Muntthee wordt gemaakt van de kruizemunt plant of Mentha spicata. Dit kruid staat al eeuwen bekend om eigenschappen die de spijsvertering helpen. Munt ontspant de spieren en kalmeert daardoor de maag. Het is van nature licht pijnstillend. Muntthee kan je zowel koud als warm drinken. Je kan het maken van verse of gedroogde muntblaadjes.

#4 Venkelthee

Venkelthee wordt gemaakt van de zaden van de venkelplant Foeniculum vulgare. Het heeft een licht zoete en zachte anijs-achtige smaak. Venkelthee wordt van oudsher ook aan baby’s gegeven om darmkrampjes tegen te gaan. Maar ook als je maag van streek is kan een kopje venkelthee helpen omdat het de spijsvertering bevordert.

#5 Zoethoutthee

Zoethoutthee wordt gemaakt van de gedroogde wortels van de zoethoutplant  Glycyrrhiza glabra. Zoethout is een noodzakelijk ingrediënt om drop te maken. Aan zoethout worden verschillende gezondheidsvoordelen toegeschreven. Zo kan zoethoutthee helpen om je maag tot rust te brengen en kan het klachten van brandend maagzuur verminderen. Als je een hoge bloeddruk hebt, dan is deze thee minder geschikt.

#6 Tulsi thee

Tulsi thee wordt gemaakt van Thaise basilicum Ocimum basilicum. Deze basilicum verschilt van de gewone basilicum die wij gebruiken in Italiaanse gerechten. De Thaise basilicum heeft een meer anijs-achtige smaak. Tulsi thee wordt onder andere gedronken om stress te verminderen. Maar het heeft ook een kalmerende werking op de maag en het helpt de spijsvertering.

#7 Rooibosthee

Rooibosthee wordt gemaakt van een plant, Aspalathus linearis, die alleen in Zuid-Afrika groeit. Van de gefermenteerde en gedroogde bladeren van deze plant wordt thee gemaakt. Rooibosthee bevat veel antioxidanten en mineralen als kalium en magnesium. Dit heeft een positieve uitwerking op de maag en de spijsvertering.